Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că și-a făcut o opinie vizavi de situația de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea. Aici, directorul Daniel Negrean a fost acuzat că ar fi pretins bani de la elevi pentru organizarea unei festivități la final de liceu. Mai mult, elevii au declarat presei locale și că ar fi condiționat participarea la festivitate, respectiv primirea diplomei de bacalaureat în timp util, de achitarea a 200 de lei/elev.
Horea Abrudan a anunțat că va propune în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bihor ca Daniel Negrean să fie cercetat de Comisia de Etică a IȘJ. În plus, a anunțat inspectorul șef, va cere și anchetarea asociației de părinți a școlii.
„Voi supune atenției Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar toată această problematică, iar propunerea mea personală în CA, pe care o voi supune votului, va fi sesizarea Comisiei de Etică de la nivelul IȘJ atât în ceea ce privește conducerea unității de învățământ, cât și a profesorului sau profesorilor care fac parte sau conduc asociația de părinți”, a declarat Abrudan.
Potrivit acestuia, sunt două acte normative luate în calcul pentru situația de la Economic – Codul de etică al personalului din învățământ, care interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, respectiv Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, care spune că este interzisă și constituie o abatere disciplinară implicarea elevilor sau personalului în strângerea de fonduri pentru școală.
„Nu suntem rude”
Foarte multe voci au afirmat că inspectoarea Daniela Vîlceanu, cea care l-a anchetat pe Daniel Negrean, ar fi rudă cu acesta. Informația a fost negată atât de Vîlceanu, cât și de inspectorul șef.
„Am purtat discuții cu colega mea Daniela Vîlceanu și mi-a spus că nu are vreun grad de rudenie cu domnul Negrean”, a precizat șeful IȘJ Bihor, subliniind că din echipa de control trimisă de IȘJ la Colegiul Economic din Oradea au făcut parte doi inspectori școlari: Daniela Vîlceanu și Tiberiu Sîncelean.
„Dânsa, răspunzând din partea Inspectoratului Școlar de învățământul tehnic, are în sector școlile tehnice. A fost în echipă doamna Vîlceanu și un inspector responsabil de management”, a mai spus șeful IȘJ Bihor.
Din toamnă
El a afirmat că ideea de a organiza această festivitate în curtea unității de învățământ a apărut în toamna lui 2022, când părinții ar fi avansat ideea de a renunța la banchetul de la final de clasa a XII-a. Astfel, s-au discutat chestiuni legate de modul de organizare a acestei festivități.
„Vreau să facem diferența între festivitatea de premiere, care are loc la fiecare școală la finalul perioadei de cursuri, și un eveniment mai festiv pentru finalizarea cursurilor, pentru distracție, pentru socializare etc. Regulamentul de funcționare a unităților de învățământ, spune că în baza hotărârii adunării generale, comitetul de părinți poate decide să susțină inclusiv financiar – prin asociația de părinți cu personalitate juridică, întreținerea, dezvoltarea bazei materiale a unității de învățământ sau a clasei. Discuțiile s-au purtat în comitetul reprezentativ al părinților. Ideea a fost că asociația de părinți, dacă dorește, se va implica în organizarea banchetului de absolvire. Pot să vă spun că, în procesul verbal al ședinței, a fost menționat la diverse pasajul: „se ridică întrebarea acumulării fondurilor, modalitatea de atragere, domnul director menționând că e rolul asociației de părinți prin donații sau sponsorizări. De asemenea, colegii mei au solicitat declarații din partea directorului și a diriginților claselor a XII-a și a elevilor majori, care au reprezentat clase terminale”, a mai spus Abrudan.
Și pentru că s-a discutat că declarațiile elevilor și dascălilor au fost date în prezența directorului, șeful IȘJ Bihor a spus că nu există o procedură prin care să se stabilească cum se dau aceste declarații.
„Au fost toți puși la masă și au scris fiecare. Nu au citit declarația. A fost într-adevăr prezent și directorul care, la rându-i, a scris această declarație. Dacă era individual, probabil nu am fi avut aceste declarații, pentru că toată această activitate de control s-a derulat în afara programului propriu-zis”, a mai precizat Horea Abrudan.
Cu toții au recunoscut că s-a discutat despre organizarea acestei festivități, zice Abrudan, însă discuțiile au rămas suspendate. Au fost reluate în luna aprilie și s-a constatat că din 10 clase, trei nu vor organizarea acestei festivități de după premiere.
„Din declarații reiese că au stabilit că reprezentanții părinților să adune fondurile bănești și să le verse în conturile asociației de părinți. Din presă am aflat că în asociația de părinți ar fi profesori și că președintele acesteia ar fi profesor. Nu putem ca pînă la ora 14.00 să fim profesori și după ora 14.00 să fim președinți ai asociației de părinți. Din câte am înțeles, diriginții claselor a XII-a (după discuții cu părinții) au spus că acea festivitate de după premiere nu va mai avea loc. Cea de premiere însă da. Sumele de bani, care am înțeles că nu au ajuns să fie vărsate în contul Asociației de Părinți au fost restituite. De asemenea, am înțeles din presă că o elevă ar fi fost amenințată de director că nu-și va mai primi diploma și că ar fi scris asta în declarație. Însă nicio declarație nu conține o asemenea declarație. Eleva ar fi spus că ar fi auzit de la alți colegi de clasa a XII-a că directorul i-ar fi amenințat că, dacă nu plătesc banii, nu vor mai primi diploma”, spune inspectorul general.
Ancheta IȘJ Bihor la Colegiul Economic „Partenie Cosma” nu este finalizată. Miercuri a fost programată o întâlnire cu părinții de clasa a XII-a.
Cu toate acestea, Abrudan este de părere că directorul trebuie cercetat în Comisia de Etică.
„Toate lucrurile astea nu trebuiau să aibă loc, implicarea într-un astfel de eveniment. Dacă se dorea organizarea lui, trebuia să fie exclusivă a comitetului reprezentativ al părinților, prin asociația de părinți. Comisia de Etică va spune dacă a fost încălcat sau nu Codul de etică. Nu va propune sancțiuni, ci va stabili dacă sesizarea se confirmă. Decizia de sancționare o va lua Consiliul de Administrație, dacă vorbim de directori. Dacă vorbim de cadre didactice, decizia o ia școala”, a declarat Abrudan.
Întrebat dacă Negrean riscă să fie demis, șeful IȘJ a afirmat: „Orice poate fi luat în calcul în momentul de față, dar pentru a se ajunge la așa ceva, trebuie să existe niște dovezi concrete”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!