Totul se întâmpla „înainte de Google”, așa cum a poziționat începuturile sale Horațiu Tănescu, cel care deschide seria invitaților din proiectul „Antreprenor pentru viitor”, derulat de Universitatea Oradea. Interviul cu antreprenorul în IT a fost realizat de Alexandra Hanza, studentă la Relații Internaționale .
[eadvert]
Gândire globală, atunci când realizezi un produs. Și să nu-ți fie teamă să experimentezi, să te joci atunci când îl creezi. Acestea sunt sfaturile lui Horațiu Tănescu pentru bihorenii care doresc să intre în lumea antreprenoriatului. El are expertiza de a vorbi despre aceste lucruri după ce a creat softuri care asigură securitatea informațională a unor instituții precum ONU, Procuratura SUA, Departamentul Muncii, Serviciile de Informații ale Armatei Franceze, pentru a aduce în discuție doar acele instituții care i-au permis antreprenorului orădean să le listeze.
Managerul de proiect Aurel Căuș a vrut să afle de la Horațiu Tănescu modul în care, din joacă, a ajuns să aibă succes în securitatea informatică și dacă preferă să activeze pe zone de nișă sau e mai interesat de dezvoltarea unor proiecte, cum ar fi, de exemplu, domeniul programelor antivirus.
„Trebuie să asculți cu atenție ce spune piața. Aș vrea să marșez pe puțină joacă sau inovație dobândită în urma acestei experimentări. Eu am continuat să experimentez fiindcă mă pasionează, am încercat programe neașteptând nimic de la ele. De exemplu, am făcut un program filtru de culoare pentru ecrane. Am zis să fac ceva simplu, deoarece cu asta mă ocup, cu lucruri nefolositoare”, a glumit antreprenorul, explicând cum a descoperit utilitatea unui soft. A venit feed back din partea unor instituții de învățământ, care i-au semnalizat că aplicația lui poate fi utilă în procesul de învățare al copiilor cu dislexie, ajutându-i la aprofundarea informației de pe ecrane. Așa s-a născut „o oportunitate pe care adoptăm”. Horațiu a vorbit apoi, cum tot din amuzament, a făcut o aplicație ca „Hello, world!”, prima aplicație scrisă de un programator când învață un limbaj de programare, o aplicație simplă, prin care programatorul știe cum se folosește acel sistem. „Învățând programarea pe android, am zis care e cel mai simplu lucru pe care pot să-l fac, că nu ne apucăm acum să facem lucruri serioase. Cel mai simplu a fost să facem wallpaper-ul, fundalul ecranului, culoarea neagră. Deci nu poți alege culoare, e doar negru. Rezultatul: milioane de dowlond-uri, rewiew-uri de parcă salvează planeta… Unii simt că au mai multă baterie și uneori le salvează viața. Din această idee, mă joc cu altă oportunitate de a crea un produs business to business, care să folosească ideea de personalizare a telefonului mobil cu lucruri branduibile pentru anumite organizații. Pe lângă calea tradițională în care faci un research de piață, totuși, insist să existe această componentă de joacă, de experimentare, de a scoate produsul și a vedea cum reacționează piața”, a spus antreprenorul. Profesorul Aurel Căuș a vrut să afle cum găsește soluții la breșele din sistemele de securitate ale instituțiilor de prestigiu aflate în portofoliu. El l-a provocat pe Horațiu să spună dacă a încercat măcar 10 secunde să fie hacker.
„Știu că există un mit și niște componente de adevăr că aceia care lucrează în domeniul securității au testat și acel domeniu. Componenta de securitate pe care o abordăm, ștergerea sigură a datelor, a urmelor, partea de encripție, de păstrare a documentelor confidențiale în siguranță, e mai puțin ramura aceea de hacking care ține mai mult de sisteme, la noi nu e chiar acea idee de hacking tradițional”, a explicat Horațiu Tănescu. A venit apoi provocarea de a răspunde la întrebarea „cum să utilizezi tehnologia pentru a avea mai mult timp la dispoziție”. „Cred că în acest moment, răspunsul trebuie dat la întrebarea cum să alegi în atât de mult conținut, cum să filtrezi informația atunci când folosești tehnologia. Trebuie să folosești mijloacele care îți fac viața mai ușoară nu numai pentru comunicare, ci și pentru organizare. Eu folosesc un happy tracker pentru a stabili care sunt lucrurile cele mai importante. Aceasta până apare mult așteptata inteligență artificială, care ne va da numai ceea ce ne interesează. Cred că această pandemie a creat și un efect de încetinre a lucrurilor, de slow down, au fost niște luni acolo, care scoțându-ne din zona de confort, ne-au forțat să ne regândim prioritățile, ne-au pregătit puțin pentru munca asta de a stabili lucrurile care contează și pe acelea să ne concentrăm. Folosind mijloacele tehnologice și această experiență, vom putea să ne simplificăm viața. Cred că pandemia are în IT un impact rezidual în funcție de criza economică, aici s-a păstrat ciclicitatea”.
Horațiu Tănescu consideră că beletristica poate fi sursă de inspirație pentru a crea un soft de succes. El a recomandat cartea „1984” a lui George Orwell. „Înțelegând lumea, veți putea identifica mai ușor nevoile ei. Important e că nu există un produs foarte bun, există un produs care corespunde unei nevoi reale mai ales într-un domeniu care e de importanță strategică pentru individ sau pentru organizație. Nevoia o identifici și uneori chiar înveți clientul că este nevoie de așa ceva. De exemplu, cu produsele noastre de securitate, de ștergere a datelor, noi a trebuit să ne educăm clientul, deoarece nu știa de acel pericol. L-am educat și i-am oferit și soluția”, a explicat antreprenorul.
A apărut în atât de multe reviste din străinătate, încât după ce acestea au început să dispară în format print, spune că ar putea deschide un muzeu al presei. Programele lui au primit până acum recenzii foarte bune, pe site-uri importante în domeniu, cum ar fi „Lifehacker” sau „Softpedia”, cu multe milioane de cititori lunari, The Washington Post – cel mai vechi și mare ziar din capitala SUA, Computer Bild – cea mai mare revistă europeană de mobile și calculatoare, Web User – cea mai vândută revistă britanică de Internet, Computer Enthusiasts Magazine – revista de calculatoare cu cel mai mare tiraj în China. Revision3, populara rețea de televiziune Internet din San Francisco, cu peste 50 de milioane de vizionări lunare, a prezentat unul dintre programe. Utilizatori din Argentina, Belgia, Brazilia, Chile, China, Croația, Republica Dominicană, El Salvador, Franța, Germania, Grecia, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Olanda, Filipine, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Sri Lanka, Taiwan, Tailanda, Turcia, Marea Britanie, cunosc softul realizat la Oradea.
Horațiu Tănescu și asociatul său au fost printre primii din lume care au produs un asemnea soft. A cunoscut succes chiar ca elev la CN „Emanuil Gojdu”, când internetul era ceva rar, iar el a înțeles cât de important e să ai o asemenea conexiune. Horațiu și-a amintit că a creat un soft, iar în pauze își verifica emailul să vadă ce impact a avut produsul său. Surpriza a fost aceea că a primit un feed back de la o centrală atomică din Argentina, care utiliza softul său. Era deja student, când, într-o zi i-a venit un email ciudat, un fel de raport, date, sume. Era primul său client, un fotograf al personalităților politice, inclusiv ai președinților SUA, care a înțeles importanța protecției datelor. A fost invitat la un business deal în SUA și a mers acolo alături de prietenul și consultantul său în afaceri, Dacian Palladi. „A fost o ofertă de preluare standard americană, cu vinderea visului american, cu limuzine. Avocații au stat o noapte să scrie contractul pe care nu l-am semnat. A fost jale mare, doar un partener a mai venit cu noi la aeroport. Din softul nostru s-au dezvoltat două structuri”, a spus Horațiu Tănescu.
Softul său și al asociatului său putea pune astfel capăt unui șir de scandaluri care s-au iscat când oamenii au realizat că apăsând tasta „delete”, toate aplicaţiile, începând de la Word, Skype, Messenger, Media Player, Opera, păstrează informaţiile acţiunilor noastre, undeva, pe disk.
Trimite articolul
XCinste lui! Felicitari si succes in continuare am avea nevoie de cat mai multe firme de IT ca si in Cluj, nu doar de cele care sunt pe partea hardware si care isi bat joc la propriu de oameni oferind niste salarii mizere pentru acest domeniu. La fel se intampla si pe partea software in Oradea ai cam 1% sanse sa primesti un salar ca si in Cluj desi esti la fel de capabil ca cel din Cluj, asta nu e discriminare? Firma isi permite sa te plateasca si ca in Cluj insa nu o face, de ce? Pentru ca tu esti Oradean nu esti marele om de Cluj!
-
Diferentele de salariu sunt peste tot (nu doar la noi). Un informatician din Silicon Valey castiga mai mult decat unul din Detroit (chiar daca ambele locatii sunt in SUA). Cauzele sunt multiple, un exemplu simplu ar fi ca si costurile vietii sunt diferite. Un apartament sau o chirie in Cluj e mult mai scumpa decat in Oradea.