Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a fost gazda lansării a două volume de excepție.
Astfel, vineri, locurile din amfiteatrul Bibliotecii au fost ocupate în totalitate de invitați și cititorii pasionați pentru a afla direct de la scriitori detalii legate de „Momente și personalități din istoria serviciilor secrete românești (1924-1989)”, o carte remarcabilă scrisă de prov.univ.dr. Cristian Troncotă, și despre „Confruntări româno-evreiești. Culegere de studii și articole”, un volum scris de prof.univ.dr. Corvin Lupu. Ambele volume fiind publicate la Editura Elion.
Despre cartea sa, „Momente și personalități din istoria serviciilor secrete românești (1924-1989)”, prof. Cristian Troncotă a precizat că „această carte reprezintă încununarea a trei decenii de cercetare arhivistică. În acest volum cititorii vor putea afla despre studiile pe care le-am publicat de-a lungul anilor, referitoare la momentele mai delicate, momentele mai ascunse sau adevăruri istorice ascunse.
Mă bucur că am reușit să le găsesc locul în această lucrare de sinteză, la care am adăugat studii care încă nu au fost publicate, prezentate la diferite sesiuni de comunicări științifice. Toate au în comun adevăruri ascunse. Adevăruri istorice care obligatoriu trebuie cunoscute de marele public.
Adevăruri care trebuie să iasă dincolo de nivelul acesta strict al expertizei istoriografice și să pătrundă chiar și în manualele de istorie. Să avem manuale care să facă referiri la adevăruri istorice și nu la adevăruri cosmetizate. Din puctul meu de vedere nu se poate construi ceva solid pe minciună, doar pe adevăr”.
Despre lansarea celui de al doilea volum, „Confruntări româno-evreiești. Culegere de studii și articole”, scriitorul, prof. Corvin Lupu a spus că „este vorba despre problematica raporturilor româno-evreiești și a confruntărilor istorice dintre români și evrei.
O problematică destul de delicată care a fost mereu ocolită de cercetători și istorici tocmai datorită faptului că ea aducea în atenție și aspecte mai puțin plăcute ale istoriei. Cum istoria este făcut și din bine și din mai puțin bine, dar și din momente mai rele, este nevoie de multe ori să ne oprim un pic și asupra zonelor dureroase.
Acele zone pe care colegii noștrii de multe ori le ocolesc din motive pe care cititorii cred că le înțeleg fără a fi nevoie să le dataliez. Cartea prezintă un ciclu de studii și articole publicate pe parcursul mai multor ani, care nu s-au bucurat de o circulație deosebită tocmai datorită delicateții subiectului.
Motiv pentru care am ales să adun aceste studii în acest volum. Cititorul va fi atras spre lecturarea cărții și datorită faptului că fiecare studiu în parte aduce în fața acestuia niște concluzii. Până la urmă, toate la un loc fac ca aceste concluzii să fie mai complexe, mai vaste, mai profunde.
Cred că adevărul este strict necesar, mai ales datorită numeroaselor aspecte negative din societatea românească de azi care au în fundamentul lor lipsa de cunoaștere, lipsa de adevăr, care au condus desigur la uriașa manipulare produsă după lovitura de stat din 22 decembrie 1989”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!