Rectorul Antal a declarat că de la începutul mandatului său s-a pus pe pigulit diplome eliberate în condiţii dubioase unor cetăţeni italieni de către Facultatea de Medicină şi Farmacie. Astfel, împreună cu Direcţia Naţională Anticorupţie, au descoperit că nu numai Facultatea de Medicină şi Farmacie a eliberat diplome false, ci şi Facultatea de Ştiinţe Economice, cele de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Energetică, Educaţie Fizică şi Sport, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ştiinţe Juridice, Ştiinţe Socio-Umane şi Inginerie Managerială şi Tehnologică.
Studenţi fără urme
Astfel, 13 diplome false au fost eliberate de Facultatea de Medicină şi Farmacie pentru specializările medicină generală, stomatologie, farmacie şi fiziokinetoterapie, 12 au fost eliberate de Facultatea de Ştiinţe Economice, la specializările management şi marketing, nouă de Facultatea de Ştiinţe Juridice, patru de Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, trei de Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, restul fiind câte una de la celelalte facultăţi mai sus amintite.
„Pentru toate aceste diplome nu s-a putut face dovadaparcursului şcolar. În arhiva facultăţilor nu există niciun act care să dovedească acest lucru”, a declarat rectorul Antal.
De asemenea, Universitatea orădeană nu deţine nicio adresă şi nici măcar datele personale ale acestor studenţi. Deşi pare o misiune imposibilă în a-i găsi pe cei care astăzi practică anumite meserii de pe urma diplomelor cumpărate de la Universitatea din Oradea, rectorul Antal spune că va anunţa Ministerele Educaţiei şi ale Sănătăţii din România şi din Italia, dar şi ambasadele celor două ţări pentru a identifica licenţiaţii Sorbonicăi.
Suspiciuni
Universitatea din Oradea a eliberat de la începutul său până în prezent peste 100.000 de diplome. Rectorul Universităţii din Oradea are suspicini în ceea ce priveşte eliberarea diplomelor de către instituţia pe care o conduce şi spune că a angajat o persoană care verifică, pe etape, toate diplomele eliberate de instituţia de învăţământ superior.
Antal a spus că ancheta DNA nu s-a finalizat încă şi că nu ştie cine va răspunde de eliberarea acestor diplome. „Instanţa va hotărî cine va răspude. Pe mine mă interesează aceste diplome. Sper ca prin anularea lor să scăpăm de stigmatele trecutului”, a declarat Antal.
În februarie 2007, Teodor Maghiar şi fiul său Traian-Teodor Maghiar, au fost puşi sub acuzere de către procurorii DNA pentru eliberarea de diplome false şi pentru triplarea numărului de studenţi şcolarizaţi la Universitatea din Oradea, pentru a primi de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a unor fonduri de peste 25 de milioane de euro mai mari decât cele pe care instituţia de învăţământ superior ar fi trebuit să le primească în baza numărului real de studenţi.
E important de amintit că Teodor Leuca, cel care a fost rector interimar în anul 2007 a anulat, în vara lui 2007, în urma controalelor efectuate de către Ministerul Educaţiei şi de Corpul de Control al primului-ministru din acea perioadă, 36 de diplome şi certificate post-universitare eliberate de Universitatea Oradea.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!