Modul de eliberare a concediilor medicale pentru aparținătorii care îngrijesc pacienți cu afecțiuni oncologice ar trebui să fie simplificat, spune Dorel Dulău, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor.
[eadvert]
În acest sens, el a organizat recent o întâlnire cu medicii de familie, cu furnizorii de servicii medicale spitalicești publici și privați, precum și cu reprezentanții ambulatoriilor clinice de specialitate (altele decât cele din structura spitalelor, inclusiv cei de servicii de recuperare medicală), dentiști, farmaciști, respectiv cu furnizorii de servicii medicale de îngrijire la domiciliu și paliative. Aceasta cu scopul de a crea un mecanism de lucru centrat pe interesul pacientului bolnav de cancer și a aparținătorilor acestora.
„Începutul anului 2023 a reprezentat pentru instituția noastră o activare a comunicării directe cu toți furnizorii de servicii medicale care se află în relație contractuală cu insituția noastră. Pentru că, de-a lungul timpului, mai precis în ultimele zile ale lunii decembrie 2022, am fost sesizat de diverși furnizori cu privire la interpretarea diversă a prevederilor legale referitoare la acordarea concediilor medicale, am inițiat o întâlnire pe zoom cu acești furnizori. Aceasta în contextul în care suntem un județ în care patologia oncologică este foarte ridicată (lucru evidențiat în statistica de la nivelul CAS Bihor) și pentru că legislația din domeniul concediilor medicale a fost modificată în ultimul timp cu privire la aparținătorii bolnavilor oncologici”, a spus Dorel Dulău, șeful CAS Bihor.
Să nu fie purtați de la Ana la Caiafa
Acesta consideră că este necesar să se discute direct cu eliberatorii concediilor medicale, astfel încât asigurații să nu fie purtați, în mod nejustificat, între medic furnizor și Casa de Asigurări de Sănătate Bihor.
„Am organizat mai multe întâlniri, în care am precizat în mod expres faptul că, înainte de eliberarea concediilor medicale la nivelul instituției noastre, se eliberează o adeverință tipizată care atestă numărul de concedii medicale pentru persoana indicată și asumată de către pacientul oncologic, tot într-un formular tipizat. De menționat este faptul că instituția noastră și-a sumat organizarea administrativă în așa fel încât, într-un termen foarte scurt, aproape pe loc, această adeverință să fie semnată pentru aparținătorul bolnavului oncologic. Ne dorim ca, din punct de vedere medical, lucrurile să fie în favoarea pacientului”, zice Dulău.
45 de zile
În opinia sa, aceste concedii medicale sunt mai mult decât binevenite, pentru că pacientul oncologic, de la aflarea bolii, pe parcursul efectuării tratamentului și până la vindecarea efectivă, are nevoie atât de sprijin psihologic și emoțional, cât și de sprijin fizic, care poate fi acordat prin intermediul acestui aparținător desemnat de bolnav.
„Numărul maxim este 45 de zile calendaristice pe an pentru aparținător, iar medicul, imediat ce eliberează concediul medical pe acest cod, este obligat să înștiințeze Casa de Asigurări de Sănătate Bihor cu privire la acest fapt”, a explicat Dorel Dulău.
El susține că această metodologie de lucru face parte dintr-o preocupare continuă a CAS Bihor de a prioritiza interesele pacientului bihorean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!