Peste 45.000 de documente din intervalul de timp 1700 – 1850 digitalizate, seminarii, prezentări şi expoziţii în contul a 379.675 euro, pe durata a 12 luni. Acestea sunt coordonatele proiectului „Patrimoniul digital transfrontalier şi prezentarea istoriei comune, organizarea sesiunilor ştiinţifice, realizarea publicaţiilor”, prezentat joi la Oradea de viceprimarul Biro Rozalia şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, Toth Attila.
„Proiectul pe partea de digitalizare a istoriei comune a celor două judeţe este unicat în Europa. Am speranţa că munca de cercetare şi digitalizare va creşte respectul reciproc şi coeziunea în euroregiune”, consideră musafirul maghiar.
Scopul concret este realizarea a două ateliere moderne de digitalizare, dezvoltarea infrastructurii de cercetare, înfiinţarea unei echipe interregionale de investigare, realizarea unei baze de date şi a unei reţele de comunicaţie informatizată comună, publicarea on-line a documentelor prelucrate, respectiv organizarea unor sesiuni ştiinţifice la Debrecen şi Oradea. În contul acestei acţiuni sunt prevăzute cinci expoziţii cu materialele digitalizate, trei dintre ele la Oradea, la Salonta şi Săcuieni. „S-a ales această perioadă pentru că este relativ bine documentată în arhivele naţionale şi, din punct de vedere istoric, este destul de apropiară în timp ca să fie interesantă”, a precizat viceprimarul.
Bugetul total este de 379.675 euro, din care partea Oradiei este de 73.091 euro din care 71.556 euro (97,9 %) reprezintă finanţarea nerambursabilă iar 1.534 euro contribuţia proprie (2,10%). Pe partea bihoreană, implementarea se va face prin două firme: RO et CO Internaţional şi SC Festinus SRL.
„La sfârşit, toată lumea va putea primi un DVD, cu datele adunate, acestea urmând a fi disponibile şi pe internet, pe o pagina specială”, a precizat vicepreşedintele Toth Attila. Conform acstuia, pagina ar urma să fie disponibilă în în trei limbi – română şi maghiară şi, în plus, germană sau engleză.
Partenerul principal al proiectului este Consiliul Judeţean Hajdu-Bihar ceilalţi fiind Arhiva Judeţului Hajdu-Bihar, Biblioteca Judeţeană şi Centrul Cultural Meliusz Juhasz Peter, Primăria Oradea cu partenerii asociaţi Arhivele Naţionale ale României – Direcţia Judeţeană Bihor, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor.
Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!