Evenimentul a avut loc sâmbătă la Diosig, locul cunoscut drept „colţul cu nuci”, dar care are tradiţie viticolă. Husari, fanfare, majorete, cavaleri ai vinului şi aspiranţi la acest rang au umplut sâmbătă străzile din Diosig. Alaiul a străbătut comuna în aplauzele localnicilor. Destinaţia lor a fost Biserica reformată, acolo unde era programată ceremonia de înnobilare a cavalerilor. Ordinul Cavalerii Vinului este o organizaţie „la vedere”, nu una de tip masonic sau ca şi cea a Cavalerilor templieri.
Ritualul a fost condus de Ambasadorul Ordo Equestris Vini Europae, Excelenţa Sa Josef Jenei, iar invitaţi speciali au fost Cavalerii Vinului din Arad, dar şi din Ungaria. „In Honorem Dei et In Honorem Vini!” este salutul cavaleresc. Ritualul a început cu o rugăciune în limba română şi în limba maghiară. „Vinul trebuie să contribuie la înfrăţirea noastră, trebuie să ne facă mai înţelegători, mai înţelepţi, să fie un simbol al dreptăţii, are rolul de a ne face să înţelegem binele, frumosul, pacea, dreptatea”, a spus Excelenţa sa Josef Jenei.
Cavalerii şi consilierul
Vinul este parte integranta a identităţii europene, iar obiectivul Ordo Equestris Vini Europae este de a menţine acest patrimoniu cultural comun în toată diversitatea lui şi de a păstra această moştenire culturală pentru generaţiile viitoare.
Legatul Diosig este o organizaţie culturală care şi-a propus să promoveze valorile culturale locale în general, şi vinul – privit ca un bun cultural, parte a identităţii noastre naţionale – în special. Deputatul Lakatos Peter, fostul consilier al prefectului, Cristian Drimba, managerul Agroind Cauceu, Dan Corbuţ, liderul unei organizaţii a producătorilor de vin, Chifiriuc Andras sunt printre cei care au devenit cavaleri ai vinului cu acest prilej.Surpriza a venit atunci când s-a anunţat ridicarea la rang de consilier al unui cavaler, deoarece acest ordin nu a funcţionat până acum în Bihor. Este vorba despre consulul onorific al Slovaciei la Salonta, Miroslav Jabloncsik.
„Eu sunt membru al Ordinului Cavalerilor Vinului din Arad de doi ani. Rolul unui cavaler este să promoveze valorile spirituale implicite vinului, să dezvolte cultura vinului şi să slujeasca ţelurile păcii, credinţeişi carităţii.Ceea ce eu cred că am făcut prin locaţia de la Slavia Salonta. Este adevărat însă că un cavaler trebuie să aibă un comportament ireprosabil şi în viaţa de zi cu zi”, a mărturisit consilierul Miroslav Jabloncsik.
În cadrul organizaţiei se leagă noi prietenii, iar membrii încearcă împreună să-şi îmbogăţească spiritual viaţa, călăuzindu-se după principiul de bază al cavaleriei : „Abia după ce ai învins invidia şi începi să te implici pentru alţii, devii cu adevărat un om nobil”.Persoanele din rândul cavalerilor sunt de statut egal, legate printr-un jurământ – hospes au rang de consilier, judecător şi cavaler – slujesc prin mărturisirea lor de aderenţa la cavalerie, prin atribuţii concrete şi activităţi în domeniul privat şi profesional, la realizarea ţelurilor nobile ale ordinului.Senatul cavaleresc reprezintă comitetul de conducere a întregii caste a cavalerilor şi are sediul la locul de înfiinţare al ordinului, în Eisenstadt, Austria.
FACT BOX
Doctrina Ordo Equestris Vini Europae
Obiectivi faţa de confesiuni,politică,economie şi interesele de castă, cavalerii vinului acţionează :
– pentru cultura vinului şi pentru omagierea şi prezentarea vinului nobil;
– pentru ştiinţa şi cercetarea legate de vin;
– pentru ceea ce este adevărat, bun şi frumos cât şi pentru petreceri cultivate
– pentru schimbarea în mai bine a chestiunilor legate de trai şi de vin;
– pentru valorile creştine, deoarece centrul sacral al Ordinului Cavalerilor Vinului este înrădăcinat în simbolul credinţei noastre;
– pentru adevărata nobilime a spiritului, aşadar, funcţiile cavalereşti sunt distinse prin voluntariat şi funcţii onorifice; în acest sens,ele sunt de folos obştesc şi nu sunt îndreptate spre profit;
– pentru opere sociale,caritabile si iniţiative culturale şi ştiinţifice;
– pentru împlinirea unei înalte revendicări istorice, sociale si culturale, deoarece Ordinul Cavalerilor Vinului îşi are rădăcinile în tradiţia ordinelor cavalereşti ale Evului Mediu, în special în cea a Ordinului Sf.Gheorghe din 1273, respectiv 1308 si 1468;
– pentru cultivarea valorilor cu caracter de ideal, a ţinutelor spirituale nobile şi a preţioasei prietenii cavalereşti;
– pentru demnitatea omului si pentru comunitatea europeana de valori;
– pentru identitatea europeană şi pentru apartenenţa europeană naturală;
– pentru pace,deoarece bogăţia vinului demonstrează rodnicia păcii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!