Una dintre expoziţiile ce nu trebuie ratate în această lună este expoziţia anului, “Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt”, care mai poate fi vizitată la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural până în 15 ianuarie. Este vorba de una din cele două expoziţii organizate împreună cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi prin Colecția avocatului George Șerban din București.
Oradea se află pe lista scurtă a orașelor din România undepoposesc aceste lucrări de grafică și litografie semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii: Picasso, Matisse, Dali și Klimt. De exemplu, seria Suite Vollard a fost realizată de Picasso în perioada 1933-1937, la invitaţia tipografului Ambroise Vollard. Picasso i-a făcut acestuia 100 de lucrări, care acum se vând de la 10.000 de euro, până la 750.000 de euro bucata.
Colecţionarul George Şerban este un avocat de profesie, care investeşte cu pasiune în artă şi are o colecţie impresionantă de grafică europeană, artă românească, dar şi de stampe japoneze.
O altă expoziţie care cuprinde lucrări din colecţia avocatului George Şerban şi care nu trebuie ratată este expoziţia „50 de ani de grafică românească 1970 – 2020”.
Sunt expuse peste 70 de lucrări semnate de 65 de artiști în noul spațiu amenajat în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, în Palatul Princiar, corpul B, etaj I, sala 13, expoziţia fiind curatoriată dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Diana Iancu.
Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țară, iar o parte importantă din această colecție este dedicată graficii românești. După doi ani, printr-un act de nobleţe sufletească şi artistică, colecţionarul George Şerban va dona Muzeului Oraşului Oradea o parte importantă din colecţia sa. Aşadar, este o expoziţie oferită în mod gratuit muzeului de un colecţionar român. Expoziţia este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti, din ţară şi diaspora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!