Nici că se putea un moment mai potrivit decât acesta, când prețul energiei electrice a urcat vertiginos, pentru organizarea unei conferințe care să încerce să ofere soluții. Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică”, organizată de Energynomics la Oradea, joi, 23 septembrie 2021, a încercat să aducă la aceeași masă toți factorii implicați. Conferința s-a desfășurat atât fizic, cu prezența a circa 25 de persoane, cât și online pe canalele de YouTube al Energynomics, pe Facebook și pe LinkedIn, unde au participat peste 100 de persoane. Discuțiile au fost mediate de Gabriel Avăcăriței, redactorul șef Energynomics.ro.
„Suntem într-o perioadă în care prețurile la energie electrică și la gaze naturale au crescut deja mult. Primele indicii în ceea ce privește contractele încheiate deja arată că prețurile vor fi mai mari anul viitor. Dacă vi se pare înfricoșător ce se întâmplă, pregătiți-vă pentru ceva încă și mai provocator. Este, probabil, cel mai bun context în care să vorbim despre eficiență energetică”, a precizat Gabriel Avăcăriței.
Discuții interactive
Alina Silaghi, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a fost primul dintre vorbitorii conferinței. Aceasta a făcut o scurtă prezentare a ADLO, urmată de proiectele în curs de finalizare sau de implementare. Alina Silaghi a vorbit despre faptul că ADLO este furnizor de energie pentru companiile din parcurile industriale ale Oradiei, dar și despre marea provocare de preluare a iluminatului public din municipiu.
[eadvert]
„Am constatat că, consumul nostru de energie electrică într-un an este de 10 milioane de lei. Pornind de la aceste cifre, am început să ne gândim la câteva soluții: implementarea soluțiilor inteligente din punct de vedere energetic și reducerea emisiilor de dioxid de carbon, sistem de identificare pentru toți polii de lumină din oraș pentru o mai bună gestionare, separarea rețelei de iluminat de rețeaua de distribuție a energiei casnice, implementarea unei rețele de distribuție subterane și înlocuirea sistemului de distribuție aerian, creând astfel o coloană vertebrală pentru distribuția de energie electrică și alte aplicații de oraș inteligent”, a explicat directorul ADLO.
Alte soluții prezentate au fost: implementarea unui software inteligent de gestionare a iluminatului inteligent, dar și implementarea unui proiect pilot de iluminat inteligent pe o stradă din Oradea. Proiect ce urmează a fi aplicat ulterior la scară largă.
Dor Marian, CEO Wiren România, a vorbit despre soluția oferită de energia fotovoltaică. „Din studiile noastre, în Oradea am identificat între 9.000 și 10.000 de case care ar putea să aibă instalații fotovoltaice pe acoperiș. Prin aceste investiții, zona de rezidențial din Oradea ar putea să-și acopere 50% din energia pe care o produce doar din sursele proprii”, a informat Dor Marian.
Despre conceptul Digital Factory Now și automatizări a vorbit Cătălin Lepinzean, de la Phoenix Contact. „Conceptul Digital Factory Now este un concept pe care noi l-am implementat în fabricile proprii și împreună cu diverși parteneri. Eficiența energetică este necesară în toate procesele de producție sau de consum. Cu acest concept ne adresăm, mai ales, celor care produc”, a subliniat reprezentantul Phoenix Contact.
În partea a doua a conferinței, Aurel Nicodim, reprezentantul Celestica a prezentat o scurtă istorie a companiei, proiectele de digitalizare implementate în companie, dar și parcul fotovoltaic construit din surse proprii.
„Dorim să reducem consumul de energie, dorim să reducem amprenta de carbon, și toate acestea le vom face cu un cost plăcut, cu ABB Ability. ABB dorește să ducă în digital tot ceea ce înseamnă infrastructură electrică”, a declarat Ciprian Pop de la ABB.
Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe, a precizat că, compania pe care o reprezintă este implicată în reducerea emisiilor poluante cât mai mult posibil, o utilizare cât mai eficientă a combustibilului, dar și în energia obținută din hidrogen.
Laurențiu Brumaru, Head of Sales & Marketing e-Industries, Enel X România a vorbit despre tendințele globale în domeniul energiei.
„Conform studiilor, până în 2050, 70% din energie va proveni din surse regenerabile. Nu există eficiență energetică fără să treci prin zona de digitalizare. Digitalizarea poate să faciliteze eficiența energetică”, este de părere Laurențiu Brumaru.
Una dintre concluziile rezultate în urma conferinței este că creșterea prețului energiei electrice și a gazelor naturale nu se va opri prea curând. Dar digitalizarea și eficientizarea energetică îi pot ajuta pe consumatori să reducă costurile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!