Punctul de plecare al acestui tip de afecțiune oncologică este, în general, colul uterin şi ovarele care anunță un iminent cancer ovarian. Astfel, cu cât leziunile canceroase sunt detectate mai precoce, cu atât succesul terapeutic va fi mai mare.
Numărul bolnavilor de cancer, din România, crește cu fiecare an. Potrivit statisticilor, cei mai mulți bolnavi oncologici suferă de cancer pulmonar și colorectal, însă din nefericire un alt tip de cancer face tot mai multe victime, în rândul femeilor. Este vorba despre cancerul ovarian întâlnit tot mai des, la femei care provin din toate categoriile sociale, având vârste diferite, unele chiar foarte tinere. Anual sunt depistate în jur de 5000 de noi cazuri, cancerul ovarian fiind și o principală sursă de deces în rândul cancerelor ginecologice, acesta ocupând locul cinci printre tumorile întâlnite la femei, aproximativ 5% dintre bolile canceroase fiind de acest fel.
În acest context rolul nostru, al medicilor specializați în diagnosticarea cancerului a devenit extrem de important. Chiar vital, am putea spune, deoarece cu cât pacienta ajunge mai repede la noi pentru diagnosticare, cu atât putem face mai multe pentru ea. Chiar dacă depistarea timpurie este îngreunată de faptul că simptomele apar târziu în cancerul ovarian, investigațiile de rutină pot preîntâmpina declanșarea și stadializarea bolii, mai ales în cazul femeilor cu istoric medical oncologic sau al celor care intră în anumite categorii de risc: vârstă, probleme medicale cronice, stil de viață, etc. Investigaţiile de rutină și diagnostic incipient constă în examinări ecografice şi CT, respectiv determinarea markerilor tumorali – realizată din probă de sânge.
Un diagnostic sigur se poate stabili prin examinarea ţesutului prelevat din ovar – biopsie. PET/CT, Oradea insistă pe diagnosticarea în stadii primare în astfel de cazuri și se implică activ în terapia, consilierea și vindecarea – în cazurile descoperite la timp – pacientelor sale.
Cauze ale cancerului ovarian
Cancerul ovarian prezintă simptomatologie târzie, de aceea diagnosticarea sa înseamnă descoperire la timp, atunci când se poate face planul de tratament care să asigure o rată de vindecare sau stagnare a bolii, cât mai mare.
Astfel, o evaluare complexă și precisă este dată de examinarea PET/CT, care reprezintă tehnica de vârf în imagistica medicală oncologică care poate depista leziuni de numai câţiva milimetri.
Cancerul ovarian este o tumoare malignă care se dezvoltă în ovare, cauzele exacte ale dezvoltării sale nefiind, în prezent, cunoscute. Studiile au arătat că o posibilă cauză ar avea legătură chiar cu funcția primară a femeii care trece, lunar, prin experiența ovulației, un posibil impact negativ asupra ovarelor fiind dat de încălcarea procesului normal de vindecare a țesutului ce acoperă suprafața ovarelor, în timpul ovulației lunare producându-se o ruptură a unei zone mici de țesut. După ovulație suprafața ovarului se reface, însă în procesul de vindecare celulele normale pot suferi anumite schimbări, care în timp pot provoca degenerarea lor în tumoare.
Acest tip de cancer se dezvoltă, potrivit studiilor, mai rar la femeile cu mai puține ovulații, riscul de dezvoltare al acestuia fiind de două ori mai mic în cazul femeilor care au avut cel puțin o sarcină și au alăptat. Nimeni însă nu poate spune cu precizie cauza exactă a declanșării bolii sau care dintre femei vor face cancer ovarian.
Dacă vorbim de cauze ale cancerului ovarian, acestea sunt multiple: vârsta, predispoziția genetică, medicamentele hormonale, chisturile ovariene, produsele de igienă, iar în unele cazuri, de răspândirea celulelor canceroase din tumorile existente deja în alte organe afectate – cancerul uterin, de col uterin, cancer de sân, sau cancer colorectal.
Riscul dezvoltării cancerului ovarian, pe parcursul vieții, pentru fiecare femeie este de 1,4 – 1,6%. Cel mai des sunt acetate femeile trecute de 50 de ani, iar cele tinere fiind, la rândul lor, potențiale victime ale bolii.
În afara examenelor uzuale de ginecologie, endocrinologie sau anatomie patologică, examinarea de specialitate într-un centru de diagnostic oncologic, la cel mai mic semn de suspiciune, va fi cea care va stabili un diagnostic de confirmare sau infirmare a bolii.
Semne și simptome
Între primele simptome ale cancerului ovarian pot fi incluse distensia abdominală (balonarea abdominală), creșterea circumferinței abdominale, dureri în abdomen, pierdere inexplicabilă în greutate, arsuri la stomac, necesitate frecventă de a urina, constipații îndelungate. Alte simptome care pot trage un semnal de alarmă sunt sângerările vaginale atipice, surmenare crescută, sațietate precoce în timpul meselor.
În general, femeile nu pun aceste simtome pe seama vreunei boli anume, implicit nu merg la un control de specialitate, fie el general sau ginecologic. În acest timp de ignorare constantă, boala evoluează.
Abia atunci când pacientele ajung la investigații de specialitate cu un diagnostic concret, uneori tardiv, începe adevărata luptă pentru viață/vindecare/stagnare a bolii. Din acest punct, pacienta și medicii luptă deopotrivă în speranța eliminării cancerului și/sau a recuperării cu șanse cât mai mari la viață.
FDG PET/CT, teste și investigații în cancerul ovarian
Potrivit analizelor comparative, cu ajutorul PET/CT se pot recunoaşte 90% din recidivele tumorale, pe când cu un CT, doar 6%. FDG PET / CT poate modifica semnificativ evaluarea gradului de cancer ovarian primar și recurent, de multe ori modificând substanțial managementul pacientului. De asemenea, PET/CT în cursul investigaţiei primare poate avea un rol important în stabilirea exactă a extinderii bolii. Deoarece se realizează o examinare pe întreg corpul, cu o singură examinare se poate constata dacă există deja metastaze în cavitatea abdominală sau în organele mai îndepărtate (de exemplu plămâni sau os).
În cazurile nedepistate în fază incipientă, după intervenţia chirurgicală şi chimioterapia primară, boala recidivează în 75% din cazuri.
PET/CT poate evidenția și localiza tumorile noi și în cazurile care nu sunt însoțite de modificări ale markerilor tumorali.
Acești markeri tumorali reprezintă „fișa” cancerului: detectarea precoce a cancerului, diagnosticul cancerului, stabilirea pronosticului cancerului, stabilirea răspunsului la tratament, determinarea apariției recidivei, în această ultimă situație, un nivel ridicat al markerilor tumorali putând indica recidiva, fară să ofere însă informații despre localizarea bolii.
În cazul cancerului ovarian vorbim, așadar, de o serie de investigații obligatorii: markerul tumoral CA 125 (acesta este o substanţă organică complexă – glicoproteină, care apare în sângele persoanelor cu cancer, ecografia pentru depistarea cancerului ovarian, tratamentul stabilit de echipa medicală de specialitate, îndepărtarea chirurgicală a cancerului ovarian, chimioterapia în tratamentul cancerului ovarian.
În cadrul centrul PET/CT Oradea se realizează investigații complexe, la un nivel superior, în diagnosticarea cancerului, inclusiv a celui ovarian, și stabilirea traseului complet de tratament aferent afecțiunii pentru fiecare pacientă în parte.
Timpul câștigat prin dignosticarea precoce valorează foarte mult pentru un om, iar un diagnostic corect poate să crească șansele de vindecare.
Echipa PET/CT face tot ce îi stă în putință din punct de vedere medical și moral, și luptă alături de pacienții săi pe toate planurile.
Iar atunci când pacienții noștri înving boala, chiar și pentru un timp dat, nu putem spune decât că, aceștia au câștigat pentru a doua oară dreptul la viață.
Iar noi nu putem decât să ne bucurăm și să începem o nouă zi cu sperață, pentru ca ceilalți pacienți aflați în suferință, să lupte și să învingă!
Examinarea PET/CT reprezintă tehnica de vârf în imagistica medicală oncologică, examinarea întregului corp, care poate depista leziuni doar de câţiva milimetri. În cazul cancerului ovarian, rolul PET/CT este foarte important, cu atât mai mult cu cât acest tip de cancer este principala cauza de deces în rândul cancerelor ginecologice.
Contact
B-dul. Gen. Magheru nr. 1
0259 40 90 90
0720 01 61 21
Advertorial!
Citiți principiile noastre de moderare aici!