Potrivit unui comunicat al regiei, „din totalul pomilor de Crăciun oferiți la vânzare în acest an, 22.551 sunt din specia brad, iar 11.445 din specia molid sau alte specii de rășinoase. 70% din pomii de Crăciun, respectiv 23.926 bucăți, provin din culturile specializate din pepinierele silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în timp ce 10.070 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă”.
[eadvert]
Și în acest an, prețurile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun specia molid de până la 1,3 metri și ajung la 35 lei pentru cei din specia brad cu înălțimea între 2 și 3 metri. Solicitările pentru exemplare de peste 3 metri înalțime sunt considerate comenzi speciale. Pomii de Crăciun sunt vânduți de către ocoalele silvice din cadrul Romsilva, iar persoanele fizice au prioritate la achiziționarea acestora. Dacă pomii de Crăciun sunt vânduți de unitățile din subordinea Romsilva în piețe sau alte locuri amenajate, la aceste prețuri se adaugă și costurile de transport, manipulare și depozitare.
În Bihor
Potrivit informațiilor primite de la Direcția Silvică Bihor, anul acesta nu vor fi vânduți pomi de Crăciun din cadrul ocoalelor silvice din județ.
„În județul Bihor nu scoatem la vânzare anul acesta, ca și în precedenții cinci ani, pomi de Crăciun. Datorită situației generate de doborâturile din 2016, fondul de marfă este foarte mult restrâns. Eventual, dacă nu va fi prea târziu, vom scoate la vânzare pomii de Crăciun confiscați în urma controalelor efectuate cu alte instituții publice. Știm că există precedente în acest sens”, ne-a declarat Teodor Suciu, directorul executiv al Direcției Silvice Bihor.
Pomii de Crăciun confiscați vor fi valoroficați prin intermediul ocoalelor silvice de unde provin sau din zona în care au fost confiscați.
Trimite articolul
XAșadar la Direcția Silvică Bihor, plopul face pere și răchita micșunele.
E brad altoit sau de ce îi spuneți pom? Sau a crescut gata împodobit și de aia îi spuneți pom de Crăciun?
Directia silvica are alta treaba, nu sa faca o bucurie copiilor din Bihor. Vezi cazul ¨Contabilei-şefe a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului – condamnata la inchisoare¨. Oare ei au in casa de Craciun brad ¨ecologic¨ de plastic?
Directia silvica vinde orice din care ies bani, ilegal. “Pomii” de craciun sunt pielea pulii pentru ei fata de cat castiga din furtul de lemne. Futa-va dracu cu directia voastra de comunisti imputiti!