Nici bine nu s-a calmat lumea după isteria „creșterii prețurilor” la combustibil, că românilor le-a fost „servit” un alt motiv de isterie: stocurile de ulei de floarea soarelui sunt pe terminate. Desigur, și în acest caz, isteria a plecat de pe rețelele sociale, alimentată fiind de articole de presă cu titluri alarmiste, precum „Vine criza de ulei!” sau „Criză de ulei în Uniunea Europeană, din cauza războiului din Ucraina”.
[eadvert]
Totul a pornit de la un comunicat de presă al FEDIOL, federația care reprezintă industria europeană a uleiurilor vegetale și a făinii proteice din Europa. Cu toate că acel comunicat a fost transmis în urmă cu mai bine de o săptămână, abia acum acesta a avut „efect” asupra românilor, făcându-i să se înghestuie în supermarketuri.
Multe lanțuri de magazine au ales să vândă uleiul în limita a unul sau două baxuri pentru fiecare client, în încercarea de a îi opri pe oameni să cumpere cantități mari. Ministrul Agriculturii, Sorin Moise, încercând să îi liniștească pe oameni, a declarat că „România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de zece ori nevoia de consum intern”, precizând totodată că există stocuri suficiente cu acest produs şi materie primă pentru producerea de ulei.
„Toată lumea vorbeşte de foamete, de criză alimentară globală. Oameni buni, România nu este la fel ca celelalte state. Producem grâu de trei ori mai mult decât consumăm, producem porumb de patru ori mai mult decât consumăm, la alimentele de bază suntem net producători şi reuşim să ne asigurăm din producţia internă consumul şi necesarul intern, iar lucrurile acestea nu trebuie să ducă într-o altă panică”, a susţinut, la Hunedoara, ministrul Agriculturii. El a menţionat că sunt anumite ţări dependente de cerealele din Ucraina şi Rusia, însă România nu se află într-o astfel de situaţie.
Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, a recomandat oamenilor să își limiteze achiziția de ulei strict la cantitatea necesară cu adevărat. Acesta spune că există riscul ca, în isteria creată, unele acțiuni „să iasă din sfera umanului”, dând exemplu persoane care au comandat online câte o mie de litri de ulei de floarea soarelui. „Limitaţi achiziţia doar la strictul necesar şi nu goliţi rafturile magazinelor, dacă produsul nu va este absolut necesar! Hârtia igienica din perioada pandemiei, benzina din pungi, tomberoane sau cărucioarele de ulei nu îndreaptă lucrurile spre achiziţii echilibrate şi consum responsabil. Solidaritate, umanitate şi nu în ultimul rând responsabilitate. Am în casă o singură sticlă de ulei desfăcută şi îmi ajunge, atunci când se va termina voi cumpăra o alta… atât!”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
La nivel global, Ucraina este cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui. În ceea ce privește producția de floarea soarelui la nivelul Uniunii Europene, lider este, încă din 2015, România, cu aproximativ 1,5 milioane de tone produse în 2020 și 2,07 milioane de tone în 2019.
Ministrul Agriculturii dă asigurări
„Am văzut că s-a iscat iarăși o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei și toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânțată floarea soarelui, dar avem stocuri. Îi rog pe toți românii să înțeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Acesta a mai transmis că cei de la minister monitorizează evoluția stocurilor în fiecare dimineață.
„Am o celulă de analiză, de criză, la Ministerul Agriculturii și tocmai asta facem, verificăm stocurile de cereale, de alimente, de ulei”, a mai declarat Adrian Chesnoiu.
Și reprezentanții Guvernului transmit același mesaj: România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile.
„România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Există suficientă marfă în depozite și magazine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Trimite articolul
XȘi totuși nu producem destulă hârtie igienică
Daca uleiul va avea acelasi pret sau mai mare ca motorina, nu se va mai inghesui nimeni sa si-l bage in tractoare sau in golfurile diesel 1.9 din 2000.
Toate aceste zvonuri false au ca scop scumpirea produselor de către comercianții bișnițari, smecherasi, avizi după bani, ticăloși și ordinari. Am ajuns tara cu cele mai mari preturi raportate la venituri din Europa la alimente, energie, gaz din cauza incompetentei politrucilor guvernanți incompetenți și iresponsabili care au scăpat scumpirea produselor de sub control , prin faptul ca nu sunt în stare sa stabilească un nivel de maxim 5-10% a adaosului comercial, din acest motiv toți comercianții bișnițari inclusiv hipermarketurile scumpesc produsele după bunul lor plac, iar autoritățile nu fac nimic pentru stoparea fenomenului.
teama e de creșterea prețurilor nu de penuria de produse.
Aveți răbdare să vedeți, deja câteva
fabrici din Europa s-au inchis din cauza costului energiei
Doar un neam de cretini si idioti cum e poporul roman poate sa faca astea
Pune botul la orice aberatie, romanii sunt niste mancatori de rahat de la televizor