Investiţia de 26 miliarde lei vechi a Consiliului Judeţean Bihor în realizarea unui foraj de apă geotermală la Ştei ar putea relansa viaţa economică a oraşului. Aceasta este credinţa primarului de Ştei, Gheorghe Iulian Bălaj. „Noi trebuie să exploatăm forajul geotermal. Acesta e punctul zero de la care trebuie să pornim, în opinia mea, în realizarea strategiei de dezvoltare durabilă a oraşului. De la apa geotermală poate veni salvarea oraşului din punct de vere economic, dar şi din perspectivă urbanistică. În Ştei , oamenii şi instituţiile se încălzesc pe lemne. Dacă exploatăm rezerva de apă geotermală, vom putea renunţa şi la stivele de lemne şi la magazii, vom putea trece la sistematizarea zonelor verzi”, explică primarul Şteiului. Gheorghe Iulian Bălaj spune că Agenţia Naţională a Resurselor Minerale este proprietarul resurselor minerale şi de la această instituiţie să aşteaptă acordarea licenţei de explorare şi exploatare a zacământului de apă geotermală. „Pasul următor este acela de a identifica liniile de finanţare pentru explorare şi exploatare, eventual în cadrul unui parteneriat. Perspectiva cea mai bună pentru noi, cea care se profilează în acest moment, este să obţinem finanţare pe Mediu, fiindcă acolo, pe energie verde cota de finanţare pentru comunităţi este de doar 2%”, consideră şeful Primăriei Ştei.
Economii
Se preconizează că încălzirea cu apă geotermală va aduce economii serioase atât în bugetele localnicilor, cât şi a instituţiilor. Ideea este de luat în seamă, exemplul cel mai bun în acest sens fiind oraşul Beiuş care rezolvat problema încălzirii în primul mandat al primarului Adrian Domocoş. Azi, Beiuşul are cea mai ieftină încălzire din ţară. Totodată, profitând de resursele de apa geotermală, primarul Şteiului îşi propune reabilitarea şi repunerea în funcţiune a ştrandului orăşenesc. În perspectivă, şeful Primăriei din Ştei consideră că vom putea vorbi despre Ştei ca despre un oraş balnear. Planul primarului de Ştei este susţinut şi de la vârful Consiliului Judeţean Bihor.
Preşedintele Cornel Popa crede că Bihorul are șansa extraordinară să profite din plin de energia verde care zace în apa geotermală. Din planul preşedintelui Popa de a exploata zăcământul de apă geotermală fac parte şi comunităţile din: Aleşd, Marghita și Beiuș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!