Câteva zeci de agenţi economici şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi deconcentratelor din Bihor au participat miercuri, 1 octombrie, la dezbaterea „Soluţii pentru dezvoltarea IMM-urilor Bihor – 2014”. Evenimentul, organizat de BTL Design, trustul de presă Agora Group, împreună cu Asociația Firmelor Bihorene (AFB) și Federația Patronilor Bihor (FPB) s-a vrut unul interactiv, ceea ce s-a şi întâmplat.
„Modelul Bihor”
„În Bihor există un front comun în ceea ce priveşte organizarea patronală. Dacă există lipsă de dialog la nivel naţional este pentru că mişcarea patronală nu este organizată. De săptămâna viitoare vom încerca să implementăm «modelul Bihor» la nivel naţional”, a declarat Ioan Lucian, preşedintele FPB şi al Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR).
Radu Silaghi, directorul executiv al AFB, a precizat că sunt două probleme gave cu care se confruntă IMM-urile în ultima perioadă: lipsa şcolilor profesionale care să pregătească meseriaşi şi taxa pe stâlp. Acesta a venit şi cu un exemplu concret. „Doream să înscriem la cursuri personalul unei fabrici de mobilă din judeţul Arad. A venit o firmă din Anglia şi i-a angajat pe toţi, oferindu-le 1.000 de lire pe lună”, a precizat directorul AFB.
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a informat audienţa că din cele 50 de milioane de euro, venitul realizat de Oradea într-un an, 25 de milioane provin de la firme, reprezentând impozite şi taxe pe salarii, restul venind din taxe pe proprietate. Şi Bolojan a criticat taxa pe stâlp, arătându-le obrazul celor care au introdus această taxă şi care mai au pretenţia să fie bine primiţi în Parcul Industrial.
Luarea de cuvânt a inspectorului şef al ITM Bihor, Marius Rotar, care a prezentat câteva statistici, l-a iritat pe Ion Radu, administratorul BTL Design. „Nu trebuie să-l privim pe agentul economic ca pe un infractor, chiar dacă munceşte cu oameni fără forme legale. Munca la negru este o consecinţă a suprataxării muncii”, este de părere Ion Radu.
Marius Rotar a replicat că în urma controalelor efectuate în Bihor, în 80% din cazuri au fost aplicate avertismente şi au fost impuse măsuri de remediere a deficienţelor.
Vasile Fonoage – directorul Cesal, a ridicat problema drumurilor. „După 25 de ani suntem în aceeaşi situaţie cu drumurile şi cu autostrăzile. Este inadmisibil să aparţinem la UE de atâţia ani şi să nu ne fi racordat cu drumurile şi autostrăzile Uniunii” a criticat Vasile Fonoage.
Primarul Ilie Bolojan i-a îndemnat pe cei prezenţi „să nu mai înghită gogomăniile politicienilor şi să-i taxeze la vot”.
Despre impozite şi taxe a vorbit Magda Berce, consilier la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor. „Una dintre problemele cu care se confruntă IMM-urile este procedura aplicată pentru nedepunerea în termen a situaţiilor financiare şi a declaraţiilor fiscale”, a subliniat Magda Berce.
Cei prezenţi au fost de acord că astfel de întâlniri sunt constructive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!