[eadvert]
Consumatorii casnici de gaz sunt protejați prin limitarea prețului la combustibil, cei din sistemele publice de încălzire primesc subvenții instituite politic pentru menținerea unui preț relativ mic, iar consumatorii de curent în gospodării au prețul plafonat până la un consum de 255kW. Cei care au investit sume importante pentru tehnologii noi și „verzi” precum pompele de căldură, au rămas în afara schemelor de ajutor guvernamenal sau local.
În condițiile în care facturile la energie electrică întârzie cu lunile, oamenii pot numai bănui ce sume vor avea de plătit, uitându-se la contoarele de curent.
„Factura la curent n-a mai venit din mai, dar calculul pe care ni-l facem este pentru un consum de cel puțin 700 kW pe lună”, spune avocatul orădean Cristian Rusu.
El e inițiatorul unei petiții prin care cere protecție și pentru cei care se încălzesc cu pompe de căldură sau centrale electrice.
„Socotim că actuala reglementare legală OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, astfel cum a fost modificată prin OUG 119/2022 este nelegala si discrimantorie”, se arată în petiție.
Discriminarea ar rezulta, astfel, din limita de cantității de curent instituită de lege, consideră inițiatorii: „spre deosebire de clienții casnici care folosesc gazele pentru încălzire, clienții casnici care se încălzesc cu energie electrică reprezintă o categorie discriminată, nu beneficiază de nicio protecție din partea Guvernului, ei neavând cum se încadra in limita de 255 kWh, stabilită de actul normativ”.
Ce vor inițiatorii
„Vrem plafonarea și pentru cei care se încălzesc cu energie verde”, susține orădeanul, argumentând asta prin măsurile de protecție de care beneficiază alte categorii de proprietari, pentru încălzire. „O gospodărie care se încălzește cu pompe de căldură sau curent nu are cum să se încadreze sub 700 de kW în lunile de iarnă. Iar asta e un consum decent, nu e lux”, susține Rusu.
„Dacă se consideră o medie lunară de 700 kWh pentru un consumator casnic care foloseste o sursă de caldură bazată pe consumul de energie electrică pentru încălzirea locuinței, într-un an calendaristic se consumă 700 kWh x 12 luni, adică 8.400 kWh. Guvernul limitează energia electrică folosită în gospodărie la 255 kWh/lună, adică 3.060 kWh anual. Diferența dintre 8.400 kWh și 3.060 kWh este de 5.340 kWh și reprezintă consumul energetic pentru încălzirea locuinței într-o iarnă”, mai arată calculul din petiție.
Concret, el propune ca legea să fie amendată astfel încât între categoriile de consumatori protejate să figureze și cei cu pompe de căldură sau centrale electrice.
Textul propus: „pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh , pentru un consum lunar care este de maxim 255 Kwh;
c. maximum 0,8 lei/kWh cu TVA inclus, pentru clienții casnici care folosesc energia electrică pentru încălzirea locuinței (pompe de căldură sau centrale electrice sau retele electrice prin pardoseală) pentru consumul lunar ce depășește 255,01 kWh/lună, până la un plafon maxim cumulat de 5.340 kWh pentru lunile de iarnă, respectiv octombrie – aprilie
d.pentru clientii casnici care nu folosesc energia electrică pentru încălzirea locuintei și depășesesc un consum lunar de 255,01 kWh, prețul va fi cel stabilit în contractul de furnizare.”
Primul pas, la Prefectură
Avocatul spune că a înregistrat petiția la Prefectură în 15 noiembrie, și că după ce mai adună semnături, o va depune la Guvern și probabil se va sesiza și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării:
„Ne-am adunat o mână de oameni afectați de această discriminare. Pe hârtie au semnat, în câteva zile, 50 de persoane iar în online sunt cam 200. Probabil vom merge la CNCD pentru că nu există niciun element obiectiv pentru care o anumită parte să aibă anumite avantaje respectiv dezavantaje, asta e discriminare”.
De ce discriminare? „În cazul clienților casnici care se încalzesc cu gaz nu există un plafon superior al consumului până la care clientul beneficiază de protecție, acest lucru încurajând risipa. Ipotetic vorbind, oricare din ei poate crește temperatura interioară a locuinței și la 25-26 de grade Celsius, fără a fi sanctionați nici măcar de preț”, se arată în petiție.
Trimite articolul
Xsi aerul conditionat e pompa de caldura, unele au randamente f bune 0,7 -0,9 kw/h, costa spre 1000 de euro, e pacat ca nu se pune problema incalzirii si cu ele, mai ales in spatii mici unde nu e nevoie de centrala…
-
Oricum o sa fii taxat. Nu este nimic pe gratis
-
Domnia si prostia se plateste
Smecherii care cred ca pot avea energie gratis trebuie pusi la punct si taxati. Daca toti si-ar produce energie singuri, de unde ar mai fi bani pentru buget si dezvoltare? Smecheria trebuie taxata
-
racni asistatul social
-
😂
-
-
Un destept ca tine trebuie sa plateasca triplu taxele.
-
corect. să punem și taxă pe prostie, doar că mi-e teamă că pe tine te falimentează
-
Ivanov aka adi13 aka Maikeltroll aka Petre93, ce faci ma imiți 🤣🤣 Ia-ți inima-n dinți și imitate pe tine ( Paraziții )
-
imita-te*
-
Doi prosti:drop si sandu. Doi postaci ai peneleului
-
-
Sandule stii cum se fac copii prosti? Ia intreba-l pe tactu ca i-a iesit bine!
-
Sandule, prezervativul ăla mare păcat si-a facut cu tine cand s-au spart !
Fiindca nu toate strazile pe langa Oradea sau alte localitati dispun de gaze naturale, as propune sa ia in considerare la plafonare si gazul lichefiat destinat incalzirii ( spre exemplu propan), dar unde sa faci astfel de propuneri?
Ma alătur și semnez petiția inițiată de d-voastra.
Statul roman care nu gandeste! Ar trebui direct Comisiei UE semnalat! Investesti si te aliniezi cerintelor europene si statul roman te taxeaza pentru asta. Oricum nimic nu mai are logica in tara asta!
Doritorii pot semna petitia la acest link: https://avocat-rusu.ro/petitie-protejati-energia-verde/
Era bine daca precizati in articol unde putem semna petitia…
Unde putem semna petiția respectivă?
Cu postaci de aici se vede de ce țara a stat pe loc.
Vrem o țară ca afară dar în nici una nu se plătește așa ceva și har domnului au, trăiesc aici de 11 ani și văd.Ca la noi la nimeni.
Am centrală electrică, foarte greu cu plata facturilor la Enel. Am restanțe.Ar trebuii se gândească și la acești consumatori Guvernul României. Care am sperat atunci când am ales acest sistem de încălzire
că vom avea un sprijin din partea Statului.
Sustin si eu petitia. Incalzesc locuinta cu centrala electrica. Va felicit pentru initiativa
Unde se poate semna pentru petitie?
Ma alatur si eu acestei petitii.
semnez aceasta petitie