Dar din dar se face. În prima şedinţă după intrarea în Postul Crăciunului şi în ultima dinaintea alegerilor parlamentare, Consiliul Local Oradea a transmis în folosinţa gratuită a Manastirii Sfintei Cruci, pentru 25 de ani, 52,3 hectare de teren din halda pe care CET a depozitat zgură, în urmă cu mulţi ani, lângă Calea Borşului. Între timp, halda s-a înierbat natural, iar Mănăstirea s-a arătat dispusă să o preia pentru păşunat şi pentru amenajarea de magazii şi grajduri.
În proiectul de hotărâre se aminteşte că, în urma unei Hotărâri de Guvern, Mănăstirea a rămas fără 24 de hectare, din care 3.000 mp cu anexe gospodăreşti, teren aflat în Tancodromul pe care Primăria vrea să amenajeze încă un parc industrial.
„Ca atare, este necesară relocarea pe un alt amplasament a activităţilor desfăşurate de mănăstire pe acest teren”, este motivaţia morală, nu neapărat impusă de lege, a împăcării imobiliare dintre edili şi Mănăstire.
Mai amintim că în 1994, primarul Filip a acceptat cererea Mănăstirii Sfintei Cruci de a-i fi „retrocedate” nouă hectare de teren pe actualul amplasament de pe strada Făcliei nr.24/A. Ulterior însă, cetăţeanul Emanuel Weinlich a demonstrat în justiţie că terenul i-a aparţinut lui, nu Mănăstirii. Ca atare, Primăria l-a despăgubit pe cetăţean iar Mănăstirea a rămas cu terenul cerut pe un motiv inexistent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!