Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor, Prefectura şi Consiliul Judeţean al Elevilor au organizat marţi, dezbaterea numită „În România, politica antidrog se face pentru copii”.
„Pe de-o parte, lansăm în Bihor campania «Prea rebel să fii condus», campanie naţională de prevenire a consumului de droguri, cu accent pe substanţele noi cu proprietăţi psihoactive – SNPP. Iar pe de altă parte am dorit să ne întâlnim cu elevii, ca beneficiarii direcţi ai campaniilor noastre, pentru îmbunătăţirea serviciilor de prevenire antidrog prin creşterea nivelului de implicare a tinerilor în dezvoltarea politicilor din domeniu.
Prin campania «Prea rebel să fii condus», elevii sunt implicaţi direct în elaborarea unei campanii prevenitive, asigurându-se astfel rolul lor participativ”, a punctat inspector principal Ilinca Şandor, de la CPECA Bihor.
Tema dezbaterii a fost rolul campaniilor antidrog şi impactul unor mesaje de tip peer-to peer (unul la unul – trad.), pentru a fi utilizate in viitoarele campanii adresate adolescenţilor din România.
„Dezbaterea face parte din agenda publică a Agenţiei Naţionale Antidrog şi constituie un demers inovativ prin care practicienii politicilor publice în domeniu vor să încurajeze spiritul proactiv, creativitatea, realismul şi inteligenţa tinerei generaţii, determinând astfel o mai bună adaptare şi eficienţă a campaniilor de prevenire antidrog”, a mai spus Ilinca Şandor.
Nu etnobotanicelor
SNPP, cum au fost denumite generic la nivelul Uniunii Europene produsele oferite de aşa-zisele „magazine de vise” – au devenit o realitate concretă şi, în mod justificat, îngrijorătoare faţă de evoluţia tinerei generaţii din România, din perspectiva implicaţiilor în plan social şi în domeniul sănătăţii.
„Implicaţiile pe termen lung şi posibilitatea relaţionării cauzale a consumului de SNPP, neplasate încă sub control naţional, şi comportamentul infracţional, precum şi o eventuală tranziţie de la consum problematic de droguri ilicite la consum de substanţe cu efecte necunoscute, potenţial fatale, transformă consumul acestui tip de substanţe într-o problemă de maxim interes. În context, măsurile coerente de prevenire, pot fi unicele instrumente cu rezultate eficiente pe termen lung”, au mai transmis specialiştii CPECA Bihor.
Cristi Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!