Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor au recunoscut meritele unor persoane din Oradea care au promovat cultura sau au adus un aport la cultură, oferindu-le diplome de excelenţă. Iniţiativa aparţine şefului Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Mircea Bradu. Diplomele de excelenţă au fost înmânate sâmbătă, într-un cadru festiv, în sala mare a Prefecturii Bihor, de către secretarul de stat în Ministerul Culturii, Vasile Timiş.
„Este pentru prima oară de când lucrez în Minister când unul din colegii noştri s-a gândit să recunoască eforturile oamenilor care au contribuit la dezvoltarea culturii. Ştim cu toţii că banii alocaţi acestui domeniu sunt puţini, însă trebuie ca măcar în acest fel să apreciem eforturile dumneavoastră”, a spus Vasile Timiş.
Printre premianţi se numără şi colegele noastre, jurnalistele Veronica Bursaşiu şi Crina Dobocan, care au fost premiate pentru „pentru sprijinul acordat artei, culturii şi patrimoniului naţional”.
„Am vrut să acordăm o atenţie sporită celor care întreţin munca intelectuală. Diplomele de execelenţă sunt o recunoaştere a acestei activităţi”, a declarat Mircea Bradu, precizând că a ales să premieze şi sportivii orădeni care s-au implicat şi în activităţile culturale.
Recunoaştere
Diplome de excelenţă au primit, printre alţii, actorii Ioan Abrudan, Eugen Ţugulea, Daniel Vulcu, Richard Balint, Meleg Vilmos, criticul de teatru Elisabeta Pop, directorul artistic al Filarmonicii orădene, Corneliu Cristea. Mircea Bradu nu a uitat de poetul Ioan Moldovan, de scriitorul Traian Ştef, de avocatul Paşcu Balaci, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, muzeograful Radu Huza, de interpretele Florica Zaha, Florica Bradu, Florica Ungur, sportivii Viviana Chirilă, Andrada Anton, Emeric Ienei, profesoara Maria Zintz, Crăciun Parasca, consilierul Direcţiei Judeţene pentru Cultură etc.
Penelopa contemporană, lansată de un avocat
Oradea.Aflat printre premiaţii Direcţiei de Cultură Bihor, avocatul, jurnalistul şi în ultimul rând scriitorul Paşcu Balaci a profitat de audienţa numeroasă şi avizată din sala de conferinţe a Consiliului Judeţean şi a lansat invitaţia de a participa la premiera piesei sale care se va juca la Constanţa. « Este vorba despre o Penelopă contemporană, care ce creeţi că face aşteptîndu-l pe Ulise. Îşi dă doctoratul », a spus Paşcu Balaci. Comedia amară “Penelopa se mărită” a fost publicată în 2007. Avocatul-scriitor, membru fondator al Cenalului „Barbu Ştefănescu Delavrancea”, a ţinut să-i reamintească secretarului de stat de la Ministerul Culturii, Vasile Timiş, prezent la eveniment că la Oradea se scrie teatru-istoric. Amfitrinoul evenimentului, Mircea Bradu, dar şi Paşcu Balaci sunt doi dintre exponenţii acetui gen. „Horea” este una dintre piesele semnate Paşcu Balaci care s-a jucat la Teatrul Naţional Radiofonic.
Folclorul, materie de studiu în şcoli
Una dintre intervenţiile premianţilor Ministerului Culturii a aparţinut interpretei de muzică populară Florica Ungur, care până în urmă cu doi ani a fost şi un profesor extrem de apreciat de limba latină. Două au fost direcţiile discursului Floricăi Ungur: folclorul, ca materie de studiu în şcoli, şi doina populară din Bihor. „Noi, interpretele de muzică populară din Bihor înroşim telefonul discutând cum putem să schimbăm ceva şi cum să introducem folclorul ca materie de studiu în şcoli. Fiindcă folclorul ne arată cine am fost, dar şi cine suntem. Aici e problema : cine suntem. Şi dacă ne uităm la televizor, la ceea ce promovează posturile de televiziune. Chiar nu puteţi face ceva „, s-a adresat Florica Ungur secretarului de stat Vasile Timiş. Şi fiindcă reprezentantul Ministerului Culturii i-a ridicat solistei mingea la fileu afirmând că doina românească a devenit bun al patrimoniului UNESCO, şi că se fac demersuri ca şi colindul să aibă acelaşi statut, Florica Ungur a punctat. „Cum este posibil să aflăm aşa ceva şi noi, interpreţii din Bihor să nu fi fost consultat. Păi cine mai are doine ca Bihoru. Personal am 50 de doine în repertoriu. Şi cine mai are colinde ca Bihoru”.
Reprezentantul lui Shakespeare pe pământ
Aşa l-a prezentat Mircea Bradu pe autorul primului rock simfonic românesc, Florian Chelu, cel care a transpus în muzică cele 154 de sonete ale lui Shakespeare chiar în momentul în care s-au împlinit 400 de ani de la apariţia în volum a sonetelor. Atunci când şi-a ridiclat diploma de excelenţă, Florian Chelu nu a uitat să-l întreb pe Mircea Bradu de partea financiară.Deşi nu avea intenţia să ţină un discurs, premiantul nu a ezitat în cele din urmă să atace şi din alt unghi modul în care bani ajung la oamenii de cultură şi anume maniera în care Institutul Cultural Român gestionează în aceste moment importante resurse financiare.
Ienei, pledoarie pentru sport
Tandemul care a semnat volumul „A fi sau a nu fi antrenor. Singur printre actori”, Mircea Bradu- Emeric Ienei a funcţionat şi la această gală a premiilor de excelenţă. De acaestă dată, Mircea Bradu i-a dat cezarului ce este al cezarului acordându-i marelui om de sport o diplomă de excelenţă cu parafa Ministerului Culturii. Ienei, unul dintre cei mai cultivaţi şi rafinaţi oameni de sport pe care îi are România a ţinut să reamintească de celebru dicton „Mens sana in corpore sano” şi să atragă atenţia că investind în sport vom aloca mai puţin bani pentru sănătate.
Şarje amicale
Într-o manieră elegantă, Mircea Bradu a ţinut să-l liniştească pe unul dintre actorii premiaţi că „diploma are şi semnătură şi parafa Ministerului Culturii. Deci poate fi folosită şi la cv şi la obţinerea gradaţiilor”.Aceasta după ce, Daniel Vulcu l-a pus oarecum în dificultate pe reprezentantul Guvernului în teritoriu constatând, cu prilejul premierii revoluţionarilor, că diplomele nu au valoare , deoarece nu sunt stampilate.
Veronica Bursasiu, Paul Chira
Citiți principiile noastre de moderare aici!