În vară, dacă birocrația merge fără sincope, sau cel mai târziu în această toamnă, ar urma să înceapă șantierele aferente celei de-a treia etape a reabilitării magistralelor de termoficare, a sistemului secundar și a unor punte termice.
Oradea este, până acum, singura administrație locală care s-a calificat pentru a primi bani europeni prin POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru continuarea lucrărilor în termoficare.
Această etapă se referă la reabilitarea a 25,5 km de reţea de termoficare (23,1 km de rețele de termoficare primară; 1,3 km de rețele de termoficare primară ce înlocuiește rețeaua secundară și 1,1 km de rețele de termoficare secundară), a 42 de puncte termice și a 39 de mini-puncte termice instalate prin dezafectarea PT 804, PT 805, PT 818, PT 856, PT 862.
Bani rezervați
Valoarea totală a investiției în reabilitarea sistemului de termoficare – etapa III este estimată la peste 31,7 milioane euro, iar termenul de realizare e de 36 de luni. Structura finanțării este 98% fonduri externe nerambursabile, iar 2% de la bugetul local.
„Etapa a III-a este un fel de supliment, sunt banii necheltuiți la nivel național în etapele anterioare. Până acum, Oradea este singura care a depus cerere pentru etapa a III-a, ceilalți nu și-au încheiat încă etapa a II-a. Noi suntem acum pe finalul fazei de preverificare. Pentru că avem banii alocați din start, se face o preverificare a proiectului și abia după ce trecem cu bine de aceasta se depune spre finanțare”, spune Marius Moș, șeful Direcției Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei.
Conform acestuia, executivul a decis să meargă cu procedura de licitație pentru proiectare și execuție în paralel cu cea pentru contractarea finanțării.
„Luna viitoare urmează să dăm drumul la licitație. În funcție de cum merge licitația lucrările încep mai devreme sau mai târziu în cursul acestui an”, precizează el.
Cam 150 de străzi
În afară de lucrările de pe POIM, Termoficare SA mai derulează intervenții și în baza programului Termoficare 2006-2020 Căldura si confort.
În pregătirea lucrărilor următoare, Termoficare SA a transmis deja către Primărie lista străzilor pe care se va interveni la rețelele de termie, pentru coralarea lucrărilor.
„Menționăm că lucrările la Proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – Etapa a III-a”, ce urmează a fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), 2014 – 2020, Axa prioritară 7, se vor desfășura pe parcursul a 36 luni, cu orizont de începere / finalizare a lucrărilor în perioada 2019-2022.
De asemenea lucrările la Proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apa calda in cartierul Nufărul I – Oradea”, ce urmează a fi finanțate prin POIM, 2014 – 2020, Axa prioritară 6.1, în zona Nufărul 1, se vor desfășura pe parcursul a 24 luni, cu orizont de începere / finalizare a lucrărilor în perioada 2019-2021”, se arată în adresa trimisă executivului local.
Lista
Lista străzilor prinse în POIM, cu termen de finalizare a lucrărilor în 2022, așa cum a fost depusă de Termoficare SA la Primărie: Parcare Arena Antonio Alexe, Calea Alexandru Cazaban, Oneștilor, Lăpușului, Ciheiului, Nufărului, Constantin Noica, Ialomiței, Ciheiului, Constatntin Nottara, Lanului, G-ral Nicolae Sova, Grigrore Moisil, Mihai Viteazul, Piața 1 Decembrie, Parcul 1 Decembrie, Independenței, M. Kogălniceanu, Crinului, Bulevardul Decebal, Calea Matei Basarab, Parcul Nicolae Bălcescu, Aleea Emanuil Gojdu, Spiru Haret, Gen. Magheru, Aleea Ștrandului, Caleea Maresal Alexandru Averescu, Theodor Neculuța, W. Shakespeare, Constantin Brâncoveanu, Feldioarei, Parcul 22 Decembrie, Cloșca, Grigore Ureche, Zlatnei, Bărăganului, Piața București, Gheorghe Doja, Teiului, Beiușului, Sulyok Istvan, Piața Rahovei, Primăriei, Jean Calvin, Roman Ciorogariu, Tudor Vladimirescu, Piața Emanuil Gojdu, Mihail Kogălniceanu, Piața Cetății, Bulevardul Dimitrie Cantemir, Grădinarilor, Banatului, Borsecului, Griviței, Seleușului, Someșului, Barierei, Fluviului, Mihai Eminescu, Sextil Pușcariu, Salcâmilor, Lăpușului, Poieniței, Louis Pasteur, Duiliu Zamfirescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Hațegului, Meșteșugarilor, Iacobinilor, Calea Clujului, Ogorului, Petofi Sandor, Sucevei, Erou Marius Cosma, Războieni, Căii Ferate, Șirul Canonicilor, Muzeului, Săvineștilor.
Alte lucrări pe care Termoficare SA le mai are în plan afectează alte zeci de străzi și sunt legate de reabilitarea rețelelor secundare aferente mai multor puncte termice, precum 875, 136, 101, 111, 113, 116, 104,100, 105,117, 121, 124,126, 127, 130, 514, 522, 610, 612, 831, 833, 842, 871, 872 etc.
Anul acesta, cu finalizare în 2020, ar urma să se intervină și la racordul termic și punctul termic de la Scoala Gimnazială Dimitrie Cantemir, cu afectarea Bulevardul D. Cantemir Racord termic și punct termic la Scoala Gimnazială Dimitrie Cantemir, bulevardului D. Cantemir și a străzilor Cicero și Panait Cerna.
Citiți principiile noastre de moderare aici!