Somităţi din lumea medicală românească şi din Paris, Milano, Bruxelles, Napoli şi Budapesta, în număr de peste 400, au venit vineri la Băile Felix, la prima manifestare ştiinţifică organizată de către Centrul PET/CT şi Universitatea Oradea. Medici radiologi, oncologi, ortopezi, ginecologi, ORL-işti, anatomo-patologi, pneumologi, de medicină nucleară, de imagistică medicală etc dezbat şi azi cele mai noi informaţii din domeniul investigaţiei computerizate cu pozitroni, singura metodă din lume prin care se poate diagnostica cu exactitate o posibiă tumoră. Pe baza investigaţiei PET/CT,medicii pot face tratament ţintit, altfel, pacientul e tratat fără precizie şi nu întotdeauna corect.
Jumătate din ţară
În România apar anual 75.000 de cazuri noi de cancer, iar examenul PET/CT poate schimba diagnosticul în proporţie de până la 70%, ceea ce înseamnă că tot al doilea sau al treilea pacient ar beneficia de alt tratament, ţintit pe afecţiunea lui. „Tratamentul nu poate avansa fără examinările PET/CT”, a spus Lengyel Zsolt , şeful PET/CT din Budapesta. Dr. Doina Piciu, reprezentanta Institutului Onxcologic din Cluj, dar şi a Societăţii Române de Cancer şi a Societăţii Române de Medicină Nucleară, a declarat că finanţarea PET/CT de către casa de asigurări ar însemna un ajutor extraordinar pentru sănătatea românilor, dat fiind faptul că centrul de la Oradea ar deservi circa 19 judeţe cu 10 milioane de români (jumătate din populaţia ţării).
Dr. Gheorghe Iana, şeful Societăţii Române de Radiologie şi al comisiei din Ministerul Sănătăţii, a declarat că lupta medicilor cu reprezentanţii MS pare a fi „dialogul surzilor”. Dr. Piciu şi dr. Iana susţin că nefinanţarea examinărilor PET/CT se datorează şi shimbărilor dese de minştri. PET/CT Oradea a făcut numeroase demersuri pentru obţinerea decontării examinărilor astfel ca pacienţii să nu fie puşi să plătească. „S-a întâmplat să fac dosarele în atenţia unui ministru şi, când am ajuns la Bucureşti, a trebuit să schimb adresantul, fiindcă ministrul se schimbase”, a spus dr. Piciu.
Dr. Iana, mai optimist, a sugerat că e nevoie de timp, aşa cum el a avut nevoie de patru ani pentru a obţine finanţare pentru examinările de radiologie intervenţională.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!