În condiţiile ultimelor modificări ale Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2016, persoanele care doresc să-şi deschidă o microafacere sunt puse în situaţia de a cântări avantajele şi dezavantajele fiecărei posibilităţi. Dilema este între PFA şi microîntreprindere. Din acest an, persoana fizică autorizată (PFA) este impozitată mai aspru decât microîntreprinderile. Pe de altă parte, PFA poate dispune mai uşor de bani decât proprietarul unei microîntreprinderi. La această dilemă am căutat soluţii la specialişti. Cei mai în măsură să dea un răspuns calificat sunt contabilii. Astfel, au răspuns solicitărilor noastre Florin Dobre, secretar general al Internaţional Fiscal Association (IFA) România, lector universitar doctor ASE București și liber profesionist contabil, şi Pavel Susa, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) filiala Bihor.
Dilemă veche
„Dilema privitoare la opţiunea pentru una sau alta dintre formele de organizare şi desfăşurare a micilor afaceri individuale, sub aspectul «atractivităţii» poverii reprezentate de procentele şi modul de determinare a cuantumului obligaţiilor fiscale şi cele ale contribuţiilor sociale, are o istorie nu doar relativ îndelungată (începând cu O.G. 24 / 2001 ), ci şi destul de interesantă. Sub aspectul consistenţei şi evoluţiei în timp, ea şi-a reafirmat actualitatea la orice modificare a regimului de impozitare a veniturilor”, susţine Pavel Susa.
Cu atât mai mult la acest început de an, în care, noile reglementări fiscale intrate în vigoare, impun necesitatea raţionamentului antreprenorial de cântărire a avantajelor şi dezavantajelor dintre microîntreprindere (societate comercială) şi activitatea independentă (persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială). „2016 va fi anul în care, în raport cu activităţile independente, microîntreprinderea este opţiunea recomandabilă micilor afaceri (sub echivalentul în lei, a 100.000 euro, anual)”, este de părere preşedintele CECCAR Bihor. Acesta adaugă faptul că o analiză profesionistă nu poate reduce comparaţia microîntreprindere vs PFA la invocarea exclusivă a criteriului fiscal, fiind necesare nuanţările.
Consultanţă vs comerţ
„Conform noului noului Cod fiscal, varianta de microîntreprindere devine cea mai utilă din punct de vedere fiscal, care generează o sarcină fiscală cât mai redusă, dar este o problemă cu identificarea unor soluţii de a beneficia de profitul rezultat în urma activităţii”, crede Florin Dobre. Microîntrepriderea trebuie să aştepte închiderea anului fiscal pentru a se distribui dividendele. La dividende este un impozit de 5%, mult diminuat faţă de ce era anul anterior, de 16%. „PFA ajung să plătească până la 31% impozit, aici intrând şi contribuţia de asigurări sociale individuale şi, de aici, costul fiscal creşte. La microîntreprideri impozitul poate fi şi de 1%, 2%, 3% pe cifra de afaceri în funcţie de numărul de salariaţi”, explică secretarul general IFA România.
Pe de altă parte există domenii pentru care este mai avantajos să se înfiinţeze o PFA şi există domenii pentru care este mai rentabilă o microîntreprindere. „Pe activitatea de consultanţă este mai avantajos să-ţi înfiinţezi o microîntrepridere, pentru că ai costuri foarte mici şi profitul impozabil este foarte mare. În loc să plăteşti 31% impozit plus contribuţii sociale din aproape tot venitul pe care-l încasezi. Pe de altă parte, dacă ai o afacere unde este nevoie şi de achiziţii, şi ai un cost, şi mergi pe o marjă comercială, atunci se poate merge şi pe varianta de PFA. Inclusiv pe producţie unde sunt cheltuieli mari cu salariile şi cu amortizarea utilajelor”, apreciază Florin Dobre.
Preşedintele CECCAR Bihor susţine că la demararea unei afaceri trebuie ţinut seamă de mai multe criterii cum ar fi: natura activităţii; felul impunerii activităţii independente; venitul estimat; obligativitatea sau nu a evidenţei contabile şi costurile acesteia; existenţa, sau nu, a personalităţii juridice; nivelul estimat al pragului rentabilităţii brute a afacerii, etc. „Din aceste considerente, mi se pare rezonabilă recomandarea de a se recurge la expertiza şi consilierea unui profesionist financiar – contabil, acolo unde experienţa antreprenorială nu este suficientă, pentru identificarea alternativei decizionale optime”, conchide Pavel Susa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!