Peste un miliard de lei plănuieşte să încaseze Primăria în acest an. Suma cu 25% mai mare decât cea estimată anul trecut. Doar că încasarea reală la buget, la finalul anului trecut a fost de doar 650 de milioane de lei! Motivul ţine, în mod evident, de faptul că nu s-a dat startul la niciunul dintre proiectele europene, foarte bănoase. Totuşi, edilii sunt încrezători că anul acesta vor cheltui banii pentru Piaţa Unirii sau pentru reabilitarea celor peste 17 km de magistrală şi, ca-n fiecare an de la contractarea fondurilor încoace, i-au prins în buget.
Ecuaţie strânsă
Viceprimarul Ovidiu Mureşan a justificat situaţia prin faptul că în 2013 „a trebuit să ne jucăm într-o ecuaţie strânsă din punct de vedere financiar”.
Acesta a punctat, totuşi, gradul de încasare a veniturilor proprii, de 90% şi creşterea masei impozavile, printr-un inventar mai strict al proprietăţilor orădenilor, prin corelarea bazelor de date existente în mai multe direcţii din Primărie.
A subliniat şi intensificarea şi diversificarea procedurilor de executare silită:„nu am mai trimis atât de multe somaţii ci am mers pe partea de „face to face” cu contribuabilii restanţieri. Avem semnate 675 eşalonări de plată, faţă de 30 anul trecut”.
Ca tendinţă pentru acest an, Direcţia Econimică îşi propune să păstreze „echilibrul bugetar” şi gradul de încasare la 90%.
„La nivel de judeţ nu ştiu dacă cineva are peste 90% grad de încasare dar la nivel de ţară sigur nu e mai mare 85%”, apreciază Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie.
Austeritate
„Bugetul pe 2014 reflectă aceeaşi linie de diciplină din 2013”, spune Mureşan. Austeritatea se va simţi în cheltuielile operaţionale, mai ales, în cele de personal sau cele administrative. Mureşan spune că se vor renegocia costurile chiriilor şi ale serviciilor. În general, cheltuielile vor fi menţinute la nivel de anul trecut.
Bani se vor duce spre energia termică, spre străzi, salubrizare, spaţii verzi, spre acoperirea cotelor de finanţare ale proiectelor europene. Investiţii noi se vor face în măsura în care sunt foarte urgente, sunt corelate cu lucrări în derulare şi negociate astfel încât plata să se facă în 2015. Studiile de fezabilitate ale obiectivelor ce se doresc prinse în următoarea perioadă de finanţare europeană.
Raportul cheltuieli operaţionale – cheltuili de dezvoltare este de 54% – 46%. Gradul de îndatorare estimat pentru acest an ajunge la 22,15%.
Obiective de investiţii în continuare
– Refacerea Planului Urbanistic General – 427.000 lei
– Complexul cu parcaje din zona Tribunalului Bihor, intră în decontare – 2.900.000 lei
– Construirea staţii OTL de transbordare -1.573.000 lei
– Extinderea retelelor de apă şi canalizare pe 10 străzi – 5.200.000 lei
– Nouă obiective de infrastructură rutieră – 10.000.000 lei
– Reparaţii capitale la Şcoala nr.16 – 1.320.000 lei
– reparaţii capitale la instalaţia de încălzire a Şcolii nr. 11 500.000 lei
– Reabilitare parament exterior şi reparatie invelitori la Palatul Vulturul Negru din Oradea – 3.500.000 lei
– Reabilitare Corp J Cetatea Oradea – 900.000 lei
Investiţii noi
– în corelare cu lucrări finanţate din fonduri europene – asfaltare accese centrele sociale, reabilitare linie de tramvai Piaţa Unirii, consolidare Pod Piaţa Unirii sau reparaţii bastione Cetatea Oradea
– modernizare străzi cartiere vechi
– obiective de investiţii cu plata amânată în anii următori – parcarea subterană din Piaţa Unirii, extindere şi modernizarea iluminatului public
Proiecte cu finanţare nerambursabilă
* Unităţi şcolare
– Reabilitare imobile şi eficientizarea sistemului de încălzire al unităţilor şcolare – 296.200 lei
*Unităţi sanitare
– Blocuri operatorii – 14.600.000 lei
– Eficientizarea sistemului de încălzire – 14.600.000 lei
*Turism, recreere
– Revitalizarea Cetăţii Oradea, Complexul Wellness Termal, Piaţa Unirii şi Ferdinand, Reabilitare Pasajul Vulturul Negru, Parc Salca, Dealul Ciuperca – 102,807,000 lei
*Mediu de afaceri
– Introducere utilităţi Parcul Industrial, Centrul de afaceri, Piaţa Rogerius – 61,700,000 lei
*Asistenţa socială
– Reabilitare centre de cazare temporare, Centrul de îngrijire copii – 4.800.000 lei
*Eficienţa energetică
-Reabilitarea sistemului de termoficare urbană, Valorificarea apei geotermale Nufărul I , Reabilitari termice blocuri – 240.800.000 lei
*Transport
– Descongestionarea traficului si imbunatatirea mobilitatii populatiei pe coridorul transfrontalier fr legatura Oradea-Biharkeresztesz, Constructia unei piste de biciclete intre Berettyujfalu si Oradea – 51.000.000 lei
Citiți principiile noastre de moderare aici!