Profesorul de religie Ioan Cadar s-a remarcat, încă din momentul în care CN „Mihai Eminescu” a deschis clasele virtuale, prin mesaje care să îi facă pe elevi să treacă mai ușor peste starea de urgență. Mesaje care să-i facă să simtă că aceia care le dau teme, sunt oameni care rezonează cu ei, sunt empatici și îi iubesc. Pe măsură ce clipele în care elevii claselor a XII-a trebuiau să spună la revedere școlilor se apropie, directorii de școli încearcă să suplinească lipsa apropierii fizice.
Dumnezeu nu rămâne niciodată dator
„Printre icoane și printre sfinți, am așezat și singura mea clasă din această generație. 12 F, vă mulțumesc pentru bucuria de a vă fi cunoscut, pentru toate clipele frumoase petrecute cu voi, pentru frumoasele dialoguri purtate și pentru cumințenia de care ați dat dovadă. Vă doresc un drum lung și drept în viață, vă doresc sănătate, vă doresc împliniri și tot ce are viața mai frumos. Și dacă astăzi vă simțiți nedreptățiți pentru situația dată, să nu uitați că Dumnezeu nu rămâne niciodată dator. Am convingerea că El are pregătite multe surprize plăcute pentru voi. Multă baftă și să ne revedem cu bine!”, a fost mesajul profesorului Ioan Cadar.
Directorul CN „Samuil Vulcan” Beiuș, Mihaela Ilieș, ne-a mărturisit deja că se gândește să se întâlnească cu absolvenții în septembrie. Până atunci, directorul le-a transmis ceea ce a numit „un discurs atipic”.
Generația sacrificiului pentru umanitate
„Îmi este destul de greu să mă adresez unei generații de absolvenți în acest mod. Am crezut că emoțiile vor fi mai reduse decât dacă aș fi vorbit, în curtea școlii, unor OAMENI – absolvenții promoției 2019-2020. Dar, nu este deloc așa. Omul nu se naște, ci devine OM! Voi ați reușit să deveniți oameni în cei patru ani de liceu, dar, mai cu seamă, în această perioadă de criză, în care ați fost nevoiți să vă maturizați, cei care nu o făcuserăți până acum, sau să vă dovediți maturitatea dobândită. Cu toții ați demonstrat această maturitate prin respectarea măsurilor luate de autoritățile române în plină criză. Vă sunt recunoscătoare pentru acest lucru. Chiar dacă poate pe voi nu v-ar fi afectat foarte grav îmbolnăvirea cu acest dușman nevăzut, ați stat acasă și ne-ați protejat pe noi, pe părinții și bunicii voștri, persoane vulnerabile în această perioadă. Sunt conștientă că v-a fost extrem de greu. Și asta nu doar pentru că trebuia să stați acasă, departe de colegii și de prietenii voștri, ci pentru că urmează examenul maturității. Faptul că totul era marcat de o incertitudine generalizată – acest fapt cred că a fost cel mai greu de suportat. Sunteți o nouă generație de sacrificiu – sacrificiu pentru umanitate”, spune directorul Mihaela Ilieș. Dascălul înțelege că elevii au așteptat patru ani absolvirea liceului.
„Cu atât mai mult cu cât, conform tradiției vulcaniste, anul trecut ați fost parte a acestei grandioase festivități pentru promoția 2018-2019 și începând de atunci, v-ați imaginat de atâtea ori acest moment mult așteptat. Constantin Noica spunea că «Ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată!». Cât adevăr găsim în aceste cuvinte! Momentul absolvirii liceului este unic, se petrece o dată-n viață. Tristețea este mare și de partea cealaltă a catedrei. Și noi, dascălii, așteptăm cu nerăbdare acest moment simbolic al zborului puilor din cuib. Acest zbor încununează munca noastră cu voi și pentru voi, în timpul celor patru ani în care, probabil, ați petrecut mai mult timp cu noi decât cu părinții voștri. În fiecare zi, trăiesc sentimente de nostalgie, dar și de revoltă interioară când, trecând prin curtea școlii și pe holurile acesteia, tocmai în perioada în care ar trebui să răsune de glasurile absolvenților care își conduc dascălii spre cancelarie de la ultima oră de curs, în acordurile cântecelor specifice acestei perioade, totul este pustiu”, e tabloul descris de directorul Mihaela Ilieș.
Serenada absolvenților, momentul imnului fiecărei clase, anul acesta nu vor exista. „Săptămâna aceasta, joi, 28 mai 2020, ar fi trebuit să aibă loc festivitatea de absolvire a vulcaniștilor promoției 2019-2020. Predarea cheii, schimbul panglicilor, turul curții școlii, aruncarea tocăi, îmbrățișările pline de lacrimi, lacrimi de bucurie, dar și de nostalgie a celor patru ani petrecuți împreună, buchetele de flori dăruite cu atâta recunoștință dascălilor care v-au modelat peronalitatea și v-au dat contur ideilor – toate acestea pot fi doar în imaginația voastră, dar și a noastră, pentru această promoție. Pentru toată planeta, timpul pare să fi stat în loc. Dar voi nu mai puteți relua activitatea de unde ați lăsat-o, deoarece există un timp pentru toate. El a curs și curge necontenit, indiferent dacă noi avem sau nu această percepție asupra sa. Sunt etape, evenimente care nu pot fi reluate, dacă nu au fost realizate la timpul lor. Nu știu în acest moment, al scrierii acestor rânduri, dacă veți susține sau nu examenul de Bacalaureat, dar știu, cu siguranță, că ați promovat cu toții examenul maturității responsabile”, e mesajul transmis de director.
Directorul Mihaela Ilieș crede că promoția 2019-2020 va rămâne mereu „în memoria noastră ca generația care doar și-a imaginat momentele importante ale absolvirii liceului”. În aceste momente de incertitudine, cele ale unui final de liceu nefinalizat, directorul îi invită pe absolvenți să facă „un exercițiu de imaginație a nostalgiei despărțirii de colegii și dascălii alături de care ați petrecut patru ani ai desăvârșirii personalității voastre. Anii de liceu, considerați cei mai frumoși ani ai vieții, stau zălog unor întâmplări și trăiri frumoase, experimentate în Vulcania. Fără îndoială, a fost și perioada în care, probabil, ați primit cele mai multe sfaturi, pe care unii le-ați considerat oportune, alții dimpotrivă, plictisitoare, inutile. Sfaturile pe care dascălii și părinții voștri vi le-au dat sunt lecții despre cum să reușești în viață, dovezi ale iubirii pe care v-o poartă. Dar, la fel de important, în viață trebuie să porniți și cu abilitatea de a ști ce să faci cu dezamăgirile, cu revoltele interioare. Acestea sunt inerente în aceste momente și trebuie să știți cum să le faceți față, cum să le depășiți și să le transformați într-un câștig. Dragii mei, trebuie să știți că porțile acestui colegiu vor fi mereu deschise în așteptarea revenirii voastre peste ani, o dată cu întâlnirile care au produs, atâtor generații, clipe de nostalgie și de bucurie a revederii. Suntem siguri că veți completa șirul marilor realizări ale absolvenților vulcaniști. Vă doresc succes la toate examenele vieții! Sunteți niște luptători și, totodată, învingători! Ați câștigat o luptă importantă, aceea a vieții prin sacrificiul izolării! Sunt ferm convinsă că, de acum înainte, totul se va schimba și cu așa OAMENI, totul va fi bine!”, e mesajul directorului CN Samuil Vulcan, profesor Mihaela-Irina Ilieș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!