„Aș vrea să îți trimit o îmbrățișare și înainte de toate, cele bune, și mă refer în mod special la acest nou proiect, acela de a ajunge primar în orașul tău. Sunt convins că este un lucru pe care toată lumea trebuie să-l aprecieze. Ești persoana care întodeauna a obținut ceea ce și-a propus și știu că lucrezi în sensul acesta. Sunt convins că unul dintre cele mai bune lucruri este acela să te susțin pentru a-ți atinge acest obiectiv, atât pentru tine, cât și pentru cetățeni”. Este mesajul lui Xavier Pascual, fost jucător de handbal și antrenorul Barcelonei din anul 2009, pentru Marcel Sas Adăscăliții. Cei doi au în comun pasiunea pentru handbal, locul unde s-au și întâlnit, bihoreanul ca arbitru, iar spaniolul ca antrenor, dar și dorința de a juca numai la victorie, de a fi câștigători în tot ceea ce fac. Xavier Pascual este unul dintre cei mai mari antrenori europeni, care a câstigat la nivel de club tot ce se putea câștiga în handbalul masculin: Champions League, Super Globe, campionatul și Cupa Spaniei, în nenumărate ediții. Este doctor în Teorie Sportivă, Profesor Honoris Causa al UBB și fost antrenor al naționalei de handbal masculin a României în perioada 2016-2018. La rândul său, Marcel Sas Adăscăliții este caracterizat de realizările sale, iar maniera în care a transformat CN „Octavian Goga” din Marghita constituie o carte de vizită de invidiat. E suficient să amintim doar ultimul dintre proiectele lui Marcel Sas Adăscăliții, cel care vizează reabilitarea fostei școli generale și construcția cantinei-internat. Un proiect de 5 milioane de euro, care a primit finanțare și despre care directorul colegiului spune că „întâi a fost un vis, apoi o idee, apoi o viziune, iar ulterior s-a transformat în studiu de fezabilitate”. Marcel Sas Adăscăliții afirmă că alucrat la acest proiect împreună cu bunul său prieten, Rajna Zoltán, inginer proiectant, care „a activat timp de 12 ani în Consiliul Local al municipiului Marghita din partea UDMR, perioadă în care s-a remarcat prin imparțialitate, dumnealui susținând proiectele relevante ale celorlalti consilieri, indiferent de culoarea politică a acestora. A fost Inspector de Stat în Constructii timp de 10 ani. Prin experiența sa profesională, a oferit sfaturi de execuție tehnică a unor instituții precum Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-Catolică și Biserica Catolică (nouă)”. Colaborarea dintre cei doi a început practiv în 2006, o dată cu reabilitarea CN „Octavian Goga” I.
[eadvert]
Alături de marele antrenor Xavier Pascual, directorul CN „Octavian Goga” e susținut la Primărie de foarte mulți angajați și localnici, de foarte mulți elevi, care își declară, rând pe rând, sprijinul, în mediul online.
Dincolo de faptul că e consacrat ca un om al faptelor, Marcel Sas Adăscăliții promite următoarele obiective, în proiectul în care își expune viziunea pentru Marghita: un cinema de vară pentru copii și tineri; amenajarea zonei Cimitirului Municipal, care poate transforma un loc de altfel dezolant într-un Parc Memorial, după modelul marilor orașe europene. „Convenționalul poate fi transformat în ceva modern, contemporan”, spune directorul CN „Octavian Goga”. De asemenea, el primite un spațiu de joacă și mișcare în curtea școlii din Cheț, unul în curtea școlii din Ghenetea. Un alt proiect îl constituie transformarea turnului de apă într-un punct de atracție turistică, prin amenajarea unei rampe de cățărat, obiectiv care-l scoate pe Marcel Sas Adăscăliții din tiparul celor care promit stereotipuri. Preferată deja de tineret, care se adună „La Troiță”, zona centrală a orașului poate fi, în viziunea sa, locul perfect pentru o piațetă cu umbrele colorate, spații verzi, bănci și mult loc liber pentru plimbări. Reamenajarea stadionului municipal, prin transformarea lui într-o bază sportivă multifuncțională, la care să aibă acces toți cetățenii orașului, se află pe agenda sa, printre multe alte puncte.
„Marghita și-a recuperat apele termale”
Marghita. De partea cealaltă în bătălia pentru Marghita, primarul în exercițiu, Pocsaly Zoltán anunță că „Marghita și-a recuperat apele termale”. El a semnat contractul de preluare, potrivit căruia, dreptul de exploatare a apei geotermale va reveni municipiului. Realizarea acestui deziderat este rodul mai multor ani de negocieri și încercări repetate.
A fost nevoie de aceasta deoarece, între planurile sale se regăsește și cel al asigurării agentului termic în instituțiile publice cu ajutorul apei termale, scop în care Primăria Marghita a accesat și un proiect. În același domeniul, al realizărilor primarului în exercițiu, Primăria Marghita anunță, într-un comunicat de presă, că orașul va avea o nouă Piață Agroalimentară, din fonduri europene.
„În iunie 2020, primarul Marghitei, Pocsaly Zoltán, a semnat contractul de finanțare al proiectului RO HU-359 «Promovarea unei abordări integrate privind îmbunătățirea ratei de ocupare a forței de muncă și a dezvoltării afacerilor la nivelul microregiunilor Marghita și Berettyóújfalu», finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria. Astfel, proiectul se află acum în implementare, în faza de pregătire și derulare a achizițiilor publice. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Municipiul Berettyóújfalu și are o valoare totală de 2.619.494 de ruro, din care 1.689.494 de euro (aproape 65%) revin Municipiului Marghita. Contribuția financiară a Municipiului Marghita la acest proiect este de doar 2%. Ca urmare a acestui proiect, în Marghita va fi construit un «Centru de antreprenoriat și formare în domeniul agriculturii și produselor agricole», cu o suprafață utilă de 2.435 mp, dotat cu spații de moderne de comercializare a produselor agricole (piață), dar și cu spații pentru formare profesională continuă. Lucrările vor începe anul viitor, după finalizarea procedurilor de achiziție publică. «Centrul de antreprenoriat și formare în domeniul agriculturii și produselor agricole» va avea următoarele funcții: spațiu de comercializare modern și adecvat pentru producătorii locali (piață); centru de instruire pentru producătorii locali din diverse domenii, cu privire la dezvoltarea afacerii lor (marketing, management); infrastructură corespunzătoare pentru organizarea de ateliere de lucru și târguri pentru producătorii locali, care lucrează în domeniul agriculturii și agroalimentar. De asemenea, în cadrul proiectului va fi elaborată «Strategia Comună de Angajare și Dezvoltare economică» și vor fi organizate trei târguri de locuri de muncă, programe de formare profesională continuă, precum și evenimentul Agri-Business Days. Sunt așteptați să participe la aceste evenimente peste 840 de persoane din Marghita și din împrejurimi”, se arată în comunicatul remis redacției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!