Cazul lui Răvan Vonea a făcut vâlvă în Oradea, fiind cunoscut ca un director care promova imaginea CT „Şaguna” prin diverse proiecte, inclusiv prin mobilităţi şcolare în diverse ţări. De pildă, Vonea şi încă o profesoară au însoţit doi elevi în insula tropicală Reunion.
Tribunalul a respins cererea directorului Vonea de eliberare pe cauţiune. Decizia finală o va lua Curtea de Apel.
Pe 8 iulie, Tribunalul Bihor a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a directorului Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” din Oradea. Pe 15 iulie, Curtea de Apel Oradea i-a respins ca nefondată contestaţia lui Răzvan Vonea faţă de măsura arestării preventive.
Iar luni, 21 iulie, Tribunalul a respins, ca neîntemeiată, cererea inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune. Însă decizia de luni a Tribunalului a fost contestată la nivelul Curţii de Apel Oradea, care urmează să decidă dacă Vonea poate fi cercetat în stare de libertate, pe cauţiune.
„Chiar dacă inculpatul este clientul meu, eu înţeleg că justiţia trebuie să ia măsuri faţă de anumite fapte. Însă consider că arestul preventiv este exagerat în cazul acesta. Există şi alte măsuri preventive mai puţin restrictive: controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune şi arestul la domiciliu. Prin Articolul 5, CEDO cere autorităţilor naţionale să ia în calcul măsuri alternative pentru arestare. Şi Noul Cod de Procedură Penală prevede luarea unei măsuri proporţionale cu gravitatea faptei incriminate. Însă aşa cum spunea preşedintele Curţii Constituţionale, măreţia dreptului constă în interpetarea lui. Practic, instanţele sunt libere să aprecieze pericolul social al faptelor de care este acuzat inculpatul. Ori pericolul social este dat de reacţia publică faţă de măsura luată de justiţie în raport cu un inculpat”, ne-a declarat ieri avocatul Alin Nastea ca apărător legal al lui Vonea.
Blejnar, Vlasov, Romanul…
Avocatul Nastea ne-a dat şi câteva exemple în acest sens.
„La începutul acestei luni, fostul preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, în cazul unei grupări evazioniste cu un prejudiciu de 56 de milioane de euro pentru Bugetul Statului. Atunci care faptă e mai dăunătoare societăţii, a profesorului Vonea dintr-un oraş de provincie sau a celui care trebuie să se îngrijească de Finanţele ţării nu să protejeze evazioniştii? La fel, fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu după un flagrant de mită de 200.000 de euro”, compară Nastea.
Apărătorul directorului suspendat Vonea nu a ezitat să dea o pildă recentă şi din Oradea.
„Un cadru medical universitar e cercetat în stare de arest la domiciliu deşi a fost prins în flagrant de luare de mită de la studente. Întradevăr, s-a prezentat la instanţă pe targă. Dar şi domnul Vonea suferă de anumite boli, pentru care am depus acte doveditoare la dosar. Plus că în cazul Vonea nu s-a realizat niciun flagrant. Clientul meu a fost provocat de o martoră care purta echipament de interceptare. Propunerile nu veneau din partea lui. Are şi el partea sa de vină, pe care o şi recunoaşte, şi pe care procurorul urmează să o încadreze juridic. Dar până atunci consider că era suficientă o măsură preventivă mai puţin drastică decât arestul. Pe noua procedură penală ştiu doar un singur caz din Bihor de control judiciar pe cauţiune. Şi atunci ce facem, ne întoarcem la vechiul Cod şi arestăm pe vorbe şi promisiuni?”, ne-a mai declarat avocatul Nastea.
Întrebat ce sumă a propus pe cauţiune, apărătorul lui Vonea ne-a răspuns astfel: „Tribunalul a respins cererea de cauţiune astfel că nu s-a mai ajuns în faza în care instanţa decide cuantumul cauţiunii, care poate fi asigurată printr-o sumă consemnată la CEC sau printr-o ipotecă imobiliară. Noi sperăm că instanţa superioară va da curs cererii noastre şi va fixa o cauţiune rezonabilă în raport cu faptele enumerate de procurori”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!