Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, împreună cu revista lunară de cultură „Familia” din Oradea organizează concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” în revista „Familia” (An III, Nr. 14, 2/14 aprilie 1867).
Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie” se adresează elevilor din cursul liceal și se va derula în perioada 14 aprilie – 15 mai. În acest interval liceenii interesați trebuie să realizeze un eseu de maximum 2 pagini, redactate cu font Times New Roman, caracter 12, la un rând şi jumătate. Conform ISJ Bihor, calendarul competiţiei se va comunica unităţilor de învăţământ.
Concursul are ca obiectiv realizarea unor eseuri din care să reiasă ce gânduri, ce sentimente, ce proiecte inspiră elevilor de azi, după 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuşi în vârstă de 17 ani în momentul apariţiei acestei poezii, în revista în care dealtfel debutase la 9 martie 1866. Scopul concursului este cel de desăvârşire a cunoaşterii operei eminesciene şi implicit a biografiei poetului şi a legăturilor sale cu revista „Familia” și implicit cu Iosif Vulcan.
Premiile se vor decerna în luna iunie cu ocazia festivităţilor prilejuite de împlinirea a 152 de ani de la fondarea revistei „Familia” de Iosif Vulcan (17 iunie 1865, la Pesta) şi a 128 de ani de la trecerea în eternitate a poetului (15 iunie 1889). Eseurile cele mai valoroase vor fi publicate în revista „Familia”.
Premianţilor li se vor oferi diplome şi plachete făcute cu această ocazie precum şi premii: Premiul I – cărţi, albume şi CD-uri în valoare de 1.000 de lei; Premiul II – cărţi, albume şi CD-uri în valoare de 700 de lei; Premiul III – cărţi, albume şi CD-uri în valoare de 500 de lei. Se vor acorda câte un premiu pentru fiecare clasă de liceu: a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a. Astfel, se vor da câte 4 premii I, 4 premii II și 4 premii III.
Cele mai valoroase eseuri vor fi inscripţionate pe mai multe tipuri de suport (de hârtie, electronic, etc.) şi vor fi depuse într-o „capsulă a timpului” care, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, va fi plasată la fundaţia unui monument de for public din Oradea (cel mai probabil în soclul statuii lui Mihai Eminescu), cu interdicţia de a fi deschisă până la 15 ianuarie 2050, când se vor aniversa două veacuri de la naşterea poetului Mihai Eminescu şi când, după 33 de ani de la scrierea eseurilor, autorii acestora și nu numai, vor putea conchide în ce măsură realităţile momentului vor corespunde idealurilor lor din anul 2017.
Citiți principiile noastre de moderare aici!