În Grădina Casei Darvas – La Roche, în cadrul întâlnirilor săptămânale de joi, de data aceasta a fost momentul în care publicul a putut intra în lumea actorilor, în culisele unui One Man Show. Invitat a fost Şerban Borda, actor al Teatrului Regina Maria, care are în portofoliu mai multe spectacole de acest gen: comedia Șșșșșt!, M4T3M4G1C4 MateMagica – un spectacol educativ, în care arta se îmbină cu știința într-un format accesibil și atractiv, şi showul GOL, care propune interacțiunea cu publicul în majoritatea momentelor și e un mix de magie și comedie.
La rândul său, a invitat la întâlnirea cu publciul alţi doi actori ai teatrului, Georgiana Coman şi David Constantinescu. Georgiana Coman joacă într-un One Woman Show intitulat „Întoarcerea de acasă” de Ștefan Caraman, iar David Constantinescu joacă în „Wake Up”, un One Man Show care este o adaptare după „Wake Up and Smell the Coffee” de Eric Bogosian, un proiect de Filip Odangiu.
Moderatorul discuţiilor cu actorii a fost Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor (Oradea Heritage). Provocarea lansată către Şerban Borda a fost de a dezvălui cum se realizează un One Man Show, de la alegerea subiectului şi a locaţiei, până la felul în care stabileşte să îşi îmbunătăţească spectacolul după experienţa câtorva reprezentaţii.
Şerban Borda şi-a mărturisit emoţiile mari înainte de a „trage cortina” imaginară, emoţii pe care le are de altfel înaintea oricărui spectacol. „One Man Show sau One Woman Show este un spectacol aparte şi nu este prea de iubit. Teatrul nu se grăbeşte să producă astfel de spectacole. Dar aşa cum foarte mulţi actori, chiar dacă nu recunosc, vor să joace Hamlet, fiecare cred că are un proiect al lui, de suflet. Aceste proiecte de obicei se concretizează în acest tip de spectacol, One Man Show. În cazul fericit, poţi să lucrezi cu un regizor bun care să aibă grijă de tine. Dar de foarte multe ori actorii îşi fac singuri aceste spectacole”.
Spectacolul porneşte de la un text scris pe care actorul îl învaţă, îl repetă, după care timid îi mai spune unui coleg despre proiectul lui ca să îi afle părerea, se mai adună prieteni la repetiţii, se schimbă idei, se pun întrebări şi încet se naşte acel spectacol. „Eu, de fiecare dată când fac un One Man Show, prefer să nu îl arat publicului prima dată, ci îl testez mai întâi în faţa unor prieteni. În general, spectacolele care se joacă mult şi care se aşează au minunea asta când la un moment dat, când nu te mai gândeşti la text, la mişcare, poţi să începi să şi improvizezi. Dar mai este cazul când uiţi textul, uiţi mişcarea şi eşti nevoit să improvizezi. Mie mi s-a întâmplat o dată să mi se rupă pantalonii şi am început să joc foarte ciudat, spre deliciul publicului, pentru că încercam tot timpul să ascund”, a explicat actorul.
Genul acesta de spectacole se joacă în locaţii în care publicul e mult mai aproape de actor decât într-o sală de teatru, cu atât mai important cu cât spectacolele lui Şerban Borda sunt şi super interactive, şi cu cât oamenii sunt mai predispuşi de a intra în jocul lui, cu atât îi uşurează lui munca, mai ales că nu ştiu la ce să se aştepte. De atfel, unii vin de mai multe ori la acelaşi spectacol aducându-şi prietenii doar pentru a-i pune în ipostaza de a interacţiona cu actorul, motiv în plus de distracţie.
[eadvert]
Întrebat dacă nu li se pare unora un gest egoist de a-ţi face propriul spectacol, Şerban a mărturisit că s-a gândit de multe ori dacă ar fi un semn de egoism din partea lui sau un semn că nu îi place să joace alături de altcineva, dar şi-a dat seama că nu e aşa, dimpotrivă. „Îmi place să am parteneri pe scenă. Dar este foarte uşor de plecat cu un astfel de spectacol oriunde, fără să depinzi de alţi actori care poate la rândul lor ar avea un program destul de încărcat. Aşa, singur, cu valijoara, e mult mai simplu. Chiar şi atunci când îmi uit ceva recuzită din valijoară, improvizez şi tot o scot la capăt”, spune Şerban Borda dezvăluind că actorii au câteodată nişte vise urâte: că intră pe scenă şi nu ştiu în ce spectacol joacă, sau că intră în alt spectacol şi sala e plină şi nu ştiu ce trebuie să zică, sau că uită că au spectacol.
Curajul de a spune povestea
Spectacolul „Întoarcerea de acasă” Georgiana Coman l-a făcut în pandemie, independent, pentru că nu putea juca în acea perioadă pe scena teatrului. Textul l-a găsit prin intermediul unui coleg şi i s-a părut foarte interesant pentru că autorul, Ştefan Caraman, a lăsat acele porţiuni de text în care actriţa poate adăuga poveşti din viaţa personală. „Este povestea unui actriţe care îşi dă seama că niciodată nu a fost ascultată, nici măcar de părinţi, de tată a fost chiar abuzată, şi îşi dă seama că de fapt publicul e cel mai mare ascultător al ei. Este un spectacol interactiv 16+ care este o comedie în sine, deşi pare totul dramatic. Fac haz de necaz de viaţa mea, dar tocmai asta e inedit că de fapt, dacă fiecare ne-am pune viaţa pe scenă ar ieşi un spectacol interesant. Dacă ar avea fiecare curajul să îşi spună povestea… Este un spectacol în care s-a regăsit deja multă lume şi ideea este şi de a rupe puţin bariera, de a aduce şi publicul în spectacol”, a povestit Georgiana Coman care recunoaşte că este o adevărată provocare să faci un spectacol de unul singur, provocare pe care o accepţi însă cu bucurie dacă îţi iubeşti meseria.
David Constantinescu a vorbit despre „Wake Up”, un One Man Show de 18+, care a pornit din facultate şi a evoluat pe parcurs. A avut de multe ori impresia că spectacolul este blestemat pentru că de fiecare dată când a jucat acest spectacol s-a întâmplat câte ceva din punct de vedere tehnic. Şi impresia aceasta nu l-a părăsit nici astăzi… Dar indiferent de spectacol, contează ca la final spectatorul să îşi pună întrebări, să îşi dea voie să se deschidă. „De fiecare dată când sunt pe scenă mă gândesc că în sală sigur este cineva care vine pentru prima dată la teatru şi datoria mea este să îl fac să vină şi a doua oară”. La finalul întâlnirii din grădina Casei Darvas – La Roche, ca o concluzie, David a făcut o scurtă pledoarie pentru teatrul independent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!