Proiectul, denumit pe larg „DIGI4Care Transfigurarea traseelor pacienților prin inovare digitală în domeniul sănătății, în regiunea Dunării”, este derulat în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (Programul pentru Regiunea Dunării).
Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, a făcut posibilă întâlnirea, în orașul de pe Crișul Repede, a peste 40 de reprezentanți ai unor universități, ONG-uri și unități medicale din 8 țări dunărene. Numitorul comun al celor implicați în derularea proiectului DIGI4Care este angajamentul privind „testarea, validarea și integrarea strategică a soluțiilor digitate și a inteligenței artificiale în domeniul medical”. De asemenea, „prin colaborare, schimb de cunoștințe și sporirea capacității de inovare, DIGI4Care își propune să reducă decalajul dintre statele membre, mai noi și mai vechi, ale Uniunii Europene, precum și dintre țările non-UE din Regiunea Dunării”.
Proiectul DIGI4Care, desfășurat pe parcursul a 30 de luni, are un buget de 2,3 milioane de euro, fiind coordonat de Universitatea Semmelweis din Ungaria. Printre parteneri se numără douăsprezece organizații din opt țări: Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Austria, Bulgaria, Bosnia – Herțegovina, România și Ucraina.
Programe pilot în două spitale locale
Prof. univ. dr. habil. Jurcă Tunde, reprezentantul Universității din Oradea în cadrul proiectului DIGI4Care, spune că două spitale locale vor beneficia de implementarea unor programe pilot. Prin intermediul acestora, 30-50 de pacienți vor fi monitorizați, timp de șase luni, folosindu-se cele mai avansate tehnologii digitale disponibile.
„Se urmărește eficiența tratamentelor și durata perioadei de recuperare a acestor pacienți. În acest scop, pacienții vor beneficia de echipamente de monitorizare pe care le vor purta tot timpul, inele sau brățări conectate la un cloud informatic. Mai pot să vă spun că, în prelucrarea acestor date, se mizează foarte mult pe suportul Inteligenței Artificiale. Pentru că scopul declarat al proiectului este reducerea decalajului din domeniul sănătății pe planul tehnologiilor medicale, am realizat și o analiză locală a ceea ce înseamnă, în România, digitalizarea acestui domeniu”, a declarat profesorul universitar.
„Cel mai important, cred eu, este faptul că, derulând acest proiect într-un spațiu geografic cu multe asemănări în ceea ce privește practica medicală, dar și cu decalaje, dacă privim spre utilizarea noilor tehnologii, avem ocazia ca, împărtășind partenerilor politicile noastre de bune practici, să reducem aceste decalaje, în folosul pacienților. Pentru aceasta ne interesează foarte mult: experiența, strategiile de implementare a tehnologiilor digitale în sistemul medical, cunoștințele legate de finanțarea acestor investiții moderne, forța de muncă implicată în gestionarea datelor, cum îi putem convinge pe angajații din sistem să devină ei înșiși parte a acestei schimbări… tot ceea ce poate servi la utilizarea pe scară mai largă a noilor tehnologii în domeniul medical. Pe scurt, aici la Oradea, analizăm starea de fapt și propunem procese prin intermediul cărora tehnologia digitală să ajungă în toate spitalele din toate țările noastre”, a declarat dr. Kovács Réka, de la Universitatea Semmelweis din Ungaria, managerul general al proiectului.
Obiectivul proiectului
Proiectul DIGI4Care vizează afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, boala Alzheimer, demența și alte tulburări cognitive. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unui model de îngrijire integrată, cu suport digital și a unui plan de acțiune pentru implementarea acestui model.
Partenerii proiectului sunt: Semmelweis University, Gottsegen György National Cardiovascular Institute, Austrian National Public Health Institute, Ludwig Boltzmann Institute Digital Health and Patient Safety, Prague University of Economics and Business, ONG-ul Future Medical Leaders, Universitatea din Oradea, Hospital Consulting, Digital Health and Innovation Cluster Bulgaria, Kelvin Health Inc., International Family Medicine Clinic for Internally Displaced People, INTERFAMILY Clinic, Research And Technological Development Association in Health – Health RTD Cluster. Voluntarii Asociației Studenților Farmaciști de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea s-au implicat activ, asigurând buna organizare și desfășurare a evenimentului.
Trimite articolul
XEmpatia cand o aduceti in spitalele din romanik ?