Adrian Buzan este maestru al sportului, deținător al multor recorduri mondiale omologate de Academia Mondială, la paramotor. El este președintele Asociației Sportive Phoenix Club 89. Duminică va fi prezent la Zilele comunei Sălacea. Adrian Buzan şi partenerul său de recorduri nu înregistrează doar record după record, ci fac şi promovare pentru aviația românească, dar şi pentru bogățiile și frumusețile naturale ale României.
Zbor în adâncuri
Pentru cei cu spirit de aventură şi cărora le place adrenalina, mina de sare nu este doar un obiectiv turistic, ci şi un loc pentru a-şi pune în aplicare pasiunile şi a face performanţă. Unii fac escaladă, iar alții zboară în acele coridoare înguste.
Mina de sare de la Slănic-Prahova are două săli potrivite pentru zborul cu paramotorul, acesta fiind singurul loc de acest fel din Europa.
Primul record mondial de zbor la adâncime a fost realizat acolo pe 19 august 2009 de maeștrii sportului Ionut Riteș și Adrian Buzan, ambii instructori și antrenori de parașutism și paramotor. Zborul a avut loc în Sala Mihai, la o adâncime de 140 de metri, cu o durată de câteva zeci de secunde, zborul fiind condiționat de lungimea sălii. Zborul era o premieră mondială, fiind primul zbor din lume la adâncime, realizându-se într-un spațiu închis.
După aproape 7 ani, pe data de 22 martie 2016, la inițiativa Asociației „Invață să înveți”, a reapărut ideea reluării recordului, intitulat „Zbor în adâncuri”. A fost prilejul cu care a fost doborât recordul anterior stabilit tot de către cei doi piloți, adâncimea fiind coborâtă de la -140 m la -208 m, iar ca element de noutate, zborul s-a realizat simultan. Recordul a fost omologat de Cartea Recordurilor – „Official Unique World Records™ Record” – „Deepest Para Motoring Flight”. Cel de-al doilea record a avut loc în Sala Unirea, iar în călătoria spre centrul Pământului, ce doi temerari au fost însoţiţi de o întreagă echipă de ingineri, ziarişti și de managerii minei.
Mai periculos ca Formula 1
Cei doi recordmeni plănuiesc un concurs de viteză deschisă, unde pot participa cei mai buni și mai curajoși piloți din România și Europa. „Aeronavele ar trebui să fie foarte rapide, capabile să atingă o viteză de aproximativ 70-90 km/h. Mai interesant și mai periculos decât o cursă de Formula 1, evaluată la un risc de 7-8 pe o scară de 10! Ei bine, noroc! Va fi un nou tip de record, bătut de mulți sportivi, iar acest lucru se va întâmpla în România”, scrie deepestparamotoringflight.wordpress.com. Skydiverul austriac Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu, a pornit dintr-un balon care zbura la 39.045 km și a stabilit un record extraordinar. Adrian Buzan și Ionuț Riteș au realizat contrariul: au zburat în adâncuri la -208 m!
Seara pivniţelor deschise
Vineri debutează Zilele comunei Sălacea. Uliţele vor fi animate de driverii căruţelor, dornici să-şi etaleze frumoasele exemplare cabaline. De la ora 21:00, organizatorii au programat „Seara pivnițelor deschise”. În drum spre dealul Burga Mare, unde va avea loc un concert în aer liber, participanţii vor trece pe strada pivnițelor, într-un decor feeric, la lumina torţelor.
Şi fiindcă Sălacea e satul celor 1.000 de pivniţe, își vor deschide ușile pentru invitați, care vor fi îmbiaţi să deguste vinurile recunoscute și bucatele alese din Valea Ierului. Mâine dimineață începe concursul gastronomic „Tocănița de legume”, etapa semifinală de pe Valea Ierului. Pentru locul VIP, care trimite echipa câștigătoare la Esztár, în Ungaria, la cea de-a VI-a ediție a „Lecsófesztivál”, se vor întrece bucătari profesioniști sau amatori din Valea Ierului.
Recorduri:
– zbor cu paramotorul la adâncimea de -208 m de la nivelul solului;
– zbor cu paramotorul simultan, efectuat de doi piloți, în spațiu închis;
– zbor de durată, aproximativ 12 minute;
– zbor de distanță, fără aterizare, peste 5 km.
Citiți principiile noastre de moderare aici!