Din persoană în căutarea unui loc de muncă este pe cale să devină angajator. Din beneficiar al ajutorului de şomaj, în curând va deveni contribuabil la bugetul statului. Este vorba de Toth Şerbescu Claudiu, un tânăr orădean care şi-a lăsat meseria de inginer electromecanic pentru a deveni antreprenor într-un domeniu cu totul nou pentru el, cel al designului şi broderiei.
„M-am înscris la un curs de antreprenor şi am aplicat pentru un proiect cu finanţare europeană prin programul «Start-up plus». Fiind şomer înregistrat în baza de date a AJOFM Bihor, am aflat că pot urma gratuit şi un curs de formare profesională. Dintre toate, cel mai potrivit mi s-a părut a fi cel de fotograf. M-am gândit că mi-ar putea fi de folos şi în dezvoltarea afacerii pentru care am depus un proiect în cadrul programului amintit”, povesteşte Claudiu.
Finanţarea obţinută de orădean prin proiectul depus este în valoare de 175.000 de lei (circa 38.000 de euro) şi va fi folosită pentru achiziţia de utilaje şi plata salariilor pentru o perioadă de timp.
„Căutam ceva pe personalizare, dar toată lumea face tricouri şi căni. Nişa pe care mergem noi este mai deosebită. Nu vreau să o fac încă publică. Voi mai avea încă un agajat din luna a patra”, spune antreprenorul.
Povestea
Ca studii, la bază, Claudiu este inginer. A lucrat zece ani la o companie germană cu activitate în domeniul betoanelor. După aceea s-a mutat la o companie românească, în acelaşi domeniu, dar era cu totul diferit. A renunţat şi s-a hotărât să-şi deschidă o afacere pe cont propriu. Aşa s-a apucat de cursurile de antreprenoriat. S-a ivit oportunitatea de a accesa un credit printr-un program cu finanţare europeană şi, peste toate acestea, a făcut şi cursul de fotograf.
„M-am înscris la cursul de fotografie pentru că m-am gândit că voi avea nevoie de el la proiect. Într-un fel arată fotografiile făcute cu telefonul, şi altfel cele cu aparatul foto. Cursul a venit ca o mănuşă. Decât să plătesc un fotograf, mai bine fac eu pozele. Cursul făcut cu Ovi D. Pop a fost o delectare”, a declarat Toth Şerbescu Claudiu.
Fotografii premiate
Orădeanul a aflat şi de un concurs de fotografii organizat de Societatea Americană de Fotografie. A trimis câteva poze, şi două dintre acestea au fost premiate. Două cu „Fotografia zilei”, o fotografie alb-negru reprezentând Oradea noaptea şi una reprezentând chipul unei fetiţe. Cea de-a doua fotografie a fost distinsă şi cu premiul „Fotografia săptămânii” – „Best of week images”.
Cursuri cerute pe piaţă
Cursurile organizate de AJOFM Bihor sunt în conformitate cu ceea ce se cere pe piaţa muncii.
„În fiecare an trimitem către angajatori un fel de sondaj prin care le cerem o previzionare a angajărilor pentru anul următor. În urma acestui sondaj, coroborat cu locurile de muncă oferite de către companii, rezultă tendinţele meseriilor de care este nevoie pe piaţă şi pentru care organizăm cursuri de formare profesională”, a explicat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, modul în care se aleg cursurile de formare profesională pe care le organizează instituţia.
Aşa au fost organizate cursuri de lucrător în comerţ, lucrător în confecţii din piele şi înlocuitori, agent de pază, inspector resurse umane, mecanic auto, stivuitorist etc.
„Dacă am trasa două linii care să reprezinte cursurile dorite de angajatori şi cele solicitate de şomeri, am avea două linii paralele. Au fost cursuri de formare profesională pentru care nu am reuşit să formăm o clasă. Cursul de confecţioner cablaje sau cursul de bucătari. Deşi absolvirea acestor cursuri le-ar fi oferit şomerilor angajare sigură în urma absolvirii, au fost persoane care mai bine au renunţat la indemnizaţia de şomaj, decât să le urmeze”, a subliniat şeful AJOFM Bihor.
Au fost organizate şi cursuri în urma cărora absolvenţii şi-au deschis propria afacere, cursuri care s-au bucurat şi se bucură de succes. Este vorba despre cursul de frizerie- coafură, manichiură, pedichiură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!