În Parcul Libertăţii, vineri seara a avut loc inaugurarea Oraşului de Hârtie. Căsuţe colorate din carton, pictate cu multă implicare de aproximativ 40 de copii, au fost aliniate pe alee în aşteptarea actorilor Trupei Arcadia. Timp de două săptămâni copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani au muncit în parc zi de zi în cadrul workshop-urilor, supravegheaţi de actori şi scenografi. Căusţele s-au desăvârşit din materiale reciclabile, iar vineri seara au devenit decor pentru micul spectacol.
Mai întâi au apărut Croc şi Elmo, care le-au povestit copiilor despre bunele maniere la teatru dar şi despre regulile care trebuie respectate: purtarea măştii, spălatul des pe mâini sau distanţarea. Însă cei mai aşteptaţi au fost Dino şi Mop, care au captat toată atenţia în momentul în care au apărut în parc. Uriaşul dinozaur a fost asaltat de cei mici pentru ca cei mari, părinţi şi bunici, să le facă poze cu mascota Oraşului de Hârtie. Copiii mai experimentaţi cu tehnologia s-au filmat şi au făcut mici live-uri.
Întâlnirea de vineri a copiilor cu Dino şi Mop nu va rămâne singulară. Până în 18 octombrie, actori ai Trupei Arcadia, împreună cu cele două mascotele și ajutați de păpușile construite de copii la atelierele de creație, vor susține şase show-uri interactive pe teme de ecologie, foodwaste, susținerea mediului înconjurător prin acțiuni de plantare, calitatea aerului și importanța ei, precum și noțiuni elementare despre comportamente adecvate acasă, la școală și în diverse contexte sociale. Următoarele întâlniri cu Oraşul de Hârtie şi cele două mascote, Dino şi Mop, vor avea loc sâmbătă şi duminică, 3-4 octombrie, tot în Parcul Libertăţii.
Pe termen lung proiectul va continua, deoarece construcţiile din orăşel vor fi aşezate la intrarea în Teatrul Arcadia, iar atunci când vremea nu va permite ieşirile în parc, Dino şi Mop se vor întâlni cu copiii şi cu cei mari în Pasajul Vulturul Negru pentru selfie-uri în anumite zile care vor fi anunţate din timp. De altfel, până în primăvară familia lui Dino va creşte şi în jurul ei se va crea un show de care copiii se vor bucura cu siguranţă.
Proiectul „Bune Maniere în Orașul de Hârtie” a obținut finanțare în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, program finanțat de Lidl România, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea. Proiectul este desfășurat de Teatrul Regina Maria, Trupa Arcadia, în parteneriat cu Asociația Teatrul de Copii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!