În jur de 170 de cadre didactice de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea vor rămâne fără loc de muncă. Paşii premergători disponibilizărilor au fost făcuţi deja. Astfel, din toamna acestui an, la Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF) din Oradea vor funcţiona doar 11 din cele 17 catedre pe care instituţia de învăţământ superior le avea până acum. Şi asta pentru că s-au comasat catedrele din cadrul facultăţii. Treptat Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea va face şi disponibilizări. Potrivit decanului acestei facultăţi, Gheorghe Bumbu, conducerea FMF şi Universitatea din Oradea au făcut o analiză, în urma căreia au decis că în jur de 170 de cadre didactice de la această instituţie urmează să fie disponibilizate. La Facultatea de Medicină în momentul de faţă lucrează 481 de cadre didactice. „Se vorbeşte şi este adevărat că la FMF suntem prea mulţi. În mod normal ar trebui să existe un cadru didactic la cinci studenţi. La noi, la medicină dentară, de exemplu, există un cadru didactic la doi studenţi” a declarat dr. Gheorghe Bumbu, precizând că cei mai importanţi pentru ei, din perspectivă managerială, sunt profesorii universitari, conferenţiarii şi coordonatorii de lucrări.
Restructurare
„Facultatea de Medicină şi Farmacie trece printr-un amplu proces de restructurare. Iniţiem un proiect de relansare a Facultăţii. Plecând de la câteva lucruri pe care le-am identificat de când sunt decan, am ajuns la un punct în care trebuie să facem transformări pentru eficientizarea procesului de învăţământ, a calităţii învăţământului etc. Vom lua şi unele măsuri financiare”, spune dr. Gheorghe Bumbu, decanul acestei facultăţi.
Rectorul Univeristăţii din Oradea, Cornel Antal a spus că în momentul de faţă sunt în curs de analizare a statelor de funcţii pentru anul universitar care vine. Conducerea Univeristăţii orădene va verifica încărcarea grupelor şi va avea grijă ca grupele şi posturile să fie încărcate la maximum. Potrivit rectoruluiAntal, există toate şansele ca şi în celelalte facutăţi din cadrul UO să se facă reduceri de posturi. „Facultăţile care vor să-şi restructureze activitatea au toate instrumentele la îndemână”, a spus rectorul Antal. Criteriile de departajare, pentru cei care urmează să fie disponibilizaţi, au fost aprobate în ultima şedinţă a Senatului Universităţii.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!