Locuitorii din Boianu Mare nu au medic de familie de patru ani. Au însă două dispensare, în Boianu Mare și Păgaia, renovate în urmă cu doi ani, care stau nefolosite.
„Nu mai avem medic de familie de vreo patru ani. Noi am rămas înscriși le medicul de familie care a fost la noi în comună și care acum e la Sântandrei. Avem de mers 80 de kilometri de câte ori avem nevoie de o rețetă sau o consultație la medic”, ne-a povestit un localnic din comună.
[eadvert]
„Sunt foarte multe familii care merg la medicul care a fost la noi în comună, până în Sântandrei. Printre care și părinții mei și eu cu micuțul meu de 2 ani. Pentru mama, merg de două ori pe lună, pentru că este cardiacă”, a relatat o tânără din localitate, pentru Bihon.ro
În timp ce oamenii fac zeci de kilometri pentru a ajunge la un medic de familie, dispensarele din Boianu Mare și Păgaia zac nefolosite.
Potrivit primăriei, clădirile au fost renovate în perioada 2021 – 2022. Administrația locală a plătit 842.000 de lei din bugetul local, iar lucrările au fost realizate de WYS Sipos SRL. Primăria ne-a transmis că selecția constructorului s-a făcut prin atribuire directă.
Chestionat pe această temă, primarul Ioan Bandula zice că majoritatea pacienților au fost preluați de medicul de familie din Viișoara și că nici până astăzi nu a reușit să găsească un medic nou.
„Doamna care a fost medic de familie în comună a plecat mai aproape de domiciliu și de atunci nu am găsit alt medic de familie, comuna fiind mică, departe de Oradea. Am renovat dispensarele și am făcut sesizare la Prefectură, Consiliul Județean, Colegiul Medicilor. Problema e că nimeni nu vrea să vină aici”, ne-a declarat edilul.
Fostul medic de familie are însă altă variantă, legat de motivele pentru care a plecat de acolo. Ea ne-a relatat că primarul Bandula este „interesat doar de propria piele” și că a fost foarte dificil să colaboreze cu acesta, în cei trei ani cât a profesat la Boianu Mare.
„Absolut totul a pornit de la faptul că nu am vrut să angajez ca asistentă pe cine își dorea el, pe linie politică”, ne-a spus medicul Ioana Ardelean.
Ea a mai precizat că a fost medic de familie la Boianu Mare în perioada 2016 – 2019, răstimp în care a fost nevoită să investească 5000 de euro în clădirile ce aparțin de dispensar, „să încălzesc spațiul și să nu îmi plouă în cap”.
„Renovările au început după ce am plecat eu”, a mai adăugat medicul. Potrivit sursei citate, în jur de 100 de persoane din comună sunt în continuare pe listele ei și fac naveta la Sântandrei.
„Naveta asta nu e ușoară. Pe mulți încerc să îi ajut telefonic, însă telemedicina nu funcționează de fiecare dată”, a spus sursa citată.
Potrivit acesteia, în comună ar fi între 1300-1400 de pacienți, din care 800 sunt vârstnici, mulți cu boli cronice.
Două comune fără medic
Direcția de Sănătate Publică Bihor ne-a comunicat că Boianu Mare este una dintre cele două comune din județ care nu au medic de familie.
„Se constată în ultimii ani o scădere a interesului tinerilor medici specialiști în medicină de familie pentru desfășurarea activității în localitățile respective. A fost informat Colegiul Medicilor Bihor privind existența UAT fără medici de familie”, ne-a informat DSP Bihor.
Instituția spune că bihorenii din comunele fără medici se pot înscrie la un medic de familie dintr-o localitate limitrofă. O altă comună fără medic de familie este Spinuș. Despre situația de acolo, Bihon.ro și Jurnal bihorean au relatat în luna iulie.
În alte 37 de localități din județ există doar un medic de familie care deservește întreaga comunitate.
Două localități din Bihor sunt fără medici de familie. De ce s-a ajuns la această situație
Trimite articolul
XStabilirea medicilor la tara este o problema simpla daca se vrea rezolvarea acesteia prin selectareaabsolventilor de liceu din satele respective care sa primeasca burse la medicina si contracte ferme de 20-30 de ani de a profesa in satele lor de bastina, altfel nu o sa vrea nimeni sa stea acolo daca nu e legat de zona respectiva;