De anul viitor, activitatea funcţionarilor de la APIA ar urma să fie cât de cât degrevată, întrucat unele atribuţii care revin în prezent doar agenţiei de plăţi vor intra şi în sarcina direcţiilor agricole judeţene, conform unui act legislativ publicat deja în Monitorul Oficial. Astfel, direcţiile agricole vor putea efectua o parte din plăţile subventiilor în sectorul vegetal şi zootehnic şi vor putea prelua şi cererile de la fermieri pentru unele ajutoare speciale sau ajutoare de minimis.
Până acum, aceste atribuţii reveneau doar funcţionarilor de la APIA. Totodată, direcţiile agricole vor avea şi un rol consultativ, fermierii putându-se adresa aici pentru unele nelamuriri privind completarea unor documente necesare plăţilor sau pentru nelămuriri cu privire la întocmirea unor proiecte pentru obţinerera de finanţări.
Atribiţii
Pintre atribuţiile pe care direcţiile agricole le vor avea începand de anul viitor se numără: realizeaza activităţi de asistenţă tehnică şi consiliere beneficiarilor măsurilor de agro-mediu, climă şi agricultura ecologică din cadrul PNDR 2014 -2020 pentru implementarea anjajamentelor asumate. Acorda sprijin fermierilor prin informarea şi asistenţă tehnică de specialitate pentru completarea corectă a cererilor unice de plată în vederea obţinerii subvenţiilor de la APIA, inclusiv pentru zona montană, asigură asistenţa tehnică de specialitate tuturor persoanelor care desfăşoara activităţi în domeniile agricole şi conexe în aplicarea tehnologiilor agricole moderne şi a metodelor noi de conducere a fermelor.
Participă în cadrul Comitetelor locale/judeţene pentru situaţii de urgenţă la întocmirea proceselor – verbale de constatare a pagubelor produse de fenomene meteorologice nefavorabile, monitorizeaza suprafeţele şi transmit situaţiile centralizatoare la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MADR.
O altă sarcină a direcţiilor agricole va fi autorizarea şi monitorizearea spaţiile de depozitare pentru produsele agricole în urma verificării la faţa locului a condiţiilor tehnice, conform legislaţiei în vigoare. Organizează prelevarea de probe de grâu pentru determinarea calităţii acestuia în cadrul Programului anual de evaluare a calităţii grânelor.
Eliberează autorizaţiile pentru cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, verifică periodic, la importatorii de seminţe de cânepă pentru alte întrebuinţări decât pentru semănat, autorizaţi de MADR, prelucreazp datele cu privire la preţurile cerealelor şi oleaginoaselor de pe pieţele reprezentative din România, transmise de operatorii economici din sectoarele de producere, depozitare, comercializare, procesare şi le transmite la direcţia de specialitate din cadrul MADR în fiecare zi de marţi pentru săptămâna anterioară raportării. Înregistrează contractele de cultură pentru tutun, primeşte li verifică, inclusiv la faţa locului, conformitatea documentelor depuse de către persoanele juridice pentru acordarea recunoaşterii ca grup/organizaţie de producători pentru sectorul agricol.
Îndeplinesc procedura de verificare a respectării şi menţinerii condiţiilor de recunoaştere şi funcţionare de către grupurile şi organizaţiile de producători pentru comercializarea produselor agricole, înregistrează contractele încheiate între producătorii agricoli şi/sau culegătorii de plante medicinale şi aromatice, şi comercianţi şi/sau procesatori.
Primeşte şi operează în Registrul Plantaţiilor Viticole (RPV) cererile de defrişare, de plantare/replantare a viţei de vie şi de modificare a datelor înscrise în RPV. Colaborează cu APIA în vederea implementării şi derulării măsurilor de sprijin din cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în Sectorul Vitivinicol 2014 – 2018. Primeşte cererile, întocmeşte procesele verbale de constatare şi emitere a autorizaţiilor de plantare, defrişare ori de tăiere pentru pomi fructiferi etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!