A spus-o Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor Publice, săptămâna trecută. „Am spus din primul moment, de la audierile din Parlament, că dacă vreau să las ceva în urmă la Ministerul Finanțelor este proiectul de digitalizare și informatizare. Putem toți să ne jucăm cu taxele cu codul fiscal și asta s-a întâmplat în ultimii ani. Putem să le creștem, să le scădem, să complicăm codul fiscal sau să încercăm să-l facem mai simplu, dar digitalizarea a fost mereu lăsată la o parte. Și cred că impactul pentru colectare se va vedea și se poate face în 2020 mai mult decât în 2019 doar prin informatizarea sistemului, Ministerului Finanțelor Publice și ANAF. Dacă vrem să creștem colectarea, singura soluție este să ne uităm la informatizare și la digitalizarea sistemului ANAF și Ministerului Finanțelor Publice”, a declarat, joi, Florin Cîțu.
Ministrul Finanțelor a afirmat că sistemul României de colectare a rămas în urmă și că nu se poate continua așa. Totodată, ministrul a notat că obiectivul clar al proiectului SAF-T este creșterea gradului de colectare și reducerea evaziunii fiscale.
SAF-T
Unul dintre proiectele în care beneficiar este ANAF este intitulat „Consolidarea capacității Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a susține inițiativele de modernizare” – cod SIPOCA 604.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a susține inițiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizează procesele decizionale orientate către mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fișier standard internațional de audit pentru toți operatorii economici.
În urma implementării proiectului sunt aşteptate rezultatele: Realizarea analizei activităților ANAF realizată, precum și însuşirea de bune practici în materie de administrare fiscală; Implementarea Fișierului Standard de Audit (SAF-T), ceea ce reprezită o structură standardizată a informațiilor relevante pentru controalele fiscale în vederea reducerii costului conformării pentru societăți; Propuneri de amendare a legislației primare și secundare privind obligația contribuabilului de a depune Fișierul Standard de Audit – formulate; Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților personalului din cadrul ANAF (nivel central și nivel local) prin derularea unor sesiuni de instruire specifice administrării fiscale.
Digitalizarea și aplicarea de standarde în colaborarea dintre administrația fiscală și contribuabili determină creșterea gradului de încredere reciprocă prin asigurarea unui nivel ridicat de transparență și predictibilitate. SAF-T va contribui la asigurarea echității în derularea activităților economice, precum și la îmbunătățirea conformării voluntare prin reducerea efortului ambelelor părți în ceea ce privește alocarea resurselor umane și materiale.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este: 84,700,017.03 lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European – 71,134,346.12 lei şi cofinanțarea eligibilă a beneficiarului – 13,565,670.91 lei.
Trimite articolul
Xpretul este exorbitant, un astfel de program nu costa mai mult de 1 milion de lei. Asa a facut si ghita fugarul programe de nimic pe sume exorbitante de 40-50 milioane un program, care e mai prost decat cel anterior, dar bugetul are bani pentru smecherasi si cei care sifoneaza banii publici.