Potrivit datelor disponibile pe site-ul Instituției Prefectului Bihor, în județ există 54 de instituții publice deconcentrate, care se află în subordinea sau coordonarea ministerelor de care aparțin. Toate aceste instituții au conduceri mai mult sau mai puțin numeroase, cu directori și directori adjuncți, care ar trebui, conform legislației în vigoare, să fie prezenți în spațiul public, pentru a comunica detalii despre activitatea instituțiilor pe care le păstoresc, dar și pentru a transmite (prin persoanele desemnate) în mod constant informații de interes public.
Dacă unele instituții, prin natura activității, sunt prezente zilnic în spațiul public prin comunicatele trimise, în schimb altele lipsesc cu desăvârșire, unele de ani buni, iar șefii acestora din urmă se ascund atunci când sunt solicitați să răspundă la întrebări mai mult sau mai puțin comode.
De cele mai multe ori sunt invocate diverse directive primite de la centru, care nu le-ar permite să comunice cu reprezentanții mass-media decât după ce primesc undă verde de la șefii ierarhici. Alți directori pur și simplu refuză orice dialog, pe motiv că nu sunt abilitați de conducerile centrale, singurele care ar putea oferi informații presei.
Adoptată în 2001, Legea nr. 544 privind liberul acces la informațiile de interes public stabilea, pentru prima dată, un set de măsuri pe care instituțiile publice sunt obligate să le respecte referitor la comunicarea publică și mai ales la transmiterea informațiilor către mass-media. Dacă marea majoritate a obligațiilor au fost respectate, măcar de formă, de către instituțiile publice, în schimb prevederile de la articolul nr. 17 din lege sunt tratate cu destul de mare indiferență, mai ales că nu implică niciun fel de sancțiuni.
Concret, articolul invocat stabilește, la aliniatul 1, faptul că „autoritățile publice au obligația să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferințe de presă pentru aducerea la cunoștință a informațiilor de interes public”.
La acest capitol, cu excepția Consiliului Județean și a Primăriei, în ultimul trimestru din 2024 – din datele pe care le deținem – niciuna dintre cele 54 de instituții publice deconcentrate din Bihor nu a organizat conferințe de presă. Probabil directorii sau șefii acestor instituții ori nu aveau ce comunica, lucru destul de greu de crezut, ori se tem de al doilea paragraf al articolului 17 din lege.
Acesta spune că, „în cadrul conferințelor de presă, autoritățile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informații de interes public”. Un lucru este cert: la capitolul comunicare directă, marea majoritate a directorilor de deconcentrate din Bihor nu au luat notă de trecere, fiind corigenți. Poate cu prilejul reorganizării și restructurării, să fie luat în considerare și acest aspect.
Următoarea evaluare va avea loc peste trei luni, când vom oferi și cazuri concrete.
Citiți principiile noastre de moderare aici!