Preşedintele Consiliului Judeţean a comandat realizarea unei strategii de dezvoltare a judeţului pe şase ani, fără ca înainte să fie cerut consilierilor judeţeni acordul de principiu. Nu era obligatoriu. Însă, o dată realizată această strategie scriptică, va trebui aprobată şi de plenul Consiliului Judeţean. Modalitatea îndoielnică în care a fost organizată licitaţia pentru această strategie a fost prezentată de JB în numărul său din 21 mai 2013 (articolele „Meci strategic la licitaţie”, respectiv „Strategii cu stratageme la CJ” – paginile 1 şi 3).
Tot de strategia Consiliului Judeţean ţine şi ceea ce se va întâmpla cu terenul pentru care în martie făcea schimb de teren cu Primăria Oradea. E vorba despre o suprafaţă de 8,7 hectare, pe care CJ Bihor a primit-o de la municipalitate, situată în spatele clădirilor ce ţin de Universitate (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, respectiv Facultatea de Arte Vizuale) şi de Jandarmi. La schimb, Judeţul a oferit Primăriei suprafeţe în aceeaşi zonă, în stânga şi dreapta străzii Ceyrat, totalizând 5 hectare. O parte se află pe malul Peţei, chiar în spatele terenului primit de CJ Bihor, iar cealaltă în prelungirea Cimitirului Rullikowski.
Primarul Ilie Bolojan a anunţat deja ce intenţionează să facă cu terenul primit de la Judeţ. Cu o parte va extinde cimitirul, iar pe suprafaţa situată peste drum de strada Ceyrat (pe stânga, în direcţia de mers spre depoul OTL) ar vrea să ridice locuinţe de tip social, conform celor anunţate de primar în urmă cu circa trei luni.
De partea cealaltă, la Consiliul Judeţean lucrurile nu sunt tocmai limpezi. În şedinţa CJ din 28 februarie, Popa nu a vrut să le spună consilierilor judeţeni ce va face CJ cu terenul primit la schimb. S-a rezumat să spună, enigmatic, că va fi „infrastructură socială”… Ce înseamnă această formulare e greu de desluşit la această oră. Mai cu seamă că în Consiliul Judeţean sunt idei diverse pentru ce ar fi nimerit să se realizeze pe terenul ocupat în prezent de clădiri ce au aparţinut Armatei. Un teren cu clădiri decrepite, aflate azi sub asaltul bălăriilor.
Popa – omul IT
Preşedintele Cornel Popa vorbeşte, mai degrabă reţinut, despre un centru pentru stocarea datelor, pe care l-ar dori amplasat pe terenul aflat în spatele Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane. Şeful CJ transmite că acum un consultant ar face un calcul pentru a afla cât ar putea costa o asemenea investiţie şi că, în funcţie de nivelul investiţiei va putea decide dacă poate sau nu Consiliul Judeţean să se înhame la o asemenea întreprindere. Întrebat la ce fel de date se referă, Popa a răspuns că implicit la găzduirea serverelor puternice pe care le deţin companiile din domeniul internetului. Cum în imediata proximitate este Universitatea din Oradea, cu care CJ Bihor are semnat un parteneriat, l-am întrebat pe Popa cum ar putea fi folosit terenul respectiv şi din perspectivă academică.
Fără să detalieze, preşedintele CJ a folosit sintagma de „cluster”, pentru a-şi arăta intenţiile bune faţă de Universitate. „Să vedem care este dimensiunea la care te poţi raporta ca şi infuzie de capital, în relaţiile cu Universitatea”, s-a exprimat Popa, vrând să transmită că planurile depind de capacităţile financiare ale ambelor instituţii… Planurile IT ale lui Popa vin pe fondul relaţiei apropiate cu Adina Rada, managerul firmei CG&GC HiTech Solutions, o obişnuită a birourilor de la Consiliul Judeţean. De altfel, în toamnă Popa s-a implicat într-un proiect de dotare a Colegiului Naţional Avram Iancu, din Ştei şi a Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea cu programe soft şi laptop-uri, pentru studiu interactiv, dezvoltate de Intel, Microsoft şi Intuitext. În derularea proiectelor gratuite pentru şcoli, dar şi pentru CJ Bihor, s-a implicat şi Adina Rada, ca mijlocitor între Popa şi firmele care au oferit tehnologia.
Cercetare şi „oraş universitar”
Dacă Popa este, mai nou, fan al proiectelor IT, inclusiv în vecinătatea Universităţii, vicepreşedinţii Ioan Mang (PSD) şi Alexandru Kiss (UDMR) susţin extinderea suprafeţei alocate Universităţii. Pe terenul aflat azi în posesia CJ Bihor, Mang susţine că ar fi utilă realizarea unui centru de cercetare, în care să fie atrase vârfurile de generaţii care promovează la Universitatea din Oradea. În campania electorală, actualul senator PSD Florian Bodog avea o abordare similară, spunând că are în plan realizarea unui aşa-numit parc ştiinţific, la UO, care să-i „absoarbă” pe şefii de promoţie. Ioan Mang consideră că terenul acoperit azi de bălării şi foste clădiri ale Armatei ar putea fi recondiţionat şi folosit pentru dezvoltarea instituţiei de învăţământ superior, prin centrul de cercetare/parcul ştiinţific menit să aducă plus valoare universităţii orădene.
Şi UDMR-ul lui Kiss şi Szabo Odon vede oportună dezvoltarea Universităţii pe terenul CJ Bihor. Cei doi vorbesc despre un aşa-numit „oraş universitar”, de care Oradea are nevoie, în planurile sale de dezvoltare. Udemeriştii plusează, spunând că, pentru creşterea atractivităţii Universităţii din Oradea, toate facultăţile din oraş ar trebui adunate într-un campus ce ar fi situat pe ambele părţi ale străzii Universităţii – Armatei Române. Acest „oraş universitar” ar urma să fie dotat inclusiv cu mai multe cămine pentru studenţi, propunere ce converge cu locuinţele sociale dorite în proximitate de primarul Ilie Bolojan. De asemenea, studenţilor ar trebui să li se dea posibilitatea să aibă o viaţă de noapte proprie chiar în campus, după modelul marilor centre universitare, este de părere deputatul Szabo.
Tramvaiul studenţilor, pe când?
Pentru stimularea mobilităţii şi a vieţii universitare, la un moment dat, municipalitatea ar putea să ia în calcul implicit realizarea unei linii de tramvai chiar pe la Universitate. Mai cu seamă că depoul OTL nu e departe, fiind amplasat tot pe malul Peţei, la nici 2 kilometri, spre est. De altfel, masterplanul privind dezvoltarea Oradiei până în 2030 sugerează, în linii mari, că aliniamentul sudic al Oradiei, de pe malul Peţei, ar putea reprezenta o axă de dezvoltare a oraşului, într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Meci strategic la licitatia CJ Bihor
Citiți principiile noastre de moderare aici!