În cursul anului 2017, pe linia prevenirii și combaterii faptelor de corupţie, Serviciul Județean Anticorupție Bihor a desfăşurat un număr total de 73 de activităţi de instruire/informare anticorupţie, la care au participat un număr total de 1.380 lucrători.
În ceea ce privește colaborarea cu alte instituții și organizații, au fost desfășurate 14 activități preventive, la care au participat un număr de 579 persoane.
Activitatea de prevenire
Prevenirea faptelor de corupție a fost, și în 2017, una dintre prioritățile Direcției Generale Anticorupție sens în care, prin Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Bihor, a participat activ în cadrul eforturilor întreprinse de societatea românească și implicit de M.A.I. pentru prevenirea și combaterea corupției, urmărind în mod prioritar consolidarea mediului de integritate la nivelul ministerului, îmbunătățirea relațiilor de cooperare cu celelalte instituții ale statului angrenate în acest demers și, deopotrivă, cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.
De remarcat în decursul anului 2017 sunt cele 6 activități în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor – Penitenciarul Oradea, 2 activități la nivelul Casei Județene de Pensii Bihor, 3 activități la nivelul Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea, o activitate la nivelul Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean din Oradea și o activitate la nivelul Poliției Locale din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, ocazie cu care tuturor participanților le-au fost prezentate noțiuni și aspecte de interes privind domeniul prevenirii și combaterii corupției.
De asemenea, se remarcă activitatea de informare anticorupție la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, care a avut ca scop dezvoltarea atitudinii anticorupție și creșterea gradului de informare a personalului cu funcție de conducere din instituțiile de învățământ subordonate cu privire la cauzele și efectele faptelor de corupţie și a impactului acestora asupra societății.
Relaţiile cu publicul şi Relaţiile publice
În perioada analizată au fost primite 8 persoane în audiență şi soluţionate un număr de 11 de petiţii. Au fost primite şi 2 apeluri telefonice la „TelVerde anticorupție 0800.806.806”.
„În baza delegărilor dispuse de procurorii de caz, ofițerii de poliţie judiciară din cadrul S.J.A. Bihor au efectuat acte procedurale şi au participat la instrumentarea unor dosare sub directa coordonare a procurorilor de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, Parchetului Curții de Apel Oradea, Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj și Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor”, se arată în bilanțul S.J.A. Bihor.
Pe parcursul anului 2017, au fost desfășurate activități de cercetare într-un număr de 34 de dosare penale, din care 10 fiind iniţiate din sesizare proprie, iar 24 au fost primite de la diferite structuri de parchet.
„Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus efectuarea de activităţi într-un număr de 77 ordonanţe de delegare, din care 16 delegări de la D.N.A. şi 61 delegări de la alte unităţi de parchet din totalul lucrărilor şi dosarelor soluţionate şi înaintate unităţilor competente de parchet, în 2 dosare penale s-au întocmit 2 rechizitorii, ambele de către D.N.A. și în 2 dosare penale au fost încheiate 7 acorduri de recunoaștere a vinovăției de către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.
Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 12 suspecți (4 personal M.A.I., cu funcţie de execuţie) şi 69 inculpați (17 personal M.A.I., din care 11 cu funcţii de execuţie și 6 cu funcții de conducere) și au fost organizate 6 acțiuni de prindere în flagrant sub directa coordonare a procurorilor, din care 1 – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea; 2 – Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj și 3 – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, mai arată S.J.A. Bihor prin intermediul Biroului de Presă.
Diplomă de merit
Din perspectiva activităților desfășurate se constată rezultate pozitive în ceea ce privește implicarea tot mai activă în prevenirea și combaterea corupției, motiv pentru care Serviciul Județean Anticorupție Bihor a fost premiat cu „Diplomă de merit pentru rezultatele obținute în eforturile de combatere a infracțiunilor de corupție, conflict de interese, evaziune fiscală, contrabandă și spălarea banilor cu ocazia desfășurării ediţiei a VIII-a de convocare profesională comună organizat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.
De reținut!
Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, cetăţenii pot face sesizări prin intermediul CALL CENTER 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon/fax: 0259/469.043, respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro.
Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din municipiul Oradea, str. Dunărea, nr. 2, jud. Bihor de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor – bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12:00-15:00 şi de ofiţerul de Relaţii cu Publicul – bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12:00-15:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!