În 2012, CN Octavian Goga din Marghita a primit titlul de şcoală europeană ca urmare a dotărilor, proiectelor şi activităţilor desfăşurate. Permanent în instituţie se derulează proiecte de formare şi educare a copiilor pentru viaţa, campanii de educaţie, de nutriţie, anti-violenţă, de educaţie sexuală, antidrog. Directorul Marcel Sas este o figură aparte în rândul capilor de instituţii de învăţământ din România. Profesorul de sport pare mai degrabă desprins din filmele caselor de producţie din America ce fac deliciul adolescenţilor. După ce a schimbat imaginea şcolii, imprimind o tentă modernă şi elegantă instituţiei de învăţământ, directorul a decis să lucreze şi la promovarea şcolii. 1450 de elevi ai Colegiului “Octavian Goga” din Marghita au participat la un flashmob organizat chiar în curtea şcolii. Chiar directorul Marcel Sas s-a ocupat în amănunt de regie şi coregrafie. Şi fiindcă ştie să se aproprie de sufletele copiilor nu a ezitat să fie şi …prim-solist.
Aflat în faţa unui nou mandat- Marcel Sas a optat pentru CN Marghita deşi putea să fie director şi la CN Mihai Eminescu şi la L.T Ghibu, directorul demarează în forţa acţiunea de a da o nouă identitate unităţii de învăţământ. Totul a fost pregătit, făcut ca la carte. A fost forfotă mare printre elevi de când s-a dat sfoară-n şcoală că se filmează.Copiii şi-au instalat imnul şcolii pe telefon şi exersau oriunde găseau un moment şi un loc propice. Elevii spun că timp de o săptămână au exersat zilnic, pe grupe.
„Exersau în parcuri, acasă, şi când mergeau în vizite la cunoştinţe…Toată lumea exersa. Trei luni în Marghita s-a cântat imnul Goga” , redă directorul ritmul în care s-a lucrat pentru filmare. Exigent cu el însuşi, Marcel Sas susţine că a avut mari emoţii, chiar dacă profesorul are o condiţie fizică ce nu poate fi pusă la îndoială: Marcel Sas este şi arbitru de handbal. „Auditoriul era foarte important pentru mine şi am ţinut să-mi intru în mână”, spune directorul. Marcel Sas admite că la început a mai greşit şi nu s-a supărat chiar dacă elevii „au râs copios de mine” fiindcă rezultatul este cel scontat. Când toate pregătirele au fost gata a început muzica şi s-a strigat : „Motor”!
Materialul video filmat cu acest prilej va rămâne timp de 12 ani ca o carte de vizită a şcolii. „Ne dorim ca filmarea unui astfel de material de prezentare să devină o tradiţie. Noi am decis ca peste 12 ani să se filmeze un alt videoclip, astfel încât cei care sunt în clasa pregătitoare acum şi au dansat în videoclip să se regăsească până vor încheia studiile la liceu. La acest proiect noi am început să lucrăm în 2010. Atunci am lansat un concurs, printre elevi, pentru a întocmi un imn al şcolii. Linia melodică am dat-o eu. Cea de la Queen-We Will Rock You. Câştigătorii au primit un MP4. Acum ne-am gândit să facem şi un videoclip, după ce am înregistrat imnul cu Corul CN Octavian Goga într-un studio profesionist”, explică directorul Marcel Sas. Materialul video începe cu sunetul clopoţelului, cu imagini din şcoală, iar apoi în forţă cu dansul directorului şi al elevilor pe ritmurile celor de la Queen şi versuri antrenante: „Drumul nostru începe aici şi acum, Iar Colegiul Goga este cel mai bun! Goga-i cel mai tare şi noi îl urmăm, Suntem foarte mândri să ne prezentăm… Suntem campioni, suntem cei mai mari, De la Goga toţi suntem cei mai tari! Am ajuns aici ca să devenim, Cei mai buni elevi şi să ne unim… Oriunde vei merge şi oriunde vei fi, Tot timpul de Goga vei mai auzi, Chiar şi preşedinte de vei deveni, de colegiul tău îţi vei reaminti!”, sună versurile imnului. Elevii au fost cel puţin la fel de entuziasmaţi ca şi directorul. Catălin Puşcaş a declarat pentru digi24 că: „primul lucru care mi-a venit în minte atunci când am aflat de flashmob a fost: ce şcoală din ţara noastră mai are un asemenea flashmob? Ce şcoală mai are o asemenea legătură între elevi şi director şi bineînţeles… Ce director mai dansează împreună cu elevii într-un clip”?
Citiți principiile noastre de moderare aici!