În programul de joi seara, sub bagheta dirijorului permanent al Filarmonicii de Stat Oradea se vor putea audia trei ompoziţii, una dintre acesta având-o ca solistă pe violonista Diana Jipa.
Concertul va începe cu uvertura operei Ruslan şi Ludmila de Mihail ivanovici Glinka. Lucrarea a fost finalizată în anul 1842. „Aceasta începe cu o energie demnă de Rossini, combinând pe parcursul ei sentimentele de exuberanță cu cele de eroism, specifice poporului rus”, precizează directorul artistic al Filarmonicii, Kurucz Tibor.
Programul serii va continua cu Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră în fa diez minor de Henryk Wieniawski. Faţă de cel de-al doilea concert care este mai popular şi mai accesibil violoniştilor, Concertul nr. 1 este mult mai dificil de interpretat. Lucrarea a fost compusă de acesta la vârsta de 18 ani. Wieniawski nu a fost apreciat doar ca violonist ce dispunea de o tehnică fenomenală, ci și ca mare interpret, fiind deseori descris ca „poet al viorii”.
Violonista Diana Jipa este doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu. A susținut concerte în România, Grecia, Italia, Cehia, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud, Mexic, Cuba și China. A reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană, în 2005. Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Muzicii Româneşti – ediția a XVI-a, Iaşi, alături de Filarmonica „Moldova” din Iaşi în anul 2012 şi Festivalul Internațional „George Enescu” – ediția a XVIII-a, de asemenea alături de orchestra Filarmonicii ieşene.
Diana Jipa nu este la prima colaborare cu dirijorul Romeo Rîmbu şi Filarmonica de Stat din Oradea. Maestrul Romeo Rîmbu consideră o plăcere de fiecare dată colaborarea cu tânăra violonistă, existând o armonie în comunicare, o stabilitate.
În cea de-a doua parte a concertului se va puta audia o altă mare compoziţie romantică de o deosebită popularitate, de această dată din literatura muzicală germană, Simfonia I în do minor de Johannes Brahms. Lucrarea a fost terminată în 1876, după o lungă elaborare de aproape două decenii. Premiera simfoniei a avut loc pe 4 noiemnbrie 1876, la Karlsruhe, sub bagheta prietenului lui Brahms, Felix Otto Dessoff.
Citiți principiile noastre de moderare aici!