Trei puncte „foarte importante” erau pe ordinea de zi a ședinței de CL Marghita: restructurarea Primăriei, reducerea salariului angajaților cu 10% și reducerea indemnizației consilierilor în același cuantum. Restructurarea organigramei e una dintre măsurile anunțate imediat după instalare de primarul independent Marcel Sas Emil Adăscăliții. Măsurile propuse au fost votate în unanimitate, după unele discuții „lămuritoare”, care au făcut ca ședința să înceapă cu întârzâiere.
[eadvert]
„În Primărie sunt 81 de angajați, Poliția locală are 13, Evidența populației 8, creșa 6, cabinetele școlare medicale 9, asistenți personali sunt 37, Biblioteca are 3 angajați , Casa de cultură 3. Restructurăm 20 de posturi din Primărie, 8 din Poliția locală și unul de la Bibliotecă. Vom restructura 29 de posturi, vom rămâne cu 131 de angajați. Economia e cuantumul restructurării a încă 15 posturi, pe lângă cele 29. Veniturile proprii ale Primăriei sunt anual de 3 milioane de euro. Fondul de salarii necesar până acum era de 2 milioane de euro . După această restructurare, economisim 500.000 de euro. Acești bani ne vor ajuta pentru o dezvoltare mai rapidă a orașului, pentru achiziționarea terenului privind parcul industrial, pentru asfaltări, pentru cofinanțarea proiectelor, pentru multe alte probleme”, a sunat pledoria primarului Marcel Sas Emil Adăscăliții. Fiecare formațiune a avut un punct de vedere pe acest subiect. „Nu e o decizie ușor de luat”, a subliniat viceprimarul Demian Zsolt.
Viceprimarul a avut o intervenție mai lungă, exprimând punctul de vedere al principalei formațiuni din CL Marghita, UDMR: „Sub conducerea UDMR, nu au avut loc disponibilizări la nivelul unității administrativ-teritoriale și nici la nivel de unități aflate în subordine. UDMR a militat tot timpul pentru crearea de locuri de muncă în condiții sigure, deoarece șomajul creează mereu putere scăzută de cumpărare. În ultimii 16 ani, UDMR a construit un cartier rezidențial – ANL, facilitând posibilități de locuit accesibile tinerilor, am modernizat școlile, grădinițele, modernizând condițiile de studiu pentru tineret și de desfășurare a activității cadrelor didactice, am construit săli și terenuri de sport, pentru a facilita de asemenea, desfășurarea orelor de sport în condiții optime. De asemenea, am modernizat și reușit să dezvoltăm unul dintre cele mai dotate spitale din zonă, am modernizat rețeaua de apă și canalizare, dezvoltăm Chețul și Ghenetea, am asfaltat 2/3 din suprafața municipiului, am construit bazine didactice și stații de autobuz. Totodată, am moștenit de la conducerea și consiliul local precedent proiecte în valoare de 25 de milioane de euro, cu contracte de cofinanțare semnate, urmând doar licitațiile si execuția lor. Mai succint, noi am sprijinit mereu dezvoltarea municipiului”, a punctat viceprimarul Demian Zsolt, liderul UDMR Marghita. Acesta a ținut să precizeze că restructurarea anunțată de primar, acum, în mijlocul pandemiei, i-a luat prin surprindere. „Noi am cerut ca o comisie de specialitate să evalueze angajații și funcțiile. Am propus ca din aceasta să facă parte secretarul general al unității administrative-teritoriale, un delegat din partea sindicatului, precum și persoane desemnate de domnul primar. Restructurarea propusă va genera dificultăți, în opinia noastră, la nivelul funcționării unității administrative-teritoriale, a primăriei, deoarece dispar posturi-cheie, iar unele atribuții devin imposibil de realizat. După disponibilizarea celor 30 de persoane, mai mulți angajați vor fi supraîncărcați la nivel de atribuții, ceea ce va determina în timp, plecarea benevolă a acestora, aspect îngrijorător în opinia noastră. Ne exprimăm temerea totodată că în acest mod, contribuabilul va avea parte de un serviciu public precar, deoarece angajații suprasolicitați nu vor putea face față tuturor cerințelor la randament maxim”, e punctul de vedere al viceprimarului. Demian Zsolt a susținut că funcționarii care vor avea sarcini în plus ar trebui să primească mai mulți bani.
„Sperăm că vom putea circula cu fruntea sus pe străzile orașului”
„Peste tot în lume, atribuțiile, responsabilitățile și sarcinile în plus se recompensează cu remunerații în plus. Potrivit materialului propus de domnul primar, aceste atribuții, responsabilități și sarcini în plus vor fi «recompensate» cu diminuarea a 10% din salariul celor rămași în sistem. UDMR a mai constatat, în decursul săptămânii trecute, că partidele politice încuviințează și vor vota fără echivoc aceste propuneri. Am luat la cunoștință argumentele acestora și fundamentările domnului primar. Deoarece ordonatorul de credite a susținut în repetate rânduri că-și asumă responsabilitatea unor economii financiare la nivel de primărie după restructurare, iar calitatea serviciului public, la nivel de activitate în echipă și a moralului de lucru a celor rămași, nu se va deteriora. Ca urmare, nu ne vom opune propunerii respective, în condițiile acestei responsabilități asumate de domnul primar”, a explicat viceprimarul votul dat în CL Marghita. Demian Zsolt speră că această decizie să nu influențeze negativ dezvoltarea orașului. „Eu, la nivel reprezentativ al conducerii UDMR, sper ca previziunile noastre să rămână la nivel de îngrijorări, fără să pericliteze dezvoltarea ulterioară la nivel local. Sper ca proiectele amintite, în valoare totală de 25 de milioane de euro, câștigate și implementate, se vor materializa numaidecât și vor fi spre beneficiului marghitenilor. Mă gândesc aici la noile clădiri de la CN «Octavian Goga» și de la Liceul Teoretic «Horváth János», la podul de peste Barcău, la modernizarea iluminatului public, la construirea centrului recreațional de la ștrand, a noii piețe, la modernizarea completă a Bibliotecii «Ion Munteanu», la implementarea semafoarelor, înnoirea parcului de lângă primărie, modernizarea cartierului rezidențial ANL, construirea pistelor pentru biciclete, construirea drumului ocolitor al orașului și altele. Nimic nu primează dezvoltării municipiului. Am depus jurământ în acest sens, pentru aceasta am fost aleși. Sperăm ca și domnul primar să aibă în vedere toate acestea, iar cele amintite să rămână la nivel de temeri nefondate. Tot ceea ce întreprindem trebuie să fie în beneficiul și pentru dezvoltarea localității noastre, deoarece, așa cum spuneam, conducerea anterioară ne-a lăsat moștenire o zestre și oportunități financiare considerabile! Dacă toate acestea se vor materializa și în plus, vom putea crea și locuri de muncă bine plătite, vom putea circula cu fruntea sus pe străzile municipiului nostru”, a subliniat viceprimarul Demian Zsolt.
Ședința de joi are loc după ce, la începutul săptămânii, a avut loc o ședință operativă de lucru cu angajații primăriei și ai institutiilor subordonate, unde s-au stabilit clar principalele obiective care trebuie atinse. Totodată primarul municipiului Marghita, Marcel Sas Emil Adăscăliții a acordat diplome de onoare angajaților care s-au pensionat și celor care urmează să se pensioneze în perioada imediat următoare.
Trimite articolul
XTi-ai luat numele de fata al sotiei,asta spune tot :)) Adascalitei
toate primariile au angajati peste limita normala scheme umflate , pentru ca primarii si viceprimarii nu fac nimic ei taie frunze la caini, cand te duci la primarie nu-i gasesti niciodata avand program de voie dupa bunul lor plac dar incaseaza salarii grase.
toti tristii astia fara scoala (asta i de educatie fizica de oradea, deci scoala…., vorba lui emilut), aplica partea aia cu forta, taie tot, cand sa puna ceva in loc nu stie altceva decat sa schimbe metresa, sau un nou sacou mov…daca l pui la un test de cultura generala de abia trece a 4 a…dar acum e zmeu, nu am inteles niciodata cum devine chestia ca un prof de sport sa devina director de colegiu national? pai ce poti discuta cu unu din astia in sala profesorala? ce booci are halep?