Primii afectați de dispariția unei clase în cadrul celui mai prestigios colegiu din Bihor sunt elevii care timp de opt ani s-au pregătit să aibă acces la educație în această școală, iar acum își vor vedea visurile năruite. Se știe că la CN „Emanuil Gojdu” se intră cu medii foarte mari, astfel că se creează situații care vor lovi încă o dată în ceea ce se numește deja „generația de sacrificiu”, o generație care nu a dat în acest an nici teze, nici simulări, care timp de opt ani nu a avut manuale la timp.
[eadvert]
„Cum să-i spui unui elev, că degeaba a învățat pentru a obține media de admitere 9,20 și că degeaba exista spațiu de școlarizare în scoala X, că pe el îl obliga inspectoratul să meargă la școala Y, deoarece trebuie să trăiască și scoala Y? De ce să aleagă Inspectoratul Școlar în locul părintelui?”. E oarecum aceeași întrebare pe care și-o punea fostul viceprimar și city manager al Oradiei, Dacian Palladi, în calitate de părinte, chiar dacă întrebarea sa viza raportul sănătate / educație. Această pandemie a creat niște „tătuci” periculoși, care au decis că trebuie să ne spună ei ce e mai bine pentru copiii noștri și pentru viețile lor.
Hărțuiți de inspectorate
„Nu este normal ca școlile care își fac treaba să fie hărțuite / distruse de către inspectorate, pentru a ține în viață alte școli”, explică directorul CN „Emanuil Gojdu” Florin Nicoară. Care nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de tentative. S-a întâmplat și în urmă cu trei ani, când o asemenea tentativă de amputare a colegiului putea fi pusă pe seama culorii politice diferite a inspectorului general și a directorului instituției. „Tovarășii” invocați și azi că fac un plan de școlarizare fără niciun fel de criterii care să țină cont de realitatea obiectivă „au făcut un circ total inutil în legătură cu a treia clasa a V-a la C «Emanuil Gojdu». A fost penibil, rușinos de-a dreptul. Circul s-a incheiat, deoarece tovarașii au fost obligați să dea acea clasă (nu știu de către cine). Efectul acelei nebunii tovărășesti? O pată urâtă pe obrazul învățământului”, spune directorul. Profesorul acuză inspectoratele că încurajează școlile care nu își fac treaba în timp ce „inspectoratele ar trebui să asigure transparența, echidistanța si să promoveze calitatea. Liceele ca Gojdu dau direcția învățământului românesc, de peste 100 de ani. Chiar dacă unii recunosc și altii nu, Gojdu este sursa de inspirație pentru multe școli din județ, în diverse situații. Ca exemplu, ceea ce se zvonește că vrea să facă ministerul cu o zi online și patru zile fizic, Gojdu a pus în practică de pe la începutul lui octombrie”, argumentează directorul de la CN „Emanuil Gojdu”.
„Îmi asum să tai!”
Profesorul consideră că singura armă cu care se poate lupta împotriva „personajelor din minister, care fac metodologii mai comuniste decât până în ’89 este descentralizarea. „Când o să înțeleagă că inspectoratele școlare fac foarte mult rău învățământului? Unde este interesul elevului? Cum să vii în fața directorilor și să spui: «Eu imi asum că tai clasele», fără să ai vreo procedură, niște criterii clare? De ce nu își asumă să ia măsuri în interesul elevilor? De ce nu lasă școlile care merg bine să-și facă treaba și dacă pot, să se dezvolte?”, se întreabă retoric directorul Florin Nicoară.
Distrug visurile unei generații
În numele elevilor, împărtășind aceeași opinie cu directorul Florin Nicoară, Mela Ardelean, redactor șef la gojdiștii.ro, crede că va fi desființat profilul Științe Sociale, fiind singura clasă de profil umanist.
„Ni s-a întâmplat de multe ori să ne simțim fără voce în fața deciziilor venite de sus, însă de această dată simțim că este nevoie să ne spunem punctul de vedere, pentru a solicita reconsiderarea deciziei de a elimina o clasă pentru viitoarea generație de boboci. Se pare că dorințele elevilor nu contează, iar reducerea numărului de clase pentru următoarea generație aduce cu sine dezamăgirea a zeci de elevi și părinți care doreau să ajungă sau să rămână în colegiul nostru. Acest lucru ne demonstrează că inspectoratele nu numai că nu ne ascultă dorințele, dar ne și distrug visurile. Trebuie luat în considerare numărul mare de elevi pasionați, care au muncit până în momentul de față pentru a intra la Gojdu pe profilul mult dorit. Elevii au depus eforturi deosebite, sacrificându-și timpul pentru a obține medii mari, pentru ca acum, numărul de clase să fie redus, luându-le șansa de a ajunge în liceul mult râvnit… Vă asigurăm că vom face tot posibilul pentru ca vocea noastră, a celor dornici să învețe, să fie auzită la nivel național, astfel încât să se revină asupra aceastei decizii, considerată de noi injustă și neîntemeiată. Noi, în calitate de elevi, ne gândim la viitoarea generație de clasa a IX-a și le dorim să aibă aceleași avantaje ca și noi, cei mai mari. Elevii colegiului au alcătuit un memoriu, pe care îl vom adresa, în semn de protest, următoarelor instituții: Inspectoratul Școlar Bihor, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, în speranța că vom fi ascultați”, spune redactorul șef de la „Gojdiștii”.
Reducerea numărului de clase a fost explicată de Inspectoratul Școlar ca urmare a numărului redus de elevi din generația clasei a VIII-a, cauzată de faptul că unii dintre aceștia au fost înscriși în urmă cu opt ani în clasa 0. În Bihor ar fi cu 1.100 de elevi mai puțini.
Trimite articolul
XAcum taiati la anul va veti chinui sa refaceti ! De ce nu reduceti numarul de elevi in clase? Astfel s-ar putea incarca toate clasele si poate ar apuca profesorii sa se si ocupe de elvei, in loc sa ”recite lectia la tabla”… Iari ati pus un destept scolit in fruntea ministerului…
-
Corect !
-
cine ‘a pus’ ?
gargara ieftina si tupeu fara limite – adevarata batalie se duce pt banii parintilor, nu pentru clase! de ce nu recunoasteti public dle director ca elevii de la Gojdu sunt constant clientii cabinetelor de psihologie si chiar psihiatrie, din cauza epuizarii fizice si mentale?
-
esti tamp1t rau! nimeni nu obliga copiii sa mearga la Gojdu!
l-as intreba pe domn director din ce partid face parte ‘tovarasul sef’ inspectorat. n-o fi de la
pnl? ))))) multumim pnl!
Avand numarul mult mai mic de absolventi de clasa a 8-a cred ca sunteti de acord cu mine domnule director ca numarul de clase la nivelul judetului este normal sa fie mai mic. De ce nu ati renuntat la una din multele clase de informatica pentru a pastra clasa de uman?
-
Pt ca doar cei de la Gojdu trebuie sa traiasca. O clasa in minus inseamna minus si la meditatii. Un an cu o clasa mai putin nu o sa muriti.