Directoarea Grădiniţei nr. 28 din Oradea, Cornelia Româneac, ne-a declarat că decizia a fost luată ca urmare a absenţei multora dintre copii. Româneac spune că cei mai mulţi copii lipsesc în perioada de iarnă. „În lunile ianuarie – februarie lipsesc cei mai mulţi copii. Şi asta pentru că părinţii fie îi duc la bunici, fie pentru că se îmbolnăvesc”, spune directoarea Grădiniţei 28. Aceasta a precizat că aproximativ 25% din copii lipsesc de la grădiniţă mai mult sau mai puţin motivat şi că unii copii lipsesc în mod regulat. Măsura este – în opinia Corneliei Româneac – o cale de a-i constrânge pe cei care nu acordă o importanţă cuvenită grădiniţei. Conform directoarei, Hotărîrea are şi părţi bune şi părţi rele. Singurii care ar putea fi afectaţi de măsura aceasta sunt copiii care se îmbolnăvesc.
Directorii unităţilor de învăţământ preşcolar au atenţionat că neplata contribuţiei pentru hrană duce la eliminarea copilului din grădiniţă. Potrivit acestora, banii se duc în fondul de alimente pentru suplimentarea meniului.
Indolenţa părinţilor
Şi directoarea Grădiniţei nr. 20 din Oradea, Rodica Toda, spune că măsura a fost luată ca o constrângere pentru a asigura prezenţa la programul din grădiniţe, mai ales la grupele pregătitoare, unde prezenţa este obligatorie.
„În cazul în care un copil este bolnav lipseşte doar câteva zile, exceptând cazurile de varicelă sau alte boli contagioase ale copilăriei. Dar există părinţi care-şi aduc copiii la grădiniţă doar 3 zile pe lună. Cunoaştem cu toţii problema locurilor în grădiniţe. Nu este normal ca un copil care lipseşte cu săptămânile să fie înscris la o grădiniţă cu program prelungit şi să ocupe locul unui preşcolar ai cărui părinţi lucrează şi ar avea nevoie de acest serviciu. Părinţii care-şi duc copiii la grădiniţă cu program prelungit numai de trei ori sau o săptămână pe lună ar trebui să-i înscrie la o grădiniţă cu program normal”, a conchis directoarea Rodica Toda. Aceasta crede că foarte puţini părinţi vor fi sub incidenţa acestui articol.
„Măsură bună”
Inspectorarea responsabilă de învăţământul preşcolar, Aurelia Bodea, crede că măsura este bună, întrucât în acest fel se poate menţine frecvenţa copiilor la grădiniţe. Cât despre copiii care se îmbolnăvesc, inspectoarea spune că până în prezent acestora li se acorda reducere, dar de acum părinţii vor plăti pentru că primarul nu mai vrea să ia în considerare adeverinţele medicale. Bolojan crede că majoritatea sunt date pe poveşti de medicii de familie. „Deşi am propus primarului Ilie Bolojan să se gândească şi la acest aspect, acesta a spus că hotărârea e hotărâre şi trebuie respectată”, a declarat Aurelia Bodea.
„Acest lucru se întâmplă şi în străinătate, indiferent că micuţii merg sau nu la grădiniţe”, a mai punctat inspectoarea Bodea.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!