Infracțiunile care implică violență sexuală și ale căror victime sunt copii sunt fapte deosebit de grave, cu consecințe multiple pe termen lung, care afectează întreaga viață a victimelor.
Pentru a îmbunătăți calitatea interacțiunii cu cele mai vulnerabile victime ale infracțiunilor, copiii, Asociația „Cetatea Voluntarilor” din Arad, împreună cu reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor au prezentat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, noua cameră care va fi folosită pentru audierea minorilor abuzați. Pe același stil, asociația va face câte o cameră de audiere și în alte orașe din țară.
Propunerea pentru realizarea camerei de audieri pentru copii a venit din partea autorităților de la Protecția Copilului Arad și Bihor.
„Proiectul acesta a început de la o idee pe care am avut-o cu cei de la DGASPC Arad. Este un proiect cu un design agreat de toate părțile și se va extinde în Oradea, Arad, Timișoara și Sighetul Marmației unde vom face aceste camere de audieri“, a declarat Anamaria Popa, președintele Asociației „Cetatea Voluntarilor”.
Dotată cu camere video, aparatură de înregistrat, căști și oglindă „specială“
Această cameră specială de audiere permite realizarea unor procedee probatorii esențiale, precum intervievarea de către profesioniști specializați, ceea ce conduce la obținerea unui maximum de informații relevante pentru anchetă, cu minimum de urmări traumatice adiționale pentru victimă. Practic, camera a fost amenajată și dotată pentru a nu fi necesară o a doua audiere prin care ar putea provoca o traumă copilului.
Noul spațiu este alcătuit din două camere de birou, separate de un perete antifonic și oglindă unidirecțională. Prima cameră are pereți capitonați și vopsiți în culori calde, neutre, și este mobilată în așa fel încât să ofere o anumită liniște copilului care este audiat de către psiholog. Cea de-a doua încăpere este destinată polițistului, procurorului ori asistentului care face parte din anchetă fiindcă aceștia vor putea vedea și auzi tot ce se întâmplă în camera alăturată.
Ca și tehnică, spațiul va fi dotat cu microfoane și camere video, iar psihologul care se ocupă de audiere va avea o cască prin care organele abilitate, aflate în cea de-a doua cameră, îi vor putea transmite anumite impresii sau întrebări. De asemenea, camera va conține jucării, creioane colorate și păpuși anatomice, pentru că, în cazul unui abuz sexual la minorii sub zece ani, adevărul poate fi aflat prin joacă.
Nu este prima cameră de acest tip din cadrul DGASPC Bihor. Instituția a mai avut un astfel de spațiu destinat audierii, însă, potrivit directorului Călin Puia, „acesta era unul foarte mic și limitat, fără tehnică și fără oglinda specială“.
„Ne bucurăm ca avem o astfel de cameră de audiere și că vom putea să avem performanță din punct de vedere al evaluării. Copilul nu va va fi traumatizat pentru că nu va fi nevoie să îl aducem de mai multe ori. Faptul că această cameră oferă posibilitatea să înregistrăm tot ce se petrece va ușura munca organelor care se vor ocupa de anchetă“, a declarat directorul DGASPC Bihor, Călin Puia (foto).
Proiectul are o valoare de peste 15.000 de euro, fiind realizat exclusiv din donații și din sponsorizări.
Alte proiecte pentru Bihor
Asociația „Cetatea Voluntarilor“ din Arad este renumită pentru activitățile sale în dezvoltarea comunității, derulate timp de un deceniu prin proiecte locale arădene. În această toamnă, aceasta a realizat un alt proiect la Oradea, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 47, unde a fost realizată o clasă în aer liber, unde, în sezonul cald, copiii pot învăța în exterior. După camera de audieri pentru copii, asociația se pregătește să proiecteze și să realizeze un parc de copii în satul bihorean Curățele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!