Iar acei părinţi care nu sunt hotărâţi sau, mai grav, dacă vor să refuze vaccinarea, sunt rugaţi ca înainte de refuz să îi contacteze pe doctorii DSP. Aceştia au informaţii oficiale, dar şi statistici rezultate din cazuri reale ce pot face să se răzgândească şi cei mai sceptici părinţi.
Marţi, la sediul DSP Bihor, reprezentanţii acestei instituţii au informat că numărul cazurilor de rujeolă s-a dublat aproape în ultimele săptămâni, crescând de la 13 cazuri la 22. Chiar dacă epidemia de rujeolă înregistrează mult mai multe cazuri în alte judeţe din ţară, şefii DSP Bihor trag semnale de alarmă. În patru cazuri recente de rujeolă, părinţii au refuzat vaccinarea, în alte patru nu s-au prezentat cu copiii la vaccinare, alţi cinci bebeluşi îmbolnăvindu-se (de la alte persoane) fiindcă nu au împlinit încă vârsta de 12 luni, la care se administrează vaccin antirujeolic.
Dr. Zoia Bitea, director adjunct al DSP Bihor, subliniază că e foarte important ca părinţii să se informeze din surse oficiale despre avantajele sau dezavantajele vaccinării. Cele 22 de cazuri de rujeolă sunt la Telechiu (2), Lugașu de Jos (7), Incești (1), Bălnaca (3), Urvind (2), Tinăud (2), Luncșoara (2), Aleșd (2), Oradea (1).
O epidemie similară de rujeolă a fost în România acum 10 ani, când peste 15.000 de copii s-au îmbolnăvit. Dar situaţia e acum mult mai gravă, fiindcă acum zece ani s-au produs doar două decese, în timp ce acum şase decese au survenit din cauza nevaccinării.
Situaţia este dramatică şi în procente şi cifre. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că e optimă o acoperire vaccinală de 97%, iar la noi, în Bihor, acoperirea este în prezent suboptimală, 89%, fiind favorizate îmbolnăviri ale copiilor nevaccinați, cu posibile evoluții în focare epidemice.
Şefii DSP subliniază că vaccinarea e cea mai eficientă metodă de prevenire a rujeolei. De obicei se folosește un vaccin triplu (vaccinul ROR – rujeolă, oreion, rubeolă), care conferă protecție împotriva rujeolei, oreionului (parotiditei epidemice) și rubeolei. Întârzierea vaccinurilor nu a constituit o cauză a îmbolnăvirii copiilor, a mai precizat dr. Bitea.
Ce e rujeola?
Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă cauzată de virusul rujeolic, care se transmite prin aer de la bolnavul de rujeolă.
– Perioada de incubație (de la momentul infectării până la apariția primelor semne de boală) este de 10 zile.
– În perioada de incubație pacientul este infectat, dar nu are semne sau simptome de boală.
– În ultimele circa 4 zile de incubație, pacientul devine contagios, adică poate transmite virusul și celor din jur. Rămâne contagios alte circa 5 zile după apariția primelor simptome ale bolii.
– Boala debutează cu febră (38-39 ºC), indispoziție, congestia mucoaselor, iar în ziua a treia sau a patra apare erupţia pe tot corpul, iar febra poate depăși 40 ºC.
– Tratamentul este prescris de medic și bolnavul trebuie supravegheat atent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!