Printre acestea se numără și noul centru care va fi construit de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor în care vor fi mutate persoanele cu dizabilități de la Cighid.
Trei noi căsuțe pentru persoanele cu dizabilități
Complexul va fi construit tot în satul Ghiorac din comuna Ciumeghiu, pe un teren de 3,2 hectare aflat chiar la intrarea în sat, lângă Drumul Județean 709E.
Potrivit directorului DGASPC Bihor, Călin Puia, noul centru va avea șase clădiri dotate la cele mai înalte standarde. Dintre acestea, trei vor căsuțe în care vor locui persoanele cu dizabilități.
Conform Hotărârii privind aprobarea documentației tehnice, indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Cighid“, „prin această investiție se propune construirea unui cadru de recuperare și îngrijire persoane adulte cu dizabilități, respectiv a unui complex social constând în șase imobile cu destinația de găzduire respectiv imobile administrative“.
Concret, complexul va fi compus din:
- Corp Administrativ (C1) cu suprafața construită la sol – 830,55 mp și suprafață desfășurată – 1.058,30 mp
- Corp cazare (C2) cu suprafața construită la sol – 465,22 mp
- Corp cazare (C3) cu suprafața construită la sol – 465,22 mp
- Corp cazare (C4) cu suprafața construită la sol – 465,22 mp
- Atelier și spațiu de depozitare (C5) cu suprafața construită la sol – 130,24 mp
- Anexa gospodărească (C6) cu suprafața construită la sol – 64,10 mp
La parterul clădirii administrative va fi amenajată o zonă de bucătărie și loc de luat masa, cabinete medicale și cabinete pentru terapii destinate beneficiarii centrului, iar la etaj va fi zona administrativă.
Fiecare căsuță destinată cazării persoanelor cu dizabilități este prevăzută cu șase dormitoare, cu băi proprii și zonă de dressing, cu o capacitate totală de 18 locuri de cazare. Tot în corpul de cazare este prevăzută o zonă de socializare, un oficiu și o cameră tehnică.
„Este foarte bine că rămânem în zonă“
Pentru construcția noului complex Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a aprobat suma de 19.533.503,09 milioane de lei, în timp ce Consiliul Județean va asigura o cofinanțare de 10%, adică aproape 2 milioane de lei. Perioada finanțării este de 36 de luni.
„În sfârșit ni s a dat posibilitatea să construim ceva. Avem oameni pregătiți (asistenți, infirmieri) pe care trebuie doar să îî relocăm. Este foarte bine că rămânem în zonă. Ar fi fost mult mai dificil dacă trebuia să ne mutăm în cu totul altă parte pentru că beneficiarii s-au obișnuit cu locul. În plus, aici avem și un cimitir. Mulțumim Ministerului Muncii că ne-a aprobat proiectul și mulțumim Consiliului Județean Bihor și AJPIS Bihor că ne-au ajutat în realizarea documentelor necesare. Ne bucurăm că am reușit să obținem acest proiectul după o muncă colosală, dar cu oameni profesioniști“, a declarat pentru Jb și Bihon.ro directorul DGASPC Bihor, Călin Puia.
În prezent, Centrul de Recuperare pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi din subordinea DGASPC este situat pe domeniul castelului Cighid, aflat în proprietatea contelui Tisza Gheorghe, pentru care instituția plătește lunar chirie proprietarului terenului.
I𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟯𝟳𝟬 𝗱𝗲 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝘇𝗶 𝘀̦𝗶 𝗿𝗲𝘇𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 𝘀̦𝗶 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗮𝘁𝗲
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a semnat Ordinul privind finanțarea unor investiții pentru centre de zi și rezidențiale publice și private care au ca principali beneficiari vârstnicii, persoanele cu dizabilități și copiii instituționalizați.
Potrivit MMSS, investițiile urmăresc îmbunătățirea condițiilor de viață pe care le au beneficiarii dar și creșterea siguranței. Finanțările au vizat realizarea de lucrări în vederea obținerii autorizației pentru securitate la incendiu, construcția de clădiri noi, reparații capitale, renovări, lucrări de extindere și dotarea centrelor.
„Reforma sistemului de asistență socială din România a început printr-un cadru legal clar care asigură o protecție sporită beneficiarului. Nimic nu se poate face fără o dezvoltare a infrastructurii sociale astfel încât persoanele vulnerabile să aibă servicii de calitate și condiții care să le ajute să fie cât mai independente. Ne bazăm pe parteneriatul cu administrațiile locale și societatea civilă pentru ca aceste finanțări să aibă maximum de eficiență”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.
Au fost alocate fonduri pentru asigurarea creșterii calității vieții și ocrotirea categoriilor vulnerabile în special a persoanelor vârstnice și a persoanelor cu dizabilități, astfel:
-
- 122 de centre publice pentru care suma alocată este de 164.396.797 de lei
- 82 de centre private pentru care suma alocată este de 206.845.570 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!