Veşti îmbucurătoare pentru gospodarii bihoreni. Încet dar sigur, focarele de pestă porcină se sting. Conform Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, din numărul total de 60 focare de pestă porcină africană (PPA), confirmate în județul Bihor la porcii domestici, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, au fost stinse până la data de 01.05.2019, un număr de 53 focare. Astfel, în 18 localități ale județului, respectiv Sălard ( 5 focare), Sântimbreu (1 focar), Cauaceu (1), Albiș (5), Olosig (8), Sânnicolau de Munte (1), Cherechiu (7), Galoș Petreu (1), Sălacea (2), Chizlaz (1), Abram (1), Crestur (3), Abrămuț (3), Cheșereu (2), Făncica (1), Târgușor (1), Petreu (3) și Cubulcut (7), focarele au fost stinse.
În prezent mai sunt active la porcii domestici 7 focare PPA, care afectează doar două localități- Șilindru și Șimian. „În aceste localități, activitățile specifice necesare stingerii focarelor sunt în curs de finalizare”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
În ce privește evoluția PPA la mistreți, numărul total de focare a rămas de patru. Ultimul caz confirmat fiind la sfârșitul lunii aprilie, la un mistreț vânat în cadrul măsurilor de asanare dispuse pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc.
Conform procedurilor, DSVSA Bihor continuă la nivelul întregului județ aplicarea de măsuri sanitare veterinare de control și supraveghere a efectivelor de suine domestice și sălbatice, în scopul prevenirii apariției de noi cazuri de îmbolnăvire, respectiv a depistării precoce a eventualelor suspiciuni de PPA.
Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Toți proprietarii exploatațiilor de porcine din județul Bihor în care au fost afectați din cauze obiective de PPA, au fost integral despăgubiţi,spun reprezentanţii DSVSA.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
DSVSA Bihor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de pesta porcina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!