Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a anunţat joi implementarea, în perioada 1 august 2010 – 31 august 2012, a proiectului „Eficientizarea serviciilor medicale prin implementarea unui sistem integrat la Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea”, în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice, Axa 3.
Valoarea proiectului este de 3.890.910 lei, din care: 81,62% fonduri nerambursabile FEDR, 18,38% de la Bugetul de Stat şi 2% contribuţia proprie a Spitalului Judeţean.
În deschidere, dr. Carmen Pantiş a subliniat că soluţiile de soft şi echipamentele IT achiziţionate prin acest proiect vor creşte calitatea actului medical. Cum?
„Prin acest sistem se va genera automat la fiecare pacient o fişă medicală personală, care va rămâne în baza de date online a Spitalului Judeţean. Astfel, la o nouă eventuală internare, medicul va putea consulta rapid istoricul medical păstrat în formă digitală. Această facilitate va permite o diagnosticare mai eficientă”, ne-a explicat dr. Carmen Pantiş. Fostul manager al Judeţeanului ne-a oferit şi exemple în care diagnosticarea promptă şi corectă e vitală.
„Zilele trecute am avut o tânără internată în stare de comă, cu pielea colorată în albastru, pe toată jumătatea superioară a corpului. Abia după investigaţii medicale am aflat că tânăra suferea de schizofrenie paranoidă şi îşi injectase singură o substanţă care se administrează la porci. Dacă am fi ştiut imediat că e schizofrenică am fi intuit mai uşor că poate a apelat la o substanţă toxică. Tot recent ne-a venit un bărbat cu fractură la nivel cervical, caz în care accesul la istoricul medical e extrem de important. E deosebit de util ca la internările în stare de comă, când nu poţi vorbi cu pacientul, să ai acces rapid, introducând CNP-ul, la problemele lui medicale anterioare”, ne-a mai relatat dr. Pantiş.
Şi telemedicină
La rândul său, actualul manager al Judeţeanului, dr. Gheorghe Carp, le-a vorbit ziariştilor despre avantajele telemedicinei.
„Ni s-a adus cu elicopterul, de la Satu Mare, un nou-născut suspect de malformaţie congenitală la col. Am solicitat pediatrul insistând să vină la spital în aceeaşi zi, pentru diagnosticare. Însă specialistul nostru era plecat în concediu, şi a putut veni abia a doua zi. Din fericire, diagnosticul iniţial, pus la Satu Mare, nu s-a confirmat. Însă când vom avea telemedicină vom putea pune diagonstice şi de la distanţă”, a exemplificat şi dr. Gheorghe Carp.
De altfel, mesajul acestuia pentru echipa de implementare a proiectului IT a fost următorul: „Le mulţumesc şi le doresc să-şi vadă rezultatele în anii următori prin îmbunătăţirea asistenţei informatice medicale”.
Potrivit Liei Drimbărean, şefa Oficiului de Calcul al Spitalului Judeţean, fiecare pacient îşi va putea consulta dosarul medical pe baza unui user şi a unei parole, şi va putea da acest drept şi medicului său de familie.
Softul include o componentă de securitate care atenţionează informaticienii Spitalului despre orice tentativă de acces neautorizat în baza de date cu informaţii medicale confidenţiale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!