„În spaţiul public au apărut date eronate asupra eficienţei cheltuielilor cu forţa de muncă făcute în cele 11 luni de când suntem la conducerea Consiliului Judeţean”, susţine Traian Bodea, lider local al formaţiunii şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Replica sa îi este adresată liderului judeţean al PNL, Ilie Bolojan, care cu o zi în urmă reclama umflarea schemei de personal a CJ şi suplimentarea nejustificată a cheltuielilor cu forţa de muncă cu 4 milioane de lei. „Voi da câteva cifre, şi sper să primească aceste cifre cu bucurie şi dl. preşedinte de la PNL: la 30 iunie 2016 aveam o execuţie bugetară pe aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean de 3,6 milioane de lei. Anul acesta avem o execuţie bugetară cu forţa de muncă de 4,6 milioane de lei, cu creştere de 25,55% mai mult faţă de anul trecut”, arată Bodea.
Justifică creşterea prin majorările salariale de 20% pentru tot personalul şi 50% pentru cei încadraţi la instituţiile de cultură, impuse de lege.
Estimarea costului cu salariile la CJ Bihor pe tot anul este de peste 10 milioane de lei, faţă de 7,5 milioane de lei cheltuiţi anul trecut la CJ cu salariile.
„Eronat s-au dat publicității datele că Consiliul Judeţean cheltuie 4 milioane de euro în plus pe salarii. Instituţiile subordonate au beneficiat de aceeaşi ordonanţă cu creşterea, dar cred că şi Primăria Oradea respectă legile”, spune Bodea.
Vicele s-a referit şi la angajările de personal pe care le-a imputat Bolojan: „Sunt 201 posturi, din care 171 sunt ocupate şi 30 sunt vacante la această dată. Suntem cam la acelaşi număr de personal ca în anii anteriori”.
„Referitor la angajări, sunt persoane noi, care vin din schimbatul reprezentanţilor Consiliului Judeţean Bihor în Consiliile de Administrare şi în AGA instituţiilor subordonate. Sunt aceleaşi remuneraţii, doar că s-au schimbat persoanele nominalizate de CJ în CA sau AGA”, precizează el, moment la care se lansează cu o ameninţare nedusă până la capăt: „Dacă cineva doreşte, sunt dispus să fac o evidenţă a celor angajaţi nu ştiu pe ce criterii. Veţi descoperi copii de primari, verişori, verişoate etc., din 2012 în 2016, în Consiliul Judeţean şi în instituţiile subordonate. Nu cred că e cazul, mă miră că cei de la PNL ies să condamne lucruri pe care ei le-au făcut. Sunt opt ani de când CJ e condus de PNL. Sunt rapoarte de audit, evidenţe a ceea ce a fost în CJ până în 2016. Dacă e nevoie, le putem face publice”.
Bodea spune că se aşteaptă „la o minimă decenţă din partea celor de la PNL, să ne lase să ne facem treaba. Iar atunci când vor ieşi public, să se gândească că trebuia să aibă şi ei o dare de seamă după opt ani de condus judeţul”.
Invitat să exemplifice, a preferat să dea un răspuns general, despre nevoia de eficientizare a instituţiilor, aruncând şi că „la DGASPC avem mult de lucru, şi nu cred că este PNL în măsură să vorbească de angajări când şi femeile de serviciu au fost angajate pe criterii politice”. JB-C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!