Aproximativ 20 de orădeni din zona străzii Horea au protestat vineri dimineață, în ploaie, împotriva modului în care se lucrează pe străzile din centrul orașului. Aceștia reclamă faptul că atât circulația mașinilor, cât și pe trotuare a devenit aproape imposibilă, că nu este un management al traficului și nimeni nu știe pe unde se poate și pe unde nu se poate circula, dar și modul complet haotic în care au fost realizate lucrările de înlocuire a rețelelor de canalizare și apă.
„Ion Vidu este cea mai afectată, este artera principală, unde circulă toate camioanele, supraîncărcate. Eu circul cu cizme de cauciu și plătesc pentru zonă istorică (n.red. zonă fiscală A), ceea ce mi se pare ireal. Mi s-a promis că se va pune piatră spartă până joi. Este vineri, nu s-a întâmplat nimic. Rezolvare mare oricum nu ar fi, pentru că din cauza vremii și a traficului greu piatra va fi bătută în noroi și vom ajunge în aceeași situație. Și nu s-a spart doar drumul, s-au spart trotuarele și nu avem pe unde să circulăm. Iar dacă nu plouă, este un praf de nedescris”, a spus Catalina Muller, o orădeancă de pe strada Ion Vidu.
Aceasta a încercat să găsească răspunsuri la primărie, în zadar însă.
„Nu am putut să obțin o audiență la domnul primar. Mi s-a spus că domnul primar nu se ocupă cu așa ceva, viceprimarul e plecat, să fac o sesizare. Știți ce se întâmplă cu sesizările scrise”, a adăugat orădeanca. Oamenii din zonă spun că nu a existat niciun fel de management al traficului. Dacă seara găseai strada deschisă, a doua zi dimineață când să mergi la muncă, te puteai trezi că nu ai pe unde să ieși cu mașina, deoarece totul a fost blocat de muncitori și utilaje. „Dirijarea traficului este zero. Nu este niciun semn de circulație. În fiecare zi mă gândesc că oare pe unde voi putea ieși astăzi. Este o ghicitoare. Trebuia să avem semnalizare cu «ocolire». Plus că nu este supravegheată lucrarea, muncitorii fac ce vor”, a adăugat Muller.
O altă orădeancă prezentă la protest a spus că nu doar lucrările și starea drumului nemulțumesc oamenii din zonă.
„Noi am fost avertizați și că se retrage Termoficarea de pe străzi. Ori, punctul ăsta termic, când s-a făcut, cetățenii au contribuit la el. Vrem să râmânem pe Termoficare pentru că suntem bătrâni, nu avem posibilitatea să introducem gazul la prețurile de acum” , a spus Lucia Nicolaescu, de pe Alexandru Vaida Voievod.
Prezent la protest, liderul grupului social – democrat din Consiliul Local Oradea, Adrian Madar, a declarat că va propune, în ședința CL, o măsură reparatorie pentru locuitorii din zona respectivă.
„Am propus reîncadrarea acestor străzi afectate de lucrări din zona fiscală A, în zona fiscală D, ceea ce în situația în care majoritatea PNL va vota propunerea, va duce la o scădere de patru ori a impozitelor. Este o reparația minimală, obligatorie, pe care cei din zonă o merită”, a declarat consilierul local.
20 de străzi din centrul istoric al Oradiei, cuprinse în perimetrul Bacăului – Ion Vidu – Garoafei – Titu Maiorescu, sunt în șantier, de luni de zile. Străzile au fost sparte pentru înlocuirea rețelelor de apă și canalizare, în baza unui contract major al CAO, cu finanțare europeană – CL11R „Extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră în zona de SE a municipiului Oradea”. Constructor este firma Leko.
Când lucrarea a fost aproape de final, autoritățile au decis refacerea canalizărilor pluviale. Pentru străzile Coziei, Mărăști, Minozei, Moților, George Topârceanu, Ion Vidu, General Mociulschi, Alexandru Vaida Voievod și Bacăului, lucrarea e estimată la peste 15 milioane lei, cu durată de execuție de 9 luni, o lună pentru întocmirea proiectului de tehnic de execuție, două luni pentru licitație și șase pentru lucrările de construcții.
Pentru canalizarea pluvială de pe străzile Constantin Tănase, Beiușului, Cloșca, Nicolaus Olahus, Erou Marius Cosma, Evreilor Deportați, Garoafei, Titu Maiorescu, Caragiale, Arany Janos, Grigore Ureche, Enescu și Universității și înlocuirea rețelelor de apă de pe Beiușului și Universității, constractul este estimat la peste 24 milioane lei, cu aceleași 9 luni, termen de implementare.
Chestionat de opoziția din Consiliul local despre deranjul creat în centru cu aceste lucrări, primarul Florin Birta a anticipat că șantierele ar urma să se închidă undeva în vara viitoare.
Trimite articolul
XBine ca timp de 100 de ani nu v-a deranjat ca ati stat in noroaie, numai acum v-ati trezit ca vreti asfalt si e noroi. Al naibii postacii astia. Pana acm nu ati vazut ca e noroi, ca va cere Emilut, PSD, USR si UDMR
-
Bravo,esti la fel de destept ca Bolojan.
Sandule 🤦erau strazi asfaltate ! Nu acuza fara sa verifici…
-
Nu prea stie Sanducu, e oradean mai proaspat nu demult mutat aici de la tara ca si idolul lui Bolojan…
-
Asa e Ivanov 😁😁
-
Dar mai poti cu Ivanov asta? iN TOATE COMENTARIILE IL POMENESTI
-
-
-
Prostii, nici o strada nu era asflatata inainte de Bolojan, el a facut Oradea, el a adus Oradea pe locul 1.
Psd scoate oamenii la protest pe fondul crizei din santierul respectiv si isi bate joc de ei. Pnl isi bate joc direct de ei, durandu-i in fund de oradeni. Udmr si usr, zero barat.
Adăugaţi impozite şi taxe
Pe taxe şi impozite, cuminte,
Impozitaţi şi noroiul şi ploaia!